Zápasy
so 25.2.2006 | Daniel Višňák

V prvním zápase na východě Čech vyhrála Jihlava 3:2 a ujala se tak vedení v sérii

Čtvrtfinálová série mezi hradeckými Energetiky a Jihlavou se přesunula za stavu 1:1 na východ Čech, o hokej je tradičně v play-off v Hradci Králové zájem, což potvrdila i sobotní návštěva, na třetí vzájemný zápas se přišlo podívat 3287 diváků „Fanoušci byli výborní, moc nás ale mrzí, že jsme se jim nemohli odvděčit vítězstvím, uděláme zítra vše proto, abychom to dokázali,“ řekl po zápase hradecký kouč Jeřábek. Východočeši přitom začali dobře, vedli 1:0, ale pak je dva rychlé góly poslaly do kolen. Jihlava se ve třetí třetině dostala do dvoubrankového vedení, to sice domácí snížili Janem Šedou, ale vymazat ho už nedokázali. Další duel je na programu zítra, znovu na hradeckém zimním stadionu s začátkem od 18:00.

Hned na začátku první třetiny mohl rozradostnit skupinu hostujících fanoušků jihlavský kanonýr Daniel Hodek, ale z nájezdu na Duška neuspěl, a tak se dokázali v zápase jako první prosadit Hradečtí hokejisté. V 5. minutě, v době, kdy byl na trestné lavici jeden z hostujících hráčů se na chvíli zjevil sám před Suchanem Roman Vondráček a střelou švihem se nemýlil – 1:0. Poté hráli Energetici dvojnásobnou přesilovou hru, Vondráček krásně nahrál Petru Přeučilovi k odkryté jihlavské tyči, ale hradecký útočník nedokázal tuto gólovou přetavit ve druhou branku Hradce. Ve 12. minutě hrála v převaze jednoho muže v poli také Dukla a potvrdila to, že v této sérii jsou početní převahy velikou zbraní. Na modré napřáhl Jan Šmarda a proplil vše, co mu stálo v cestě – 1:1. Za necelou minutu už domácí prohrávali, o dokonalý obrat se postarat přesným zakončením z přečíslení Tomáš Čachotský. Ve zbylém čase první třetiny měli ještě hradečtí dvě šance k vyrovnání, ale pokaždé je vychytal Jaroslav Suchan.

Prostřední část hry nabídla velmi dramatickou hokejovou podívanou, o tu se staraly zejména domácí hráči, kteří ostřelovali brankáře Suchana prakticky ze všech možných pozic. Ve 25. minutě ale všem domácím fanouškům zatrnulo, to když si ve snaze vyhodit puk co nejdál od své branky při oslabení ztečoval touš do vlastní kelce obránce Šeda. Prakticky ihned po buly se ale odplaty ujal bratr, útočník Jan Šeda nechytatelnou střelou do šibenice snížil znovu na rozdíl jedné branky – 2:3. Poté následovaly hodně krušné chvíle zejména před jihlavskou brankou. Martin Koudelka hostujícímu brankáři při přesilové hře vypíchl puk, ale ten jen těsně minul pravou tyčku. V polovině zápasu už Energetici zvedali po rychlé kombinaci ruce nad hlavu, ale gólman soupeře se překonával, tentokrát chytil puk do lapačky. Ve 38. minutě zachránila Suchana po akci Fořta dokonce levá tyč. Jihlava hrozila nejvíce svým prvním útokem, ale osamoceného Hodka vychytal i podruhé tváří v tvář brankář Dušek.

Ve třetí třetině už Dukla pozorně bránila svůj náskok, hradečtí se sice tlačili do útoku, ale všechny pokusy končily na rukavicích Suchana. Domácí mohli vyrovnat ještě během svých tří přesilových her, ale ty už neodehráli zdaleka tak dobře, jako předešlé. Jihlava dokonce v jednom z oslabení zahrozila z přečíslení, ale naštěstí pro domácí nebyla jejich koncovka přesná. Energetici se vyrovnání nedočkali ani při hře bez brankáře a tak musí doufat, že se jim Duklu podaří porazit v zítřejším čtvrtém čtvrtfinálovém zápase, který je na východě Čech na programu od 18:00, předprodej na večerní utkání bude od 14:00.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Blanár 0 0 0 0 0
Aleš Černý 0 0 0 0 0
Richard Diviš 0 0 0 0 0
Petr Domin 0 0 0 0 0
Miroslav Fišer 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0 0
Radim Ostrčil 0 0 0 0 0
Ondřej Potůček 0 0 0 0 0
Petr Přeučil 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 0 1 1 0 0
Jan Šeda 1 0 1 0 0
Michal Šeda 0 1 1 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 2 2 0 0
Roman Vondráček 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 60 33 3 30 90,91 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Jeřábek (hlavní trenér Hradce Králové):
Dalo se čekat, že bude Jihlava dobře bránit. Myslím si, že jsme měli dát gól v přesilovce 5 na 3 a tím se uklidnit. Jihlava nás ale poté vytrestala po dvou brejkách, které učebnicově zakončila. Poté jsme sice snížili, ale šance ve třetí třetině už nebyly gólové, nemůžeme se pokoušet o vyrovnání střelami deset centimetrů nad ledem nebo po ledě. Fanoušci byli výborní, moc nás ale mrzí, že jsme se jim nemohli odvděčit vítězstvím, uděláme zítra vše proto, abychom to dokázali.

Aleš Polcar (asistent trenéra Jihlavy):
Vítězství nás samozřejmě těší, přijeli jsme sem s dobrou obrannou taktikou. Věděli jsem, že domácí budou nuceni hru více otevřít než u nás doma. Sice jsem dostali první gól po zbytečné chybě, ale pak jsme utkání otočili. Hru jsme v závěru stáhli na tři pětky a dobrou defenzivou jednogólový náskok ubránili.

Fotogalerie