Zápasy
so 27.10.2007 | Michal Martoch, Daniel Višňák

Hradec ani napotřetí v nájezdech neuspěl, prohrál 6:5

Zápasové menu

Slibně rozehrané utkání měli hradečtí na půdě horácké Slavie Třebíč, když vedli po první třetině 2:0. I přes vyrovnání domácích Hradec pokaždé svému soupeři znovu odskočil. V samém závěru druhého dějství vrátil hráčům HC VCES vedení 4:3 Roman Vondráček, jenže několik vteřin na to znovu vyrovnal Matušík. Úplný obrat dokonal hned z kraje třetí třetiny svým třetím gólem v zápase Michal Oliverius. Když už to vypadalo, že Hradec odjede z Vysočiny z prázdnou, poslal zápas do prodloužení svou první trefou v hradeckém dresu Jiří Kadlec. Vítěze musely určit až samostatné nájezdy a přesný blafák Oliveriuse, který svým čtvrtým gólem v sobotním utkání zařídil pro Třebíč bonusový bod.

První střelou se prezentoval Vondráček, pálil však nad. Koutský poté vyrazil Zahradníkovu střelu, když mu nezištně přihrál před branku Čech. Po chybě třebíčského obránce měl tutovku Šeda, Luňák ho však vychytal. Hosté ale přeci jen udeřili. Koudelka našel na druhé straně zcela osamoceného Petra Sakrajdu a ten prostřelil Luňáka, který se nestihl přemístit – 0:1. Vyrovnat mohl Přibyl, když mířil do protisměru hostujícího brankáře, branku však těsně minul. Naopak další branka Královéhradeckých visela na vlásku. Šeda pálil z otočky, Luňák však v leže čaroval a vyrazil střelu první, i následnou dorážku. Nedosáhl ale na nešťastný vlastní gól. Nejprve upadl za brankou jeden z domácích obránců a tímto přenechal puk Martinu Koudelkovi, ten ho vyslal před branku, kde si ho srazil přesně třebíčský hráč – 0:2. Královéhradečtí i nadále tlačili, Karlíček pálil od modré – jeho ránu zastavil Luňák lapačkou, neprostřelil ho ani Táborský. Třebíčští ale nechtěli darovat body lacino a jejich šance také volaly po gólu. Nejprve zblízka minul Matušík po přihrávce Oliveriuse, pěknou individuální akcí se blýskl Martin Čech, branku však v pádu minul. Ani Dolníček neuspěl, byť měl šanci ideální – ocitl se tváří v tvář Koutskému, ale neprostřelil ho. Posledním střelcem třetiny byl Pazdera – Luňák neviděl, ale vyrazil.

Na začátku druhé třetiny převzali otěže zápasu domácí. První šanci měli sice hosté, když se Haluza řítil na Luňáka – jelikož ale branku minul, potvrdilo se otřepané pravidlo nedáš – dostaneš. Matušík našel před brankou Oliveriuse a ten prostřelil jemnou tečí se štěstím Koutského – 1:2. Zanedlouho bylo vyrovnáno. Třebíčští využili přesilovou hru v čase 28:32. Tomáš Kolafa se prezentoval třemi kličkami ve středním pásmu, přihrál volnému Oliveriusovi, ten mu puk vrátil před branku a třebíčský bek jen usměrnil kotouč – 2:2. Královéhradečtí se s tím nechtěli smířit, před branku domácích se tlačil Roubík, na Luňáka však nevyzrál. Pár chvil pozornosti přítomných diváků získal Matušík, když mířil nejprve bekhendem nad, poté si sjel na přihrávku na střed, zcela osamocen si položil Koutského a objel ho, vystřelil na prázdnou branku, kde ale zasáhl hostující obránce. Jeho další dorážka pak mířila těsně vedle. Několik spálených šancí a staré známé pravidlo – 2:3. Nejprve sice spálil tutovku Vondráček, když ho vychytal Luňák, poté ale lehce dorazil odražený puk Petr Haluza a rázem hosté znovu vedli. Jelikož poté Haluza v další šanci neprostřelil Luňáka, nikdo se už ničemu nedivil – Třebíčští využili další přesilovou hru – Michal Oliverius si přiťukl kotouč s Lukášem Slámou a střelou pod břevno rozsvítil červené světlo za královéhradeckou brankou – 3:3. Poté pálil Domin z mezikruží, třebíčský brankář však vyrazil, stejně jako střelu Toužimského. Hosté se ale opět dostávají do vedení, když nabídnutou dvojnásobnou přesilovou hru trestají – Táborský vystřelil a Roman Vondráček lehce dorazil – 3:4. Prakticky ihned bylo vyrovnáno. V oslabení ujela dvojice Matušík – Oliverius, prvně jmenovaný volil střelu a mířil přesně mezi nohy Koutského – 4:4.

Třetí třetina nabízela i nadále krásnou hokejovou podívanou už od prvních chvil. Tutovku spálil Vondráček, když ho vybídl ke skórování Koudelka, aby poté po chybě hostujícího obránce ujel Michal Oliverius a tváří v tvář nedal Koutskému bekhendovým blafákem zakončeným mezi nohy žádnou šanci – Třebíč tak poprvé vedla – 5:4. Time-out a výměna brankářů byla jen logickým vyústěním. Hosté sahali po vyrovnání, stříleli Hendrich, Karlíček, Haluza z mezikruží – jeho ránu vyrazil Luňák ramenem, Sakrajda i Kadlec. Ani jeden třebíčského brankáře nepřekonal, hosté ale přeci jen vyrovnali. Roubík našel v čase 58:02 Jiřího Kadlece a ten se přesnou střelou nad brankáře nemýlil – 5:5.

Na řadu tak přišlo prodloužení, které branku nepřineslo, a samostatné nájezdy. Ten první proměnil s přehledem Vondráček forhendovým blafákem, za domácí vyrovnával ve druhé sérii Dibelka, když udělal kličku a trefil se přesně pod břevno. Jelikož poté neuspěl Pazdera, měl osud utkání ve svých rukou Michal Oliverius. S chladnokrevností Duška doslova vykoupal a poslal puk po ledě k tyči – 6:5.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Domin 0 1 1 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Petr Haluza 1 0 1 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 1 0 1 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Tomáš Klement 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 1 1 2 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 1 1 0 0
Petr Sakrajda 1 1 2 0 0
Pavel Suchý 0 1 1 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0
Zdeněk Toužimský 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 1 2 3 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 18 7 1 6 85,71 0 0
Vladislav Koutský 42 28 4 24 85,71 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Pazourek – Hradec Králové: „Bylo to kvalitní utkání. My jsme hráli dobře první třetinu, kde jsme jednoznačně vyhráli 2:0 a měli jsme si toho víc vážit. Ve druhé třetině jsme začali dělat chyby a nakonec z toho byla takováto přestřelka. Byli jsme pak rádi, že jsme dokázali vyrovnat a v nájezdech jsme letos už potřetí neuspěli. Před zápasem bychom bod brali, ale po tom, jaký měl zápas průběh, jsme spíše zklamaní. Zlomovým momentem asi byla první branka domácích, kde náš bek zachyboval. Pak už jsme kupili chyby a branky, které jsme dostávali byly, dá se říct, laciné.“

Roman Mejzlík – Třebíč: Musím souhlasit s tím, že to utkání bylo kvalitní s velice kvalitním soupeřem, který nás v první třetině přehrál a zaslouženě vedl. My jsme v zápase dvakrát prohrávali, dvakrát jsme se dostali na kontakt, Takže jsme s remízou po šedesáti minutách, s ohledem na průběh utkání spokojeni a ještě spokojenější jsme s druhým bodem, který jsme získali v nájezdech. Po první třetině jsme nabádali hráče, aby se vrátili k té dobré hře odzadu. Začali jsme hrát hokej nahoru dolů a to my s takhle kvalitním soupeřem nemůžeme. Chtěli jsme hru trošku víc zavřít, ale hlavně jsme začali dávat góly a to nám hodně pomohlo. Souhlasím s kolegou v tom, že zápas se zlomil tím, že jsme potrestali jejich chyby a také samozřejmě využíváním přesilových her a zato jsme rádi. Kamil Pokorný měl s některými hráči pohovory a jejich výkon byl dnes o hodně jiný. Druhá lajna hrála samozřejmě dobře, ale mužstvo se zvedlo z nepříznivého stavu jako celek.“