Zápasy
pá 27.11.2020 | Adam Kodet

Těsná prohra. Lvi zaostali ve všech ohledech a podlehli Spartě 1:2

Utkání dvou týmů z popředí tabulky vyšlo mnohem lépe hostující Spartě Praha. Ta Mountfield předčila v gólech, střelách na branku, hitech i na vhazování. Jasnou střeleckou převahu přetavila ve dva góly a jelikož Hradec skóroval jen jednou, připsal si druhou domácí porážku v řadě. 12 střel Východočechů bylo vůbec nejméně, kolik kdy na branku soupeře v extraligovém mači vyslali.

Sestava se v minulém utkání proti Třinci ustálila a i když ho Hradec výsledkově nezvládl, trenéři se rozhodli jí ponechat důvěru. Do branky tak znovu naskočil Štěpán Lukeš, Radek Pilař nastoupil jako univerzální doplněk sestavy. K dispozici stále nebyli marodi Blain a Mazanec ani disciplinárně potrestaný Jank.

Oba týmy využily přesilovky

Duel soupeřů z vršku tabulky začal v obrovském tempu, jako kdyby se snad hrálo před natřískanými tribunami. Rychlosti nahrával i fakt, že se téměř nepřerušovalo, a tak hra plynula opravdu kvapem. Do první větší šance se po delším pobytu v pásmu propracovali hosté z Prahy, ale Horák z bezprostřední blízkosti ani nadvakrát puk do branky nedorazil. Lukeš si pak lapačkou počíhal na následnou Dvořákovu ránu od modré.

Hradec se před Machovského dostával spíše z protiútoků, první gólová situace přišla však pro Mountfield poměrně netradičně z přesilové hry. Růžička podržel puk v rohu, počkal si a ideálně našel hůl Jakuba Orsavy, jenž se z první položil do rány mezi kruhy a po ledě překonal brankáře Sparty. Nadále to však byli Pražané, kteří přebírali iniciativu a motali Lvy v útočném pásmu.

Hradečtí nechávali soupeře v klidu rozjíždět útoky a snažili se je zastavovat až ve střední třetině. To se jim párkrát nepovedlo, z čehož rezultovali šance soupeře. Třeba když Sukeľovo nahození vypadlo Lukešovi z lapačky a Rousek z dorážky netrefil odkrytou klec. Sparta dokázala ale přeci jen srovnat, rovněž z přesilovky. Sobotka křižným pasem skrz celé pásmo parádně našel Davida Tomáška, který puk precizně otřel o tyč a poslal ho do sítě. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Střelci zvonili na tyčky, skóre se nezměnilo

Druhá část začala podobně, jako končila ta první, tedy obléháním Lukešovy svatyně Sparťany. Ti ho ostřelovali z uctivé vzdálenosti a i když měl hradecký brankář občas potíže prudké puky zkrotit, hosté nebyli natolik důrazní, aby stihli odražené puky dorážet. V 7. minutě přišly dvě totožné situace na obou stranách. Přečíslení dva na jednoho, vyřešené přihrávkou a střelou z první. Ani Koukal po Jerglově prudkém pasu, ani Němečkovo zakončení na druhé straně nepřineslo gólovou radost.

Průběh utkání přinášel kromě ohrožení obou branek i jiné hokejové i nehokejové momenty. Zámorský třeba nekompromisním bodyčekem uzemnil u hrazení Sukeľa. Šalda pak při pokusu o ránu z první zlomil hokejku a když si jel pro náhradní, v nastalém zmatku ji upustil. Postupem času se ale Mountfield čím dál více osměloval, Machovský ale nedorovnával svého konkurenta v počtu zásahů, protože puky často létaly mimo jeho branku.

Pražané dostali před koncem periody podobnou šanci jako v první třetině v podobě přesilové hry. A i když nevypadala tak nebezpečně jako ta gólová, přeci jen v ní Sparta mohla jít do vedení. Košťálek si na modré našel odražený kotouč a vši silou ho nabombil do horní tyčky. Stejně si pak vedl Smoleňák, který tahákem z mezikruží po Cingelově pasu mířil tamtéž. Druhá dvacetiminutovka tak brankovou radost ani na jedné straně nepřinesla.

Sparta Lvy k ničemu nepustila a dokráčela k výhře

Hradec se i ve třetí periodě dostával pod soustavný tlak a Lukeš si rozhodně na nedostatek práce stěžovat nemohl. Mnohdy za něj zaskočila i obrana, to třeba když do Pechovy bomby neohroženě zaklekl Nedomlel. Hradec si nepřipsal střelu na branku ani v další početní výhodě, neb rána Filipa Pavlíka se znovu odrazila od tyče a do statistik tak byla zaznamenána jako pokus mimo.

Nejnovější sparťanskou superstar se nedávno stal Vladimír Sobotka, který v polovině třetiny ukázal své bruslařské i technické dovednosti. Obkroužil pásmo podél hrazení, vybruslil si do slotu a z otočky vypálil švihem, Lukeš si ale připsal další spolehlivý save. Situaci o chvíli později ale neodvrátil. Matúš Sukeľ v rychlosti najel do pásma a i když jeho první ránu zblokoval Nedomlel, slovenský reprezentant si neohroženě našel puk a z dorážky ho poslal za Lukeše.

Sparta nadále kontrolovala hru, měla střeleckou převahu, rozdávala více hitů a dominovala také na buly. Po jedné z jejich dalších bleskurychlých akcí musel hradecký fantom tasit lapačku, když sebral vyloženou šanci z hokejky Piskáčkovi. Pražané prokazovali svou zkušenost a ani v posledních minutách nepustili Mountfield do souvislejšího tlaku. V závěrečné power-play Hradec ani nevystřelil a připsal si druhou domácí porážku v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Filip Hronek 0 1 1 -1 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Kelly Klíma 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 -1 0
Jakub Orsava 1 0 1 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Vladimír Růžička 0 1 1 0 2
Jakub Sklenář 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 2
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 59 32 2 30 93,75 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6688193