Zápasy mládeže
pá 10.3.2023 | Jan Brůna

Dorost v prvním osmifinále skolil Porubu 7:1. Postoupí v neděli?

Na úvod osmifinále jasná výhra. Dorostenci si v letošním prvním utkání play-off poradili s Porubou na jedničku a počet vstřelených gólů se vyšplhal na sedm. Velký podíl na skóre 7:1 měli Adam Novotný, který byl u čtyř branek, a Jiří Klíma, jenž vstřelil dvě. V neděli mohou Lvi postoupit, na ostravském ledě nastoupí od 12:30.

Lvi si vytvořili dobrý náskok, Poruba snížila v oslabení

Hosté dostali po necelých 30 sekundách k dispozici přesilovku a hned mohli trestat. A v úvodu byli lepším týmem; nebezpečně to zkoušeli Olaf Zachariasz a Roidon Koida. Hradec si počkal na svoje šance a vyplatilo se, z dorážky se v šesté minutě trefil Adam Novotný a bylo to 1:0. Trvalo to jen 14 vteřin a domácí se prosadili podruhé, když Jiří Klíma jel ze strany sám, udělal kličku Janu Láryšovi a v pádu zasunul do odkryté brány – 2:0.

Dva góly rychle po sobě Ostravany pořádně spoutaly a nemohli se poté dostat ven z pásma. A tak se naskytla šance ještě zvýšit náskok Tobiáši Vítkovi, který si najel před brankáře a propálil ho na vzdálenější tyč – 3:0. Poruba pak předvedla několik pěkných kombinací a na konci jedné z nich stál Tobiáš Vehovský, ale na Samuela Meišnera si nepřišel. Když hráli Lvi další početní výhodu, mohli dokonat dominanci během první třetiny, ale místo toho ujel obraně Petr Sobol a střelou pod horní tyč snížil na 3:1.

Mountfield navýšil vedení už na 6:1

Na startu prostřední periody si zahrály přesilovky oba celky. Slezané působili od začátku hodně nervózním dojmem a často jim utíkal kotouč. Toho využil Dominik Pavlík a v klíčový moment jim ho sebral, posunul na Lukáše Krále, jenž našel před kasou volného Jakuba Jóna a ten neměl problém se zakončením – 4:1. Hezkým sólem se chvíli po polovině utkání blýskl Novotný a Láryš vyrazil jen před sebe, což byla voda na mlýn pro Vojtěcha Aschenbrennera – 5:1.

Před klec se šikovně natlačil také Matěj Voděracký, ale tentokrát na gólmana nevyzrál. Ostravané mohli korigovat díky dvojici Rodion Koida a Olaf Zachariasz, přičemž první jmenovaný nejdříve střílel těsně vedle a potom nahrával kolegovi do šance, ale zastavil ho Meišnerův beton. Jenže Poruba své možnosti nevyužila, a tak mohl Jiří Klíma dorazit pokus Novotného z mezikruží a zvýšit na 6:1.

Pavlík přidal razítko na jasnou výhru

Poruba na úvod poslední třetiny předváděla dobrou kombinační hru, ale branku vytěžit nedokázala. Východočeši ustáli menší tlak a pak se sami mohli prosadit: Král posunul touš ideálně na Dominika Pavlíka, jenž rychlou střelou po ledě ke vzdálenější tyči zařídil sedmý gól do Láryšovy svatyně. Utkání bylo vskutku bohaté na vyloučení, a to na obou stranách.

Poruba potřebovala přidat a od modré to zkusil Šimon Pavlíček, jehož dělovka prolétla nad horní tyčí. Na opačném pólu kluziště se před kasu zase tlačil Novotný a po jeho akci zůstal ležet puk těsně před čarou. Zákrok večera si pak proti Vítkovi připsal Láryš, když bruslí vykopl kotouč mířící skoro jistě do brány. Jako poslední to zkusil mezi kruhy Tomáš Hansel, ale Meišnera nepřekonal. Lvi tak mohli v prvním osmifinále oslavit vysokou výhru 7:1 a v neděli se v Ostravě porvou o postup.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Aschenbrenner 1 0 1 3 0
Tadeáš Burda 0 1 1 1 2
Štěpán Černý 0 0 0 2 2
Oliver Forejtek 0 0 0 1 0
Patrik Hendrych 0 0 0 0 0
Jakub Jón 1 0 1 2 2
Jiří Klíma 2 1 3 2 0
Lukáš Král 0 2 2 2 0
Marek Mráz 0 1 1 2 4
Adam Novotný 1 3 4 3 0
Ondřej Páleník 0 0 0 1 4
Jan Pánek 0 1 1 4 0
Dominik Pavlík 1 1 2 4 0
Filip Samek 0 2 2 3 0
Tobiáš Vítek 1 0 1 1 0
Matěj Voděracký 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Samuel Meišner 60 30 1 29 96,67 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie