Zápasy
ne 8.3.2009 | Michal Luňák, Lukáš Souček

Hradecká cesta skončila před branami finále

Zápasové menu

Je konec! Ústí potvrdilo roli favorita a postoupilo z napínavé semifinálové série v poměru 4:2 na zápasy. Série skončila v ČEZ Stadionu, kde v šestém zápase zvítězil Slovan 6:4. Hradec se ještě sice chtěl vrátit do Ústí, ale nestačilo mu k tomu ani vedení 2:0 v průběhu šesté bitvy. Ústí o svém postupu rozhodlo zejména v závěru druhé třetiny, kde otočilo vývoj šestého semifinále. Hradec ve třetí třetině mocně finišoval, ale na vyrovnání nedosáhl. Po utkání si hráči vychutnali skandovaný potlesk ČEZ Stadionu, který si za výkony v letošním play - off plně zasloužili.

Hradec měl v úvodu šestého semifinále výhodu dvou přesilových her. Tu první Ústí ubránilo s velkým přehledem, ale při druhé již bylo pod velkým tlakem. Šance Volrába a dvě střely Milana Karlíčka však chytil Dušan Salfický. Slovan o sobě dal poprvé vědět minutě šesté, kdy střela Jiřího Zemana skončila na masce domácího brankáře Vladislava Koutského. V sedmé minutě se poprvé měnil skóre. Ústecký mladík Jan Havlíček místo odehrání puku volil těžkou kličku kterou vystihl Martin Koudelka. Ten dlouho míchal s kotoučem v rohu a našel Jana Hrušku. Ten i přidržel kotouč a zápěstím ho poslal do horního růžku branky Dušana Sapfického 1:0. Hradec gól povzbudil a v osmé minutě byl v nadějné pozici Jan Kubišta. Ten po přihrávce Martina Filip však Salfického nepřekonal. V minutě dvanácté zbytečně oplácel Stanislav Procházka a Hradec měl třetí přesilovou hru. V ní protáhl Dušana Salfického Daniel Volráb, ale jinak domácí nesehráli početní převahu dobře. V patnácté minutě předvedl famózní zákrok Dušan Salfický. Ten v další hradecké přesilovce vytáhl střelu Václava Lesáka do odkryté branky podobně jako v třetím semifinále Vladislav Koutský šanci Jana Kloboučka. V sedmnácté minutě mohlo udeřit na druhé straně. Jan Čaloun si ale dlouho rovnal kotouč na holi a Koutský se stihl přemístit ve svém brankovišti a střelu vyrazil. V začátku osmnácté minuty měl první přesilovou hru k dispozici také Slovan. V ní však Severočeši pokračovali v matném výkonu první třetiny a prakticky neohrozili Vladislava Koutského. Po první třetině e tak šlo do kabin za stavu 1:0 pro domácí a hosté za tento stav mohou vděčit zejména výborně chytajícímu Salfickému.

Do druhé třetiny opět vstoupil aktivněji Hradec a byl to opět Daniel Volráb jenž zaměstnal Salfického. Ve 23. minutě přišla chvíle čtvrté domácí formace. Patrik Moskal našel mezi kruhy najetého Jaroslava Poláka a ten svou první brankou po návrtu do Hradce poslal Východočechy do vedení 2:0. Dvě minuty po druhé brance domácích mělo Ústí výhodu přesilové hry a té využilo ke snížení stavu utkání. Nejdříve nevyužil velkou šanci Jan Čaloun, ale o chvíli později se již hosté z branky radovali. David Pojkar nahodil kotouč na hradeckou branku a lehce nachytal Koutského, jenž si kotouč srazil do své branky 2:1. Po snížení Severočechů se obraz hry však příliš nezměnil a byl to zejména Hradec který podnikal nebezpečné útočné výpady. Žádný z nich však za Sapfickým neskončil a tak stav utkání byl po první polovině 2:1. V minutě 32. měl Hradec další z přesilových her. Kombinaci první řady zakončil Lukáš Filip nebezpečnou a prudkou střelou, která s však těsně nevešla mezi tyčky branky Slovanu. O minutu později vyhodil Jiří Zeman kotouč mimo ledovou plochu a Hradec měl 30 sekund výhody 5 na 3. V této výhodě měl velkou příležitost kapitán Roubík, ale z ostrého úhlu netrefil odkrytou branku Salfického. Zbytek oslabení již Ústí přežilo a Hradec tak mohl litovat další nevyužitých přesilovkových možností.Ve 36. minutě si obě mužstva vytvořila jednu příležitost. Nejprve Jan Heřman bekhendem nepřekonal Koutského a na druhé straně Jiří Kadlec po objetí branky nezasunul kotouč do prázdné branky. V 37. minutě zamotal hlavu obraně hostů kapitán Roubík a Jiří Zeman musel v nouzi posunout branku a za zdržování hry nabídl domácím další přesilovou hru. Ta však netrvala dlouho, jelikož Daniel Volráb neudržel nervy na uzdě a v přerušené hře udeřil Jana Heřmana a odešel na trestnou lavici za hrubost. Více prostoru na ledě vyhovovalo Severočechům. Brejk 2 na 1 zakončil po krásné přihrávce Michala Dragouna Petr Macháček a vyrovnal stav utkání na 2:2. V dohrávané přesilové hře mohl poslat Slovan do vedení David Pojkar, ale jeho prudký pokus kryl Koutský se štěstím vyrazil. Co se nepovedlo Slovanu v předešlé situaci, podařilo e deset sekund před koncem. To střelu Jana Heřmana dorazil za bezmocného Koutského zkušený Pavel Janků 2:3. Slovan tak uštědřil hradeckým lekci z produktivity. Hradec byl ve čtyřiceti minutách jasně lepším týmem, ale problém s nedůraznou koncovkou přetrvával i v tomto zápase.

Třetí třetinu odstartovala libná příležitost domácích. Brejk 2 na 1 však Roubík nevyřešil dobře. Jeho přihrávku na Patrika Fořta zablokoval obránce Ondřej Kříž. O minutu později přišla slabá chvilka na brankáře Koutského. Ten si nepokryl odražený kotouč od zadního mantinelu a pro Davida Pazourka již nebyl problém zasunout kotouč do odkryté branky 2:4. Po této brance se dostavila na hole domácích hráčů křeč a uvolněnost z první poloviny utkání byla pryč. Nejlépe to bylo vidět v situaci, kdy Jan Hruška místo střely hledal hůře postaveného spoluhráče. Ve 45. minutě měl Hradec výhodu přesilové hry té využil k návratu do utkání. Daniel Volráb nejdříve svou střelu nasměroval do pravé tyčky branky Ústí, ale puk si našel Jan Hruška a trefil odkrytou klec 3:4. O chvíli později Ústí již po třetí v zápase vyhodilo kotouč mimo ledovou plochu a Jan Němeček nabídl hradeckým možnost k vyrovnání. Do velké šance se dostal Jaroslav Roubík, ale jeho dorážka skončila na betonu Dušana Salfického. Zbytek oslabení již Slovan ubránil a mohl opět myslet na útok. V 50. minutě se brankově prosadil Milan Mikulík. Ten dokonale využil nabídky Michala Dragouna a poslal Slovan opět do vedení o dvě branky 3:5. Z něj se však Ústí neradovalo dlouho. Za pouhých 43 sekund se usmálo na domácí štěstí. Střelu Jaroslava Roubíka vyrazil Salfický do zad Jana Kloboučka, od kterých směřoval kotouč do branky 4:5. Hradec se hnal z vyrovnáním, ale jeho snahu přibrzdil zbytečný zákrok Patrika Fořta za vlastní brankou, za který si hradecký střelec šel na dvě minuty odpočinout na trestnou lavici. Ústí se v nabídnuté přesilové hře nikam zkušené nehnalo a hlavním cílem bylo neinkasovat. Hradec tak oslabení v klidu přečkal a mohl se opět vrátit k myšlence na vyrovnání stavu utkání. V 55. minutě s do šance snažila dostat třetí hradecká řada, která ve třetí třetina hrála ve složení Polák – Moskal – Kubišta, ale její snahu překazil dobrý obranný zákrok hostujícího Kříže. Závěr utkání byl demonstrací zkušeností Slovanu. Ten vůbec nepouštěl hradecké hráče do šancí, či jejich náznaků. V čase 58:54 si domácí trenér Pazourek vyžádal oddechový čas a nechal brankáře Koutského na lavičce. Hradec se však v power – play nedostal k žádné šanci a v čase 59:40 pečetil do prázdné branky Jan Heřman 4:6. Ústí tak splnilo v sérii roli favorita a mohlo se začít radovat z postupu do finále. Hradec končí sezónu na čtvrtém místě a za předvedené výkony v play – off si zaslouženě vychutnal ovací zaplněného stadionu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Lukáš Filip 0 0 0 0 0
Martin Filip 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Jan Hruška 2 0 2 0 0
Jiří Kadlec 0 1 1 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 2 2 0 0
Jan Kubišta 0 0 0 0 0
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Patrik Moskal 0 1 1 0 0
David Nedorost 0 0 0 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Jaroslav Polák 1 0 1 0 0
Jaroslav Roubík 1 0 1 0 0
Bořek Sláma 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 2 2 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Vladislav Koutský 60 34 5 29 85,29 0 0

Fotogalerie