Zápasy
st 18.11.2009 | Lukáš Souček

Hradec proti prvnímu týmu tabulky nebodoval, Ústí vyhrálo o jednu branku

Hradečtí hokejisté přivítali ve středu na domácím ledě aktuálně první celek prvoligové tabulky - HC Slovan Ústečtí Lvi. Hosté jeli do Hradce Králové prodloužit sérii výher na deset utkání. Domácí sice dlouho odolávali tlaku svého soupeře. Zejména díky výbornému výkonu brankáře Filipa Luňáka stále drželi naději na body až do posledních vteřin zápasu. Ústečtí ale vyrovnání nedopustili a za těsné vítězství 2:1 si z Hradce Králové odvezli tři body. Jediným hradeckým střelcem byl Jiří Kadlec, který v 50. minutě snižoval na 1:2. Podruhé už Hradec recept na brankáře Dušana Salfického nenašel.

Hradečtí vstoupili do zápasu aktivně a hned ve druhé minutě měli první příležitost otevřít skóre utkání. Po přihrávce Martina Koudelky se před Dušanem Salfickým ocitl osamocený Patrik Moskal, ale velkou šanci neproměnil. Ve čtvrté minutě zastavil pronikajícího Hovorku nedovoleným způsobem Pánek a hlavní rozhodčí poprvé vylučoval. Hned první početní výhodu hosté rychle využili a dostali se tak do vedení. Lehké nahození Jana Kloboučka se ztratilo v shluku těl před Luňákem a nakonec nečekaně zapadlo až do hradecké sítě. K vyrovnání měl blízko v osmé minutě Jiří Kadlec, ale jeho střela i dorážka se setkala s neúspěchem. Vzhledem k tomu, že hlavní rozhodčí nasadil v první třetině přísný metr, tak se většinou hrálo na polovině soupeře, který hrál se čtyřmi hráči v poli. Nicméně, žádná z dalších přesilovek využita nebyla a do kabin se tak šlo za stavu 0:1.

Do druhé třetiny měli lepší vstup hosté a dokonce v jejím začátku mohli navýšit své vedení. V početní výhodě mohl potrestat hrubku hradecké obrany Martin Šagát, ale svůj samostatný nájezd na Luňáka neproměnil. Úplně stejnou situaci musel řešit