Zápasy
st 23.3.2022 | Adam Kodet

Boleslav ovládla nájezdy a po výhře 3:2 poprvé v sérii vede

Třetí čtvrtfinálový zápas nabídl znovu velmi vyrovnanou bitvu plnou silových soubojů, střetů a boj o každý centimetr. Střídavě měly navrch oba týmy, ale dvakrát šla do vedení Boleslav. Hradec ale vždy odpověděl a v závěru základní hrací doby i v prodloužení měl spoustu možností rozhodnout. Štěstí se ale od Lvů odklonilo, zápas dospěl do nájezdů, které pro Bruslaře rozhodl Miloš Kelemen. Boleslav tak poprvé ve čtvrtfinále vede.

Po výsledkově neúspěšném druhém představení trenéři lehce zamíchali sestavou. Cingel se po dlouhé době vrátil do první lajny, alespoň pro začátek zápasu. Do třetí formace na křídlo se posunul Lev a až do čtvrté byl upozaděn Kelly Klíma. Vynucená změna pak přišla na postu brankáře, kterého se zhostil Kiviaho.

V úporném boji měla lehce navrch Boleslav

Od začátku utkání bylo jasné, že obraz hry se oproti prvním dvěma bude lišit jen minimálně. Stále se hrál velmi urputný hokej, který u hrazení a před brankovištěm bolí, ale na pohled příliš líbivý není. V úvodních minutách Hradci dělala problém zejména Fořtova formace, třeba když Lunter parádně uvolnil mezi kruhy nejproduktivnějšího Bruslaře Kelemena a Kiviaho se musel poprvé vytáhnout.

Třetí boleslavská linie nepřestávala v aktivitě, v osmé minutě se proti hradeckému brankáři řítil osamocený Lunter, ale neuspěl ani on ranou zápěstím ani Fořt z dorážky. Každá malá chybička Mountfieldu byla ihned trestána důslednými soupeři, kteří velmi těsně napadali, rychle přistupovali k hráčům a nedali Lvům vydechnout. Ti se tak do lepších příležitostí dostali až v polovině třetiny.

A postarala se o to také třetí formace. Ščerbak perfektně na sekundu pozastavil hru, našel křižným pasem Lalancetta a ten si kličkou ještě Krošelje položil. Stačilo puk jen více zvednout, to se však nepovedlo. Ve zbytku třetiny převzala otěže Boleslav a dvakrát se do vyložené akce dostala všudypřítomná a rychlá linie Kousal-Najman-Flynn. Kiviaho odolal, i když občas s obtížemi, a tak po první třetině platil bezbrankový stav.

Bruslaři šli do vedení, Hradec odpověděl v přesilovce

Po přestávce se Hradec sice snažil zvýšit aktivitu, ale přes les těl a hokejek se nebyl schopný prokácet až k zakončení. Na každý puk číhala boleslavská hůl, aby ho zablokovala, vypíchla nebo vychýlila. Pak si Lvi vybrali i smůlu, když se nahození Miloše Kelemena odrazilo od brusle bránícího Pavlíka do branky.

Bruslařům se však o několik minut později nevyplatilo vyloučení za vyhození puku mimo hřiště. První přesilovková formace Mountfieldu soupeře motala, ani jedna z dobrých ran Pavlíka či Lalancetta se ale neujala. A tak se prosadila druhá speciální letka. McCormackovo tvrdé nahození v letu šikovně nohou tečoval Jakub Lev a srovnal krok.

Zanedlouho Hradec svým faulem laskavost soupeři oplatil a hned mohl opět prohrávat. Přesilovková formace na chvíli úplně vyšachovala hradeckou obranu a proti Najmanově a Stránského několikeré dorážce se musel opět blýsknout pohyblivý Kiviaho. Ke konci druhé části to na ledě taky začalo pořádně vřít. Jiskra se rozhořela v oheň mezi Kevinem Klímou a Lunterem, nevyřízené účty z minulého mače si na dálku vyřizovali Nedomlel a Jánošík. Arbitři ale situaci zvládli a do kabin se šlo relativně v klidu.

Hradec využil power play a poslal zápas do prodloužení

Středočeši si přenesli do třetí třetiny zbytek přesilovky a i když jí nedokázali využít, nastartovali se do té následující, která přišla záhy. Těsně po jejím vypršení podpořil útok Pláněk, položil si Nedomlela a bekhendem přihrál na zadní tyč na Pavla Kousala. Ten perfektní pas zužitkoval se štěstím, když se puk zezadu od betonu Kiviaha odrazil do sítě.

Bylo jasné, že jak vteřinky ubíhaly, Středočeši hubené vedení spíš nebudou chtít pustit, než že by ho chtěli za každou cenu navýšit. A podle toho hra vypadala. Boleslav jednoduchými obloučky a odrazy o mantinel vyhazovala puky do bezpečí a příliš se za nimi ani nehnala, Hradec se naopak ze všech sil snažil probít těsně postavenou defenzívou, o kterou se většina jeho pokusů roztříštila.

V soubojích domácím hráčům nechyběla energie ani obětavost, často Lvy vytlačili z pásma jen hrubou silou a dobrým bruslením. A když místo přesilovkového gólu Hradce přišlo přečíslení Boleslavi v oslabení a Lunterova rána do masky Kiviaha, vypadalo to zle. Pak ale trenérům vyšel tah s odvoláním brankáře v přesilovce a situaci 6 na 4 silou vůle a důrazem na brankovišti využil Radek Smoleňák. V závěru v početní výhodě ještě obrovské šance spálili Jergl se Lvem, a tak se muselo poprvé v sérii prodlužovat.

V prodloužení mohly rozhodnout obě strany, šlo se ale do nájezdů

Mountfield si přenesl slušné tempo ze závěru třetiny i do nastaveného času a v prvních minutách museli Bruslaři odvracet jeho rostoucí tlak. Ten vyústil v ránu z první z pravého kruhu od Jergla do protipohybu, puk však trefil jen vyrážečku Krošelje. Boleslav ale přeci jen začala ztrácet půdu pod nohama, což se projevilo i v její početní výhodě. Při ní se totiž sotva dostala ke střele.

Ani Hradec, ačkoliv měl herní převahu a puk na holi častěji, nebyl efektivní. V náznacích přečíslení, nebo když k nim opravdu došlo, jednali Lvi až příliš zbrkle a spoustu nadějně vyhlížejících situací sami zhatili. Naopak Bruslaři čekali na chybu soupeře a když přišla, okamžitě to zavánělo brankou. Pas z rohu ze slotu přes skrumáž těl bez přípravy zakončoval Flynn, Kiviaho ale předvedl excelentní a bleskový přesun.

Lvi ale přeci jen mohli rozhodnout v samotném závěru prodloužení. Nejprve zůstal úplně osamocený před brankářem Lev a už téměř zasouval puk za překonaného brankáře. V poslední chvíli byl faulovaný a Hradec dostal možnost poslední početní výhody. V té několikrát v ideální a své oblíbené pozici pálil Pavlík, ale ani jednou si puk neproklestil cestu do branky. Rozhodnout tak musela dovednostní soutěž v podobě nájezdů.

Nájezdy rozhodl v 7. sérii Kelemen

Hned v první sérii proměnil parádní dvojitou kličku Kousal, ve druhé sérii odpověděl pohotovou střelou po lehkém naznačení Oksanen. Rozuzlení přišlo v sérii číslo 7. Orsava proti svému bývalému týmu kličku do forhendu neproměnil, naopak Miloš Kelemen přesnou ranou na vyrážečku zamířil k zadní tyči a poslal Boleslav poprvé v sérii do vedení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 -1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 4
Aleš Jergl 0 1 1 0 0
Petr Kalina 0 0 0 -1 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Kelly Klíma 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 -1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 0 0
Jakub Lev 1 1 2 0 0
Graeme McCormack 0 1 1 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 -1 0
Ahti Oksanen 0 0 0 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 -1 2
Filip Pavlík 0 1 1 -1 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 2
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 1 0 1 0 0
Nikita Ščerbak 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 79 30 2 28 93,33 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7577442