Aktuální zprávy z klubu
ne 14.1.2024 | Klub

Vyjádření klubu k událostem v sektoru na stání po skončení derby

Mountfield HK reaguje na incident, ke kterému došlo v pátek 12. ledna 2024 po skončení utkání 35. kola TELH mezi týmy Mountfield HK vs. HC Dynamo Pardubice v prostorách sektoru na stání, který je určen pro fanoušky domácích. Krátce po konci zmíněného utkání došlo ke konfliktu mezi skupinkou fanoušků v sektoru domácích a členy pořadatelské služby. Hokejový klub ve spolupráci s Policií České republiky a pořadatelskou službou aktuálně vyhodnocují veškeré okolnosti incidentu včetně záběrů z bezpečnostních kamer.

Podle prvotních zjištění a vyhodnocení situace byl dle názoru klubu Mountfield HK zásah některých členů pořadatelské služby v určitých momentech zřejmě neadekvátní. Jednotlivci z řad pořadatelské služby použili při zásahu rovněž některé prostředky sebeobrany, které se bohužel dotkly i fanoušků mimo uvedený konflikt. Hokejový klub takový postup neschvaluje, považuje ho za nevhodný a nesprávný. Jeho oprávněnost je předmětem dalších šetření ze strany bezpečnostní agentury.

Hokejový klub vždy odsuzoval a nadále odsuzuje jakékoliv násilí nejen na zimních stadionech a neztotožňuje se s agresivitou aktérů konfliktu, která vedla k jeho eskalaci. Na nevhodné chování vybraných členů pořadatelské služby upozornil vedení bezpečností agentury s požadavkem na sjednání nápravy. Daní jednotlivci budou do vyřešení případu postaveni mimo službu. Jejich další personální potrestání je v kompetenci provozovatele pořadatelské služby. Klub rovněž zvažuje veškeré kroky, které může podniknout vůči aktérům z řad fanoušků, kteří se na vyvolání konfliktu aktivně podíleli, a bude postupovat dle možností Návštěvního řádu ČPP Arény. Na jeho základě může návštěvníkovi utkání zakázat vstup na všechny další akce pořádané Provozovatelem v ČPP Aréně, a to až na dobu 10 let, což je klub připraven po finálním uzavření případu učinit.

Klub nadále intenzivně spolupracuje na vyhodnocení celé situace a je v přímé komunikaci s Policií České republiky a bezpečnostní agenturou.

Vedení klubu celá záležitost mrzí a fanouškům, zejména těm, kteří se na konfliktu aktivně nepodíleli, se omlouvá. Východočeské derby je a i nadále má být ozdobou Tipsport extraligy, přičemž rivalita a emoce na stadionu nesmí přecházet v násilí, jako se tomu stalo během posledního utkání. Mountfield HK vynaloží veškeré možné úsilí, aby se tato záležitost v budoucnu neopakovala.