Zápasy
čt 22.3.2007 | Lukáš Bajgar

Sareza snížila stav čtvrtfinálové série, vyhrála 4:2

Zápasové menu

Sareza Ostrava přivítala ve třetím utkání čtvrtfinálové série na domácí půdě Hradec Králové. Hosté přijeli s vedením 0:2 na zápasy, i přes tento fakt zajížděli na sever Moravy, jakoby se hrálo za stavu 0:0. Již v 7. minutě otevřel skóre ostravský Radovan Glas, hosté Pavlem Suchým chvíli nato srovnali krok. Druhá část přinesla opět vyrovnanou partii a po zásazích Lukáše Bokroše a Jaroslava Roubíka i po 40. minutách svítilo nerozhodné skóre. Vyřešení hádanky, kdo se stane ve čtvrtek vítězem, přinesl nejdříve dvanáct minut před závěrečnou sirénou domácí Lukáš Klimek a poté Dalibor Sochorek, jehož trefa také uzavřela účet zápasu na 4:2. Po třech zápasech vyřazovaci části vede Hradec Králové na zápasy 2:1.

Úvodní minuty utkání patřily hostujícímu týmu, který uzavřel Ostravu do obranného pásma a v samém počátku ji donutil k dvojímu zakázanému uvolnění. Sareza se osmělila až při početní výhodě, jenže pokaždé vyhořela na výborném Hylákovi, především pak Holík, jenž stál jen na doskok k brankovišti. Na druhé straně si to mezi obranou rázoval neohroženě Vondráček, taktéž se střeleckého zápisu nedočkal. To Radovan Glas již ano – Červenka zatáhl kotouč do pásma, předal Sochorkovi a úspěšný střelec již měl velice lehkou práci zasunout do prázdné kasy za zády přesunujícího se brankáře. Domácí tým se nabudil, Boháč v úniku nad Hylákem nevyzrál, jako následně i Šebesta. To že Hradec Králové nezískal primát v I. lize náhodou, začal dokazovat již v následujících minutách, v kontru dvou na jednoho hledal Fink křižně před gólmanem Šebka, jeho projektil kasař vyrazil. Sice se na výlet vydal v červeném dresu hrající Hubáček, s jehož forhendovým pokusem si hradecký brankář zmenšením úhlu poradil, ale hosté při přesilovce srovnali. Šinágl za kruhem napřáhl, kotouč se přes Lesáka dostal k Pavlu Suchému a snad i přes teč domácího obránce zamířil touš do brány. Hra se přeci jen trochu uklidnila, Šinágl, stejně jako domácí Klimek svou šanci neproměnil a do kabin se šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Druhé dějství přineslo hokej s velkým H. Ubylo nervozity a naopak přibyla notná porce pěkných akcí. Po pár vteřinách si to razil na Čecha Sakrajda, muž v masce kotouč z hole forvarda vypíchl. Před hradeckou kasou hořelo především v početní nevýhodě, Rimmel, Červenka, ale i Holík projektilu neudávali potřebný směr. Hra se ale přelévala ze strany na stranu vždy s několikaminutovými intervaly. Hradecký Vondráček se zjevil mezi kruhy, napřáhl, jen kotouč se zastavil na výstroji gólmana Čecha. Stejně se vedlo i Finkovi s Roubíkem, tomu druhému na poslední chvíli ve skórování zabránila hůl beka Sarezy. V čase 33:03 se rozsvítilo červené světlo za zády Hyláka v utkání podruhé - Lukáš Bokroš ve výhodné pozici u levé tyče zachytil Šebestou vyslaný kotouč, který se odrazil od tyče hostující brány a poměrně snadno poslal Sarezu opět do vedení. Druhá branka červených nabudila hradecké hráče, Prošek od modré vyslal tvrdou ránu, se kterou měl Čech kupu práce. Již se pomalinku blížil konec druhé části a východočeská ofenzíva nabírala obrátky, Fořt s Roubíkem se vyřítili na domácí beky jako dvě torpéda a chybělo málo, aby kotouč brankovou čáru nepřešel. A Koudelku musí jistě ještě nyní mrzet z prvé z bezprostřední vzdálenosti napálený touš do brankáře, od něhož ten putoval vysoko nad. Bokrošův pokus byl v těchto chvílích jen světlou výjimkou; Hradec se vyrovnání dočkal – devětačtyřicet vteřin před druhou sirénou si našlápl Jaroslav Roubík, několika málo kroky za modrou čáru se přiblížil Čechovi a přesně mířeným pokusem mezi betony rozsvítil červené světlo.

Do poslední dvacetiminutovky nastoupili domácí houževnatým výpadem Gelačáka s Badžem, jejichž souhra nakonec skončila neúspěchem, či úspěchem, ale gólmana Hyláka. Vzápětí předvedl něco ze svého umu Čech, Šinágl si to mašíroval se Suchým obranným pásmem Ostravy, prvně jmenovaný chtěl překvapit střelou z úhlu, neuspěl. Opět se hrálo jako na houpačce, teď se zapotil hradecký kasař, Šebesta při vlastním oslabení nahazuje, puk se odráží na volného Boháče, jenž usměrňuje mezi betony, ty drží jako skála. Sareza se na pár minut nedobrovolně zatáhla do obrany, Volráb nechal vyniknout Čechovu lapačku a Diviš příklepem neskóroval. O to vzácnější pak byla branka Lukáše Klimka, vyvezl kotouč z pásma a jelikož byl sám proti třem, najel mezi kruhy a našel skulinku mezi betony hostujícího brankáře. Domácím hráčům narostla křídla, sice Vondráček prozkoušel Čechovu pozornost, ale Dalibor Sochorek v početní výhodě střelou mezi pravou tyč a Hyláka upravil na konečných 4:2. Na rozdíl jediné branky mohl minutu nato snížit Diviš po křižném pasu Toužimského, jenže Čech předvedl parádní zákrok v sedě, kterým zřejmě rozhodl o definitivním vítězství. A když se neprosadila aktivní Roubíkova pětka či Koudelka tečí Burianovy střely, a když nepomohlo ani odvolání Hyláka z kasy na závěrečné power-play, radovala se Sareza z historicky prvního vítězství ve vyřazovacích bojích v I. lize.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Lukáš Daňo 0 0 0 0 0
Richard Diviš 0 1 1 0 0
Patrik Fink 0 0 0 0 0
Miroslav Fišer 0 0 0 0 0
Boris Flamík 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Petr Haluza 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Václav Lesák 0 1 1 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Roman Prošek 0 1 1 0 0
Jaroslav Roubík 1 0 1 0 0
Petr Sakrajda 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 1 0 1 0 0
Patrik Šebek 0 0 0 0 0
Petr Šinágl 0 1 1 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Alexandr Hylák 60 45 4 41 91,11 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Fabián Petr Fabián (hlavní trenér HC Sareza Ostrava):
Prohrávali jsme do dvou zápasech 2:0 a tak jsme dnes museli vyhrát. Kdybychom pustili sérii do stavu 3:0, byla by to s tak silným týmem skoro neřešitelná situace. Kluci to věděli a podle toho taky k zápasu přistoupili. Bojovnost byla vidět u všech hráčů, kteří byli na ledě.


Vladimír Jeřábek Vladimír Jeřábek (hlavní trenér HC VČE Hradec Králové):
Nám se dnes rozpadla trochu obrana, nehráli tři obránci ze základní šestky a to bylo znát. Za stavu 2:2 jsme měli nějaké šance, ale dnes kdybychom vyhráli, bylo by to veliké štěstí. Sareza hrála velmi dobře, dostávala nás pod tlak a tak zaslouženě vyhrála.