Zápasy mládeže
čt 5.3.2020 | Jan Brůna

Naposledy v nadstavbě doma? Na jedničku – dorost skolil Přerov

Zápasové menu

Úspěšná domácí derniéra! Nadstavba se pomalu chýlí ke konci a dorostence Mountfieldu HK čekal poslední zápas této části sezóny pod Bílou věží. Přicestoval k němu Přerov a Hradečtí si s ním poradili na výbornou. V součtu prvních dvou třetin vedli už 3:0 a ačkoliv se Zubři v poslední periodě střelecky probudili, Lvi už náskok nepustili a ještě ho navýšili. Výhrou 6:2 tak odčinili minulý nezdar v Havířově.

Mountfield nakoply dvě branky ve třetí minutě

Domácí chtěli na soupeře vletět hned od začátku, to jim však překazil Radim Hradil, který se brzy dostal do velké šance. Na druhé straně zase reagoval Petr Moravec. Jeho snažení ještě gólem neskončilo, zato akce v čase 2:22 už ano; Matyáš Budina šikovně tečoval střelu Lukáše Pajera od modré čáry – 1:0. Uběhlo pouze 22 vteřin a Hradečtí se radovali již podruhé, to když Matěj Giesl zakončil přesně na bližší tyč – 2:0. Nastolenou aktivitu Lvů umocnily ještě dvě přesilovky, ty však zůstaly nevyužity a ani jeden z množství pokusů se neujal, Petr Žurek totiž vždy řekl jasné „ne“.

Přibližně v polovině úvodní třetiny mohli Východočeši odskočit už na tříbrankový rozdíl, to by ale Budina musel po skvělé nahrávce Moravce trefit puk. Dominance Mountfieldu se ovšem najednou vytratila a hrstka diváků v ČPP Aréně mohla rázem sledovat hru nahoru dolů. Hradec si však po chvilce vzal nadvládu zpět a doslova rozebíral obranu Přerova. Uspěl také v boji o střední pásmo a natrefil i tyčku. Za Zubry mohl korigovat Michal Šilhavý, ale ranou od modré se neprosadil. To Lvi chtěli všechno vykombinovat až do kuchyně a v poslední minutě si vytvořili šanci dokonce při vlastním oslabení.

Dominanci Východočeši přetavili v jediný gól

Moravané vstoupili do prostřední periody rozhodně aktivněji než do té první, nadvládu ovšem brzy převzali domácí. Do velké příležitosti se natlačil Matěj Pinkas, jeho projektil však prosvištěl těsně vedle šibenice. Hosté poté vyslali na Maria Žalčíka několik střel, leč ty se neujaly. Hokejisté zpod Bílé věže si kromě přesilovky vyzkoušeli také tlak při hře v početní nevýhodě, vypořádali se s ním ale po svém a div že nenavýšili stav skóre; Budina z mezikruží nastřelil jen Žurka do výstroje.

Přerované ve druhé části celkově zabrali a domácí to měli najednou o dost těžší. S vypršením 30. minuty ovšem na dlouhou dobu nalezli do útočného pásma a mohli kout pikle. Hra však následně připomínala spíše boj o neutrální zónu a rovněž se přelévala ze strany na stranu, přičemž ani jedno z mužstev nedokázalo déle udržet kotouč. Ze série menších konfrontací ale stejně vyšel lépe Hradec, z čehož vyplynula také úspěšná táhlá rána Adama Jirků. Nutno vyzdvihnout práci Davida Brožka, který výborně clonil Žurkovi – 3:0.

Tři góly za 25 vteřin určily ráz třetího dějství

Zubři šli do poslední dvacetiminutovky s tříbrankovou ztrátou a ihned jim mohlo přitížit ještě vyloučení, Pajer ovšem chvályhodně odvolal faul na svoji osobu. Lvi však brzy vyrukovali se značným tlakem a Moravané už se hry v oslabení tentokráte nevyhnuli. To Východočeši zvýšili obrátky a před polovinou závěrečné třetiny se mohli radovat z branky; David Brožek se trefil bezpečně, ačkoliv se zvedal po nedovoleném zákroku soupeře – 4:0. Do velké příležitosti se potom dostal Šimon Táborský, Žurek ale výborně zakročil vyrážečkou.

Pak ovšem přišla smršť gólů! 25 sekund trvající „kanonádu“ sice načal Štěpán Mann, Mountfield však rázem dokázal odpovědět, to když Lukáš Pajer přesně zakončil. Uběhlo však pouhých pár vteřin a hosté slavili znovu, poněvadž Miroslav Štíbr neodmítl příhru Adama Tomigy – 5:2. Jak šlo vyrozumět, hra se pořádně otevřela a na další změnu skóre se nečekalo příliš dlouho. V 54. minutě našel Pajer zpoza svatyně Lukáše Součka, jenž jemným šťouchnutím do touše zvýšil na konečných 6:2. Zápas se spíše dohrával ve středním pásmu a ani Táborský, který trefil tyč, už se stavem na světelné tabuli nepohnul.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Michal Beneš 0 0 0 1 2
Otakar Beran 0 1 1 1 0
Jan Boukal 0 0 0 3 0
David Brožek 1 1 2 1 2
Matyáš Budina 1 0 1 1 0
Matěj Giesl 1 0 1 1 0
Matěj Havlíček 0 0 0 1 0
Adam Jirků 1 0 1 1 0
Petr Moravec 0 1 1 1 0
Matěj Novotný 0 1 1 2 2
Lukáš Pajer 1 2 3 2 0
Marek Pelda 0 1 1 1 0
Matěj Pinkas 0 0 0 1 2
Lukáš Souček 1 0 1 2 0
Šimon Táborský 0 1 1 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Mario Žalčík 60 15 2 13 86,67 0 0

Ohlasy k utkání