Zápasy
čt 1.9.2022 | Dominik Jarka, Tomáš Kalas | Foto: Tommy Holl

Vstup do CHL Lvům nevyšel, Švédové úřadovali v přesilovkách

Zápasové menu

Celkově pátou účast v Lize mistrů zahájil Hradec reprízou finále z roku 2020, avšak na venkovním ledě. Proti Frölundě sice šel do vedení v deváté minutě díky Radku Smoleňákovi, klíčovým momentem zápasu ale byla nepovedená druhá třetina, respektive její start. V čase 21:19 totiž poslal Göteborské do vedení Jacob Nilsson, načež vítězný gól obstaral 55 sekund před koncem periody Friberg. I přes Okuliarovo snížení se již Lvům nepovedlo srovnat, a tak v prvním duelu skupiny G prohráli 2:4.

Do prvního soutěžního zápasu se ze zranění vrátil Graeme McCormack. V útoku se oproti poslednímu mači proti Grazu odehrála jediná změna – Jana Veselého nahradil Kevin Klíma. Jako gólman číslo jedna naskočil do branky hostů Jan Růžička.

Třetina plná šancí, do vedení šel Hradec

Už od úvodního hvizdu se hrál dynamický a pohledný hokej, domácí ze začátku těžili hlavně z kvalitního forčekingu. Střelecký pokus Innaly lízl tyčku, rána Filipa Johanssona směřovala mimo. O kandidáta na zákrok celé soutěže se už po třech minutách postaral Jan Růžička. Ten se v oslabení natáhl jak široký, tak dlouhý, a highlightovým zákrokem lapačkou vychytal Fribergovo zakončení do prázdné branky.

Po divokém startu se začaly množit šance i na straně hostí. Nahození Cingela málem vyústilo ve vlastní branku, Radovan Pavlík si parádně prohodil obránce, ale tváří v tvář Johanssonovi neuspěl. První branku Mountfieldu v Lize mistrů obstaral v 9. minutě kapitán Mountfieldu Radek Smoleňák. Ten na půlce vystihl rozehrávku soupeře, bez většího tlaku dojel až před brankáře a ranou zápěstím se z pravého kruhu trefil pod lapačku Johanssona.

Domácí se po inkasované brance ale nesložili a vzápětí si vybojovali přesilovou hru. Její divoký průběh Lvi ustáli a snažili se svoje vedení ještě navýšit, proti byl ale brankář domácích Johansson. Šanci na vyrovnání měli hokejisté Frölundy, ale na několik pokusů nezvedli kotouč přes Růžičkovy betony. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro Hradec.

Velký obrat Frölundy

Domácí družstvo zažilo snový vstup do prostřední části utkání. Kvalitní práci za brankou Růžičky předvedli Lundqvist a Radan Lenc. Druhý jmenovaný se najednou ocitl nikým nebráněný s kotoučem na holi a nadvakrát z brankoviště procedil kotouč do sítě. Frölunda ale u jedné branky neskončila a z početní výhody otočila stav zápasu. Lundqvist zvedl hlavu a z levého kruhu napálil padajícího Jacoba Nilssona, od jehož kolena se kotouč nechytatelně odrazil za záda Růžičky. Kuriózní branka, ale Švédové měli rázem vedení – 2:1.

Rozjetý soupeř však neměl dost a dál pokračoval v tlaku, Lundqvistův bekhend i Olsenův forhend vyrazil Růžička betonem, při další nebezpečné situaci byl dokonce nucen vyjet z branky. Hradečtí se zpátky do zápasu dostali až po osmi minutách druhé části, když Okuliar chytrým bekhendem posunul touš na McCormacka, jehož zakončení z pravého kruhu vykryl beton Johanssona.

Z útoku ale vyplynula přesilovka, při níž Cingel vypálil golfem do výstroje Johanssona, puk se však odrazil za jeho záda. Následoval velký závar, kdy se v brankovišti ocitlo kromě brankáře i osm hráčů, včetně celé bránící čtveřice Frölundy. Rozhodčí hru zastavil až po deseti sekundách a Lvům nezbylo než jen kroutit hlavou, proč puk neskončil za brankovou čarou. Mountfield šance nakopla a po zbytek třetiny byl aktivnějším družstvem, ke konci třetiny ale otěže znovu převzali domácí. Carlsson se po zakončení dostal do potyčky s Kevinem Klímou, vyloučen byl pouze hradecký útočník. A přesilovou hru Frölunda opět zužitkovala. Ryan Lasch našel z levého kruhu přesnou střílenou nahrávkou před brankou Maxe Friberga, který ustál nadzvednutí hole od Filipa Pavlíka a zakončil do odkryté branky.

Hradec na vyrovnání nedosáhl

Lvi odstartovali finální třetinu nevyužitou přesilovkou, první velkou šanci spálil na druhé straně Radan Lenc. Důležitá kontaktní branka Mountfieldu přišla po šesti odehraných minutách. Filip Pavlík se jako první zorientoval před brankou a skákající kotouč sklepl bekhendem do betonu brankáře. Do neobsazeného prostoru si z druhé vlny najel Oliver Okuliar a překonal dezorientovaného Johanssona – 3:2. Rázem byla rozdílem pouze jedna branka a vyrovnání bylo na dosah.

Tlak Hradce pokračoval, po dvojpokusu Lva byl vyloučen Smoleňák. A nedisciplinovanost Hradeckých opět potrestali domácí. Růžička vyrážečkou sice zlikvidoval střelu od modré, na dorážku Maxe Friberga z bezprostřední vzdálenosti byl už krátký. Šikovné ruce Švéda zametly kotouč mezi betony. Hradec se snažil, co to šlo, ale kýžená branka ne a ne přijít. Frölunda urputně bránila a velké šance měla hlavně ona.

Hradec tak vyzkoušel minutu před koncem hru bez brankáře, gólový efekt změna nepřinesla. Mountfieldu tedy odveta za finále Ligy mistrů nevyšla, Frölunda zvítězila poměrem 4:2. Další zápas čeká Lvy v sobotu, na francouzské půdě vyzvou od 18:30 Grenoble.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 -1 0
Lukáš Cingel 0 1 1 1 0
Michael Gaspar 0 0 0 1 2
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Petr Kalina 0 0 0 1 2
Kevin Klíma 0 0 0 1 2
Kelly Klíma 0 0 0 -1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 1 0
Graeme McCormack 0 0 0 1 0
Oliver Okuliar 1 0 1 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 1 1 1 2
Jordann Perret 0 1 1 1 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 1 0 1 1 4
Nikita Ščerbak 0 0 0 -1 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0
Marek Zachar 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jan Růžička 58 27 4 23 85,19 0 0

Ohlasy k utkání