Tiskové zprávy
pá 16.2.2024 | Tisková zpráva

Mládí vpřed! Adam Novotný podepsal smlouvu s Hradcem

Na začátku října ohromil takřka celý hokejový svět. Teprve jako patnáctiletý si hned ve svém debutovém utkání v Tipsport extralize připsal gól a stal se historicky nejmladším střelcem v české extralize. Řeč je o dnes šestnáctiletém útočníkovi Adamu Novotném, jehož potenciál bude Mountfield HK rozvíjet i nadále, hráč se svými zástupci totiž podepsali profesionální smlouvu pod Bílou věží.

Kvůli dlouhodobému zranění zmeškal Adam Novotný velkou část ročníku 2022/23, v další sezoně se ale již v patnácti letech zařadil k nejproduktivnějším hokejistům juniorské extraligy, vybojoval si i místo v reprezentační osmnáctce. Mladičký křídelník si vysloužil také tréninky a posléze rovněž zápasy v hradeckém A-týmu. Doposud odehrál velmi dobře fyzicky vybavený hokejista devět extraligových střetnutí, další bude moci přidat i v následujících letech. S klubem totiž podepsal novou dvouletou smlouvu s roční opcí.

Dlouhé jednání s úspěšným koncem popisuje generální manažer Aleš Kmoníček. „K podpisu smlouvy s Adamem vedla dlouhá cesta, ale nakonec jsme vše doladili k oboustranné spokojenosti. Adam je velký talent a klub k němu i takto přistupuje. Pevně věřím, že se již příští sezonu stane nedílnou součástí našeho A-mužstva a bude pravidelně nastupovat v TELH,“ věří představitel Mountfieldu HK.

Do A-týmu si Adama Novotného v letošním ročníku vytáhl hlavní trenér prvního mužstva a šéftrenér mládeže Tomáš Martinec. „Jsem rád, že Adam bude pokračovat v organizaci Mountfieldu HK. Věřím, že bude dál s pokorou pracovat, aby se mohl postupně zlepšovat a využil talentu, který má,“ říká lodivod hradeckého mužstva.

✍️ Nejmladší střelec extraligové historie bude i nadále rozvíjet svůj talent pod Bílou věží. Adam Novotný podepsal profesionální kontrakt s Hradcem Králové! ➡️ mountfieldhk.cz/clanek.asp?id=12635

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pátek 16. února 2024


Profil Adama Novotného

S hokejem začal Adam Novotný v Novém Bydžově, stejně jako starší bratr Matěj se ale po nějakém čase přesunul do Hradce Králové, konkrétně tomu tak bylo v sedmé třídě. Mladého hokejistu na nějaký čas zastavila únavová zlomenina obratle. Hrozbu v podobě konce s hokejem ale dokázal Adam Novotný překonat a vrátil se zpátky do akce.

Už v dorostu se mohl útočník ročníku 2007 chlubit výbornou produktivitou, ještě ve větším množství si ji přesunul do juniorky, ve které začal nastupovat ještě jako patnáctiletý. A vůbec se neztrácel, naopak. Adam Novotný se zařadil mezi nejproduktivnější hráče celé juniorské extraligy, svými výkony si vysloužil také start v extraligovém A-týmu. A premiéru oslavil na ledě Kladna gólem, kterým překonal historický rekord Rostislava Olesze, a stal se tak nejmladším střelcem v extraligových dějinách. A to v patnácti letech, 327 dnech.

Do A-týmu postupně nakukuje Adam Novotný častěji a častěji, ačkoliv primárně zatím patří stále do kádru juniorského týmu, věkově je nicméně stále dorostencem. Mezitím také mladý útočník naskočil v reprezentačním dresu U18, ve kterém bojuje o nominaci na jarní MS. Po něm bude rozvíjet svůj talent pod Bílou věží, v Hradci Králové totiž podepsal nový dvouletý kontrakt s roční opcí.

Statistiky Adama Novotného