Zápasy mládeže
so 10.9.2022 | Dominik Jarka

Druhá domácí výhra nepřišla. Junioři podlehli Jihlavě 0:5

Hradecká juniorka si proti Dukle Jihlava připsala první domácí porážku. Jihlava byla od úvodního buly lepším týmem a dokráčela si pro pohodlné vítězství. Na něm se shodně dvěma brankami podíleli jihlavští Hynek Peš a Lukáš Číhal. Juniorka Mountfieldu tak má po čtyřech zápasech na svém kontě pouze tři body.

První třetina v režii hostů

Duel odstartoval bez větších šancí, k vidění byl aktivní hokej plný bruslařských a fyzických soubojů. První velká šance přišla po čtyřech minutách, když v přesilovce našel Vito Idžan nesobeckou přihrávkou lépe postaveného Michala Beneše, tomu ale před odkrytou brankou sjel kotouč z hokejky. V oslabení ale zahrozili také hosté, při přečíslení dvou na jednoho nezkrotil Adam Sojka skákavý kotouč. Šance se začaly množit na obou stranách kluziště. Havlíček se po bekhendové kličce protlačil před Žalčíka, ten však prvnímu gólu v utkání zamezil. Také Hradec přidal na obrátkách, Horův ani Moravcův pokus ale v síti neskončil.

Druhá polovina třetiny patřila hostům. Při přesilové hře stupňovali tlak, kýžená branka ne a ne přijít. To se prolomilo až při hře pět na pět. Kudrna vypálil nebezpečnou ránu z mezikruží, se kterou si Žalčík poradil, na dorážku Hynka Peše z bezprostřední blízkosti už byl ale krátký - 0:1. U toho hosté nekončili, slepenou brankou odskočili do dvoubrankového vedení. Ve velmi podobné situaci se tentokrát ocitl Matěj Vovsík, který jedovatou střelou prozkoušel Žalčíka. Ten opět s první pokus vykryl, puk se ale odrazil k Jakubu Modlovi a ten zblízka zvýšil na 2:0. Jihlava byla v laufu a málem přidala i třetí branku. Osamocený Šimon Báťa minutu před koncem tečoval a dorážel, Žalčík zázračně udržel puk od přejetí brankové čáry. Hra se ke konci přitvrdila a přinesla i řadu šarvátek a vyloučení, do kabin se odcházelo za stavu 0:2.

Hra se vyrovnala, skórovala ale znovu Jihlava

Jihlava začala prostřední část v podobném tempu, jakým dokončila část předchozí. Kapitán hostů při situaci tři na dva střílel z mezikruží, jeho přízemní pokus kryl Mario Žalčík. Domácí dostali možnost návratu do zápasu v podobě přesilovky, Pajerův golfák i svižný pokus Matěje Havlíčka chytil Filip Maláč do lapačky. Neprosadil se ani hradecký Prášek, který byl kousek od tečování puku. Největší příležitost Mountfieldu se odehrála ve 28. minutě zápasu. Moravec z pravého kruhu prověřil Filipa Maláče, který jeho nahození vyrazil do vzduchu. Padající puk ale netrefil Lukáš Pajer a pohrdnul tak odkrytou brankou.

Druhá třetina byla opět plná osobních soubojů a bitev ve středním pásmu. Nehlídaný Jaroslav Prášek tečoval střelu zprava do betonu Maláče. Jihlava měla příležitost po odraženém kotouči, nikdo z hostujících hráčů se ale před brankou nezorientoval. Šance se pak střídaly na obou stranách, proměnit ale dokázala pouze Jihlava. Ve 34. minutě dostali hosté výhodu, v šesti hráčích se usadili v pásmu a skórovali. Martin Matějíček nahrál Lukáši Číhalovi na vrchol levého kruhu, ten zamířil a také díky dobré cloně trefil pokus přesně k levé tyčce – 0:3. Iniciativu převzali hosté, proti pokusům Kudrny i Báťy se blýskl Žalčík. Ani další pokusy Dukly se v branku nepřetavily, na světelné tabuli tak po čtyřiceti minutách svítilo skóre 0:3.

Hosté si vedení pohlídali

Jihlava začala třetí třetinu znovu aktivněji, s únikem z levé strany si ovšem poradil Mario Žalčík. Šance měli i domácí, Hrbkova ani Táborského střela se neujala. Hosté dostali příležitost přesilové hry a znovu udeřili. Raušovi při pokusu o kličku obrana vypíchla puk, na vrcholu pravého kruhu si počkal Lukáš Číhal a tvrdým golfákem vymetl pavučinky v bližší šibenici. Domácí se stále snažili protrhnout střeleckou smůlu, Michal Beneš ale při protiútoku netrefil žabku ideálně.

Hosté stále neměli dost a hnali se za uštědřením pověstného „bůra“. Jonáš Jungwirth ukázal skvělou bruslařskou práci, když ujel obraně, přihrávka bekhendem však nedopadla podle jeho představ. Blízko skórování byl i Andrej Klapica, nadvakrát ho ale zastavil Mario Žalčík. Svoje příležitosti měli také Hradečtí, nakonec ale doplatili na svoji nedisciplinovanost. Daniel Pavelec našel v početní výhodě v levém kruhu Hynka Peše, který ranou z první úspěšně vypálil na bližší tyč – 0:5. Mountfield se ani v poslední pětiminutovce neprosadil. Poprvé tak odcházel před domácím publikem poražený, Jihlavě podlehl 0:5.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beneš 0 0 0 -1 0
Michal Beneš 0 0 0 -2 0
Jan Boukal 0 0 0 0 0
Matěj Giesl 0 0 0 0 0
Matěj Havlíček 0 0 0 -2 0
Tomáš Hora 0 0 0 0 0
Jiří Klíma 0 0 0 -2 2
Lukáš Král 0 0 0 0 0
Petr Moravec 0 0 0 0 4
Matěj Novotný 0 0 0 -1 0
Lukáš Pajer 0 0 0 0 2
Marek Pelda 0 0 0 0 0
Šimon Táborský 0 0 0 -1 0
Filip Žaba 0 0 0 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Mario Žalčík 60 52 5 47 90,38 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie