Zápasy mládeže
čt 19.1.2023 | Marie Valentová, Šimon Zemánek

Čtvrtá výhra v řadě! Dorostenci přetlačili Vary 4:3 v nastavení

Zápasové menu

Lvi v Karlových Varech potvrdili skvělou formu z posledních mačů. Na západě Čech vedli po 40 minutách 2:0, díky trefám produktivního dua – Dominik Pavlík, Jakub Jón. Ve třetí části však sklapla „Csaplárova“ past. Domácí srovnali dvěma brankami Víta Záhejského za necelých šest minut. Tahounovi domácích vyšel, už podruhé v tomto roce, „Michigan“. Hosty do vedení vrátil opět kapitán Jakub Jón. Energie ale sedm sekund před třetí sirénou manko znovu smazala. V nastavení se trenéři Mountfieldu inspirovali A-týmem, když odvolali gólmana. Rozhodující branku dal, už pouze ve třech hráčích v poli, Jiří Klíma. Lvi si z KV Areny odvezli dva body za výhru 4:3.

Východočeši otevřeli skóre

Už od úvodu utkání bylo na hře znát, že proti sobě stojí týmy z čela tabulky. Hned v první minutě si oba brankáři připsali po zákroku a museli přepnout na pohotovostní režim, protože útočné letky obou týmů byly hodně při chuti. Oba gólmani dokázali, že jejich výsledky nejsou rozhodně náhoda. V páté minutě zneškodnil Vojtěch Petřík dělovku, kterou na něj z mezikruží poslal Jakub Galnor. Lapačku pak proti Jakubovi Jónovi vytáhl Adam Ebenstreit.

Ke kapitulaci domácího gólmana donutil v čase 11:05 Dominik Pavlík, který zakončil kombinaci hostů jen chviličku poté, co tu předchozí karlovarský gólman zastavil. Vzápětí mohli energetici vyrovnat, ale Petřík zasáhl lapačkou. I střela Matěje Zemana nedošla do cíle, protože se jí do cesty postavil Petříkův beton. Petřík nedovolil gólovou radost ani Vítu Záhejskému a následně i Vojtěchovi Čihařovi. Energetici zakročili po akci Lukáše Krále, kdy kotouč zůstal v brankovišti a zabránili tak dorážce. Štěstí bylo na straně karlovarských i při akci Dominika Pavlíka a Jiřího Klímy, na které zívala odkrytá branka do níž nakonec kotouč nedoputoval.

Hradečtí navýšili své vedení

V úvodu druhé části museli Energetici ještě bránit oslabení, ze závěru předchozí části, i přes tlak hostů se jim to podařilo a jakmile byli v plném počtu vyrazili na zteč Petříkovy branky. Než se stihli v útočném pásmu pořádně rozkoukat už byli na ledě opět ve čtyřech. I tentokrát obětavě bránili svou klec před nájezdy hostujících hráčů, nakonec však krátce před koncem oslabení podlehli. Vedení hostů zvýšil jejich kapitán Jakub Jón.

Po krátkém výletu do útočného pásma se museli energetici opět sešikovat k obraně, hlavně při dalším oslabení, které ubránili. Do šance se dostal Vít Záhejský, ale kotouč proletěl nad břevnem. Z útočného pásma v závěru třetiny vyhnalo energetiky oslabení. Karlovarští opět obětavě bránili a blokovali střely, takže hosté už další gól nepřidali.

Csaplárova past sklapla, šlo se do proloužení

Do třetího dějství se vstupovalo za stavu 0:2 a hosté se okamžitě po vhazování přesunuli k Ebenstreitovi. Několikrát ho prověřil Dominik Pavlík. Další útočnou akci rozehrál Adam Novotný, při cestě k brance byl však zahnán k mantinelu a obrán o kotouč. A výpad energetiků zakončil Vít Záhejský, který vyzrál na Vojtěcha Petříka. Na karlovarských mladících byla vidět touha zvrátit stav utkání a znovu překonat hostujícího gólmana. K tomu jim mohla pomoci početní výhoda. Jenomže hráči Mountfieldu bránili svou klec stejně obětavě jako energetici, takže žádný ze střelců se neprosadil. Srovnání se karlovarští mladíci dočkali až v čase 47:28, kdy Vít Záhejský opět z rukávu vytáhl "Michigan" a nedal Petříkovi šanci. Srovnání vybudilo hostující hráče a Adam Ebenstreit se měl co otáčet.

