Zápasy
so 9.3.2024 | Tomáš Prodělal

Čtvrtfinále volá! Lvi výhrou 3:1 proměnili už první mečbol

Je to tam! Hradečtí do boje v Ostravě vlétli tím nejlepším možným způsobem, když Ralfs Freibergs po třech minutách otevřel skóre. Duel měl ale, na rozdíl od prvních dvou, vyrovnaný charakter, co se týče aktivity. Oba gólmani už tradičně podávali bezchybné výkony a do konce druhé třetiny už padl jen jeden gól, kdy si Blainovu střelu srazili domácí do branky. Ve třetí části Rideře vytekly nervy, a tak Aleš Jergl ještě zvýšil na 3:0. Vítkovice odvolaly gólmana a ještě snížily, ale více už nestihly. Mountfield tak od návratu nejvyšší soutěže nechyběl ani v jednom odehraném čtvrtfinále.

Před třetím zápasem předkola se Tomáš Martinec držel rčení, že vítězná sestava se nemění.

Freibergs vystřelil Lvům vedení

Obraz hry se minimálně v prvních minutách utkání oproti zbytku série neměnil. Hradečtí byli navezení v pásmu, za což byli poměrně brzy odměněni. Patrik Miškář našel od mantinelu volného Ralfse Freibergse. Ten udělal pár temp kupředu a natáhl k pumelici, která proletěla vším, co jí stálo v cestě – 0:1. Ridera byla značně opařená a o chvíli později málem inkasovala podruhé, Šťastného švih ze slotu se zastavil o hranu Klimešovy lapačky. Domácí kulisa přeci jen Moravany pozvedla a ti z ničeho nic mohli vyrovnat. Kalus vybojoval touš u mantinelu a našel před brankou pozapomenutého Zdráhala, ten ale napálil jen Paříkovy betony.

Po komerční přestávce dostali Ostravané možnost početní výhody. Tu však Mountfield odbránil velmi svědomitě a ochozy začaly svou nelibost projevovat pískotem. Jejich oblíbenci se do tlaku dostali až po minutě a půl, avšak přihrávkám chyběla potřebná přesnost. Maskovaný muž hostí si začal připisovat úspěšné zákroky proti spíše propagačním střelám. Hradec z tlaku vymanil až Perret, který střelou z úhlu napáchal zmatek v brankovišti a vše musel vyřešit Dej vysokou holí.

Svěřenci Pavla Trnky se nepoučili z první inkasované branky, a tak se na ledě odehrála podobná situace. Po nahrávce Šťastného měl hodně prostoru Pláněk, ale Klimeš zmenšil střelecký úhel a nechal se trefit. Na ledě se začalo přiostřovat, což vyústilo v další přesilovku domácích. Jenže během ní pláchl Perret a vybojoval trestné střílení. K němu se postavil Klíma a rozvážně dojel až k nastřelení tyčky forhendovým blafákem. Nadále byl k vidění svižný hokej, ale skóre už se nezměnilo.

Hosté šťastně navýšili vedení

Druhou dvacetiminutovku začal Mountfield ještě s více jak polovinou přesilovky, žádnou výraznější příležitost si však nevypracoval. Vítkovičtí proházeli formace a začali všechny možné střelecké příležitosti sypat na branku, Pařík byl ale stále ledově klidný. Ridera navíc při útočné snaze trochu povolila obranu, toho mohl využít Jergl po Pavelkově příklepu, Klimeš zasahovat nemusel. Jestli byl někdo nebezpečný, byla to čtvrtá formace Lvů. Po dlouhém zámku Miškář, který se vloni v Ostravar aréně stal fantomem, málem rozpůlil břevno.

Utkání se zvrtlo do souboje defenzivních systémů, kdy létala nahození z jedné strany na druhou. Jeden vítkovický přechod do pásma však zaskřípal, a tak Východočeši ujeli do přečíslení tří na jednoho. Situaci na sebe vzal Perret, který se snažil překvapit gólmana střelou na bližší tyč, Klimeš měl sice otočenou hlavu opačným směrem, ale zasáhl i tak. Na druhé straně zase po prošťouchnutí Zdráhala pálil Fridrich jen do hrudi Paříka.

Moravané přidali na obrátkách, takže si Lukáš Pařík musel nasadit montérky a pustit se do práce. Tu nejobtížnější si pro něj připravil Krieger se svým švihem z mezikruží, gólman se zámořskými zkušenostmi stačil proti americkému vystrčit levé rameno. V závěru třetiny dostali hosté k dispozici početní převahu, v té nejprve předvedl dva krásné hity Lednický, jenže následně musel spolknout hořkou pilulku. David Šťastný nabil zpoza branky Jérémiemu Blainovi, jehož pokus vyrazil Klimeš do Percyho brusle, od níž se touš dokutálel za čáru – 0:2.

Lvi vybojovali čtvrtfinále

Vítkovice svou snahu o vyrovnání začaly tím nejhorším možným způsobem, když nabídly soupeři početní výhodu. Hradečtí během ní sice zaměstnávali obranu protivníka, ale uklidnění v podobě třetí vstřelené branky nepřišlo. Lvi však posléze k obraně výsledku přistoupili tím nejlepším možným způsobem, kdy byli usazení v útočném pásmu a šetřili drahocenné minuty.

Čas plynul dál a Vítkovicím přišel do cesty další problém. Prčík mimo hru sekl do slabin Eberleho a poroučel se předčasně do kabiny. Svěřenci Tomáše Martince pojali následujících pět minut převážně zabezpečovacím způsobem, přesto šance přišly. McCormack nejprve před brankou skvěle našel volného Okuliara, tomu však ke gólu chyběly centimetry, když trefil tyč a kotouč po brankové čáře vyjel ven. Následně už se ale mohli hosté radovat. David Šťastný sehrál na Jordanna Perreta, jenž před brankou našel nikým nepokrytého Aleše Jergla, který procpal puk pod Klimešovým betonem a zvýšil na 3:0.

Moravanům dále tekly nervy, a tak zanedlouho vyrobili další faul. Ten už Lvi nevyužili, tudíž přišel na řadu závěrečný tlak domácích. Ten byl však záhy velmi rychle přerušen a Lukáš Klimeš musel zasprintovat zpět do branky, kde zneškodnil střelu Pavelky. Následně už se ale Vítkovičtí do hry v šesti přeci jen dostali, a ještě zadělali na mírné drama. Celý zápas aktivní Patrik Zdráhal našel krásnu žabkou Petra Fridricha, který nakonec jen kosmeticky upravil skóre – 1:3. Více už totiž svěřenci Pavla Trnky nestihli, takže se celek zpod Bílé věže mohl radovat z nejrychlejšího možného postupu do čtvrtfinále, ve kterém, kromě sezony zrušené covidem, nechyběl od nabytí extraligové licence ani jednou.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 1 0 1 -1 0
Jan Eberle 0 0 0 -1 0
Giorgio Estephan 0 0 0 -1 0
Ralfs Freibergs 1 0 1 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Evan Jasper 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 1 0 1 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 2
Christophe Lalancette 0 1 1 1 0
Graeme McCormack 0 0 0 -1 0
Patrik Miškář 0 1 1 1 0
Oliver Okuliar 0 1 1 0 0
Tomáš Pavelka 0 0 0 0 2
Radovan Pavlík 0 0 0 1 0
Jordann Perret 0 1 1 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
David Šťastný 0 2 2 0 0
Alex Tamáši 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Lukáš Pařík 60 19 1 18 94,74 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie