Zápasy
pá 4.3.2022 | Petr Šatalík

Historický moment! Lvi porazili Chezu a vyhráli základní část

Historický úspěch Hradce Králové! Východočeský celek získává poprvé ve své bohaté historii Pohár prezidenta ČSLH pro vítěze základní části Tipsport extraligy. Tento fantastický počin je o to sladší, že si ho Lvi mohli vychutnat v domácím prostředí před skvělou kulisou. Mountfield HK toho dosáhl po výhře nad Litvínovem, který porazil 3:0 díky brankám dvojčat Klímových a Jordanna Perreta. Nyní má družina Tomáše Martince před sebou ještě dva duely základní části a v play off další výzvy.

🏆 Nejlepší tým základní části 2021/22 😍

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pátek 4. března 2022

Sestava na důležitý páteční duel s Vervou doznala oproti té úterní jedinou viditelnou změnu. Do třetí útočné formace se zařadil Patrik Miškář a pro Nikitu Ščerbaka tak zbyl post třináctého útočníka. Před utkáním byl oceněn Jakub Lev za 594. utkání v extralize bez přerušení, čímž překonal rekord Petra Lešky.

Druhá útočná formace Lvů rozložila Vervu

Na startu pro Východočechy extrémně důležitého utkání hrály oba celky trochu opatrněji, nikdo nechtěl udělat první chybu. Hned po dvou minutách byl vyloučen Jank, ale Mountfieldu oslabení paradoxně prospělo. Nejprve v něm překombinovali situaci dva na jednoho Perret s Cingelem, následně ve stoprocentní šanci neprocedil touš za Godlu Pilař z bezprostřední blízkosti.

Jakmile početní výhoda Vervy skončila, unikli po levé straně kupředu Jergl a Kevin Klíma, kteří dvěma rychlými nahrávkami vyřadili obranu Litvínova včetně gólmana Godly ze hry. Druhý jmenovaný pak pohodlně poslal v čase 3:50 kotouč do sítě na přední tyči a Hradec vedl 1:0! Lvi následně měli ve hře jasně navrch, jenže strážce svatyně Litvínova zlikvidoval pokusy Cingela, Kellyho Klímy i Oksanena.

Mountfield dominoval v celé úvodní dvacetiminutovce, na střely ji vyhrál 16:2! V jejím závěru nejprve Godla vykopl betony prudký bekhendový pokus Kaliny z vrcholu levého kruhu. Následně podruhé v utkání zaúřadovala druhá lajna Hradce. Jergl u hrazení skvěle narušil rozehrávku Vervy, kotouč se tak dostal ke Kevinu Klímovi, jenž ho z vrcholu kruhů posunul před klec Litvínova. V tomto prostoru se Jordann Perret odhodlal ke krásné bekhendové kličce, po níž zasunul touš za betonem gólmana Chezy do sítě – 2:0 pro domácí. Stejné skóre platilo i po první siréně.

Zřetelná dominance Východočechů pokračovala

Druhá třetina začala tam, kde skončila první. Lvi se opět jako správné šelmy vrhli na svého protivníka. Už po dvou minutách šel po kolotoči před svatyní Vervy sám na klec Chezy Lalancette, tváří v tvář Godlovi však neuspěl, když gólman hostí jeho dlouhou forhendovou kličku zastavil betonem. Litvínov se nemohl dostat do rytmu, všude byl o krok pozdě.

Také díky tomu si Mountfield vytvářel další šance. Kalina skvěle vystihl rozehrávku soupeře na obranné modré a Miškář šel se Ščerbakem do situace dva na jednoho. Po dobré přihrávce zakončoval akci druhý jmenovaný, střelou z osy hřiště však klec Godly těsně minul. Novotnému zatrnulo v celém střetnutí jedinkrát. Stalo se tak, když nemusel ve druhém dějství ještě ani jednou zasahovat, náhle se však kupředu vydal Svoboda a pokusem z levého kruhu orazítkoval vzdálenější spojnici svatyně domácích.

Východočeši nechtěli zůstat ani v tomto ohledu pozadu, a tak o chvíli později napálil tyč za zády Godly ostrým projektilem od modré čáry McCormack. Litvínov i nadále ve hře zaostával, ke cti mu ale přispěl Patrik Zdráhal, jenž odvolal faul na svou osobu, který chtěli sudí udělit Nedomlelovi. Druhá dvacetiminutovka gól nakonec neviděla, přesto bylo jasné, který tým hraje na ledě prim. Hradec vedl po čtyřiceti minutách 2:0, na střely na bránu pak 28:3.

Hokejisté se prezidentské trofeje nedotkli

Na startu třetí části se Severočeši konečně trochu dostali do tempa. Zdráhal krátce po úvodním hvizdu vystřelil z levého kruhu, ale promrzlý Novotný byl na jeho pokus připraven. Po pěti minutách pak pálil z pravé strany od modré čáry Stříteský a jeho projektil vytěsnil gólman Lvů jen těsně vedle levé tyče.

Východočeši si však následně vzpomněli na úterní duel a uvědomili si, že pasivní hra by mohla být cestou do pekel. Přiložili tedy pod kotel a Godla musel být v pozoru, betonem zlikvidoval střelu Blaina od modré, do výstroje skryl i projektil Lva z ostrého úhlu. Velkou příležitost měl poté rovněž Oksanen. Finský démon však ranou z mezikruží nechal opět vyniknout brankáře Vervy.

Cheza bojovala do poslední chvíle, Hrbas však mířil z levého kruhu jen do náruče Novotného. Následně se Litvínov rozhodl riskovat, když odvolal gólmana Godlu, čehož ale využil Kelly Klíma k pojišťující trefě do opuštěné klece Vervy – 3:0. Po závěrečném hvizdu vypukly v ČPP Aréně velké oslavy. Z rukou ředitele Tipsport extraligy, Josefa Řezníčka, převzali Pohár prezidenta ČSLH do svých rukou prezident klubu Miroslav Schön a generální manažer Aleš Kmoníček. Hokejisté Hradce mohutně slavili zisk trofeje společně s úžasnými fanoušky v hledišti. Před play off se jí však z pověrčivosti nedotkli, v nadcházejících týdnech totiž bude ve hře ještě cennější pohár...

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 2 2
Aleš Jergl 0 1 1 2 0
Petr Kalina 0 0 0 1 0
Kevin Klíma 1 1 2 2 0
Kelly Klíma 1 0 1 1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Graeme McCormack 0 0 0 2 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 0
Ahti Oksanen 0 0 0 0 2
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 1 0 1 1 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Nikita Ščerbak 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Novotný 60 10 0 10 100,00 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7537226