V čase 53:35 využil Jakub Jón toho, že po předchozím Ebenstreitově zákroku zůstala část branky nehlídaná a poslal tam kotouč. Na to energetici zareagovali několika útočnými akcemi, ale na Petříka si nepřišli. V čase 57:49 šli hosté do oslabení a po oddechovém čase, který si vyžádali karlovarští trenéři, zůstal Adam Ebenstreit na střídačce. Karlovarští se usadili před brankou hostů, ale skórovat se jim nepovedlo a čas se neúprosně nachyloval. V čase 59:43 šli hosté do tří a v čase 59:53 poslal Vít Záhejský dělovku z mezikruží. Kotouč v brance neskončil, ale odrazil se ke straně branky. Tam stál připravený Viktor Wardas, který svým přesným švihem poslal zápas do prodloužení.

Lvi získali bonusový bod

Hostující trenéři, v prodloužení nechali gólmana na střídačce a energetici museli čelit početní převaze hostů. V jednu chvíli dokonce Ebenstreit zůstal bez své hole a čelil tlaku hostů bez ní. Po chvíli byl potrestán za zdržování hry. I toto energetici zvládli. Dokonce se jim podařilo dvakrát vyhodit kotouč k prázdné brance, ale až do ní nedorazil. Velkou šanci měl Jakub Galnor, který se v rohu za prázdnou brankou zmocnil kotouče, ale dostat ho do branky mu hosté nedovolili. Poté co skončila početní výhoda hostů se do branky vrátil Petřík. V čase 63:40 zažili diváci, kteří sledovali finále MS juniorů dejà vu. Jiří Klíma totiž na modré čáře zachytil kotouč, po němž se natahoval jeden z energetiků, dostal se do úniku a poslal kotouč kolem tyčky za Ebenstreitova záda. V dnešním duelu tak zvítězil tým Mountfieldu HK, který si připsal bod navíc.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Aschenbrenner 0 0 0 2 0
Tadeáš Burda 0 0 0 0 0
Štěpán Černý 0 1 1 1 0
Oliver Forejtek 0 1 1 2 0
Patrik Hendrych 0 0 0 0 0
Josef Janeček 0 0 0 -1 4
Jakub Jón 2 1 3 3 2
Jiří Klíma 1 0 1 0 0
Lukáš Král 0 0 0 -1 0
Adam Novotný 0 0 0 -2 0
Ondřej Páleník 0 1 1 1 0
Jan Pánek 0 0 0 -1 0
Dominik Pavlík 1 0 1 2 0
Filip Samek 0 0 0 -1 2
Tobiáš Vítek 0 0 0 -1 0
Matěj Voděracký 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Vojtěch Petřík 61 40 3 37 92,50 0 0

Ohlasy k utkání

Stejně jako v Plzni jsme měli velmi vlažný vstup do zápasu. Jednoznačně jsme tahali za kratší konec. Hradec měl mnohem lepší pohyb a byli celou půlku zápasu kompaktnější. Ve druhé půlce zápasu jsme trošku začali hrát, bruslit a vytvářet si šance. Podle mého názoru jsme zaslouženě výsledek vyrovnali a dostali se do prodloužení. V prodloužení to byl trochu vabank. A přišla malá, lehká chyba, kdy na naší útočné čáře zachytili kotouč, dostali se do úniku a dali z tohoto gól. Gratulujeme Hradci ke dvěma bodům a věřím, že se s toho poučíme a jdeme dál do dalších zápasů.