Zápasy mládeže
so 14.12.2019 | Jan Brůna

Dorost v nadstavbě poprvé padl, Spartě stačil těsný výsledek

Jediný gól stačil mladým sparťanům na výhru. Dorostenci Mountfieldu HK od 8. minuty prohrávali a i když svého soupeře přestříleli, vysoká aktivita změnu skóre nepřinesla. Hradecká série sedmi výher v řadě tak v sobotu skončila a svěřenci Jiřího Janouška padli poprvé v nadstavbě, naopak Pražané natáhli šňůru už na osm po sobě jdoucích skalpů.

Aktivní Sparta šla do vedení

Úvod posledního zápasu v roce připomínal spíše boj o zisk kotouče, o něco aktivněji však působili domácí, kteří účinně napadali sparťanskou rozehrávku. Hradečtí zároveň dobře bránili a hostům se nedařilo ostřelování Žalčíkovy klece. Před polovinou první třetiny dostali Pražané k dispozici přesilovou hru, kterou sice ještě nevyužili, vzápětí ale navázali na předchozí dominanci a započali více pálit. To se jim vyplatilo, když nahozený puk od modré čáry na cestě do branky chytře tečoval David Straka, který ho usměrnil přesně do šibenice – 0:1.

Sparťanům se po vstřeleném gólu hrálo více než dobře a mladí Lvi se najednou nemohli vymanit ze sevření u vlastní svatyně. Poté jim byla ovšem rovněž nabídnuta hra v početní výhodě, avšak hosté skvěle bránili a Východočechům nevycházela střelba. Hokejisté zpod Bílé věže ještě v závěru zvýšili aktivitu a pokusili se o nápor, radost jim ale pokaždé překazila defenzíva soupeře nebo Jakub Krbeček mezi třemi tyčemi. Žádný gól už nepadl, a po úvodní periodě se tak šlo do kabin za nejtěsnějšího možného stavu.

Bojovná prostřední část branku nenabídla

Domácí si na začátek druhého dějství přenesli přesilovou hru a také se jí okamžitě chytli, když trávili hodně času v útočném pásmu a kotouč soupeři příliš často nepůjčovali. Sparťané se proto museli spoléhat pouze na vyrážení do rychlých kontrů, Hradečtí jim ale nedarovali nic zadarmo a do utkání se poté značnou měrou vkradla i nervozita.

K vidění tak byla řada šarvátek u hrazení a mladíci Mountfieldu se chtěli udržet v útočném pásmu, přičemž často operovali s pukem u hokejky. Hosté se však velice dobře osvobozovali případným vyhozením a dokonce si vybojovali několik palebných příležitostí. Východočeši si v mnoha případech nechávali hrací předmět jen pro sebe, situaci si ale občas sami zkomplikovali, když si překáželi v přechodu přes modrou čáru.

Hosté ustáli nápor Hradce a zvítězili

Hokejisté zpod Bílé věže se nehodlali spokojit s rolí prohrávajícího celku a hned od úvodu poslední periody zvýšili obrátky, když několik minut pevně sevřeli svého soka v obranném pásmu. Mohli za to také být odměněni brankou, Jakub Jerman ale po přihrávce Michala Beneše netrefil puk podle představ.

V zápase se rovněž mnohdy vylučovalo a trenér Sparty si později vzal i oddechový čas. Nebylo se čemu divit, jeho tým totiž dostal k dispozici dokonce výhodu 5 na 3, kterou však nevyužil. Naopak to byli zase domácí, kteří přidali na důrazu; Matyáš Budina i bez hokejky v rukou přikopl kotouč spoluhráči, ten ale v dobré střelecké pozici selhal. Lvům mohla pomoci také závěrečná přesilovka, Krbeček ale minutu a sedm vteřin před koncem vytáhl senzační zákrok proti ráně Michala Beneše zblízka. Staré známé přísloví o promarněné dvojnásobné přesile se tak nepotvrdilo a Pražané odvezli domů tenkou výhru 1:0.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beneš 0 0 0 0 2
Michal Beneš 0 0 0 -1 0
Otakar Beran 0 0 0 0 2
Jan Boukal 0 0 0 0 0
David Brožek 0 0 0 -1 0
Matyáš Budina 0 0 0 0 0
Matěj Giesl 0 0 0 0 0
Jakub Jerman 0 0 0 0 0
Adam Jirků 0 0 0 -1 0
Matěj Novotný 0 0 0 0 0
Lukáš Pajer 0 0 0 0 4
Marek Pelda 0 0 0 -1 10
Lukáš Souček 0 0 0 0 0
Šimon Táborský 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Mario Žalčík 59 23 1 22 95,65 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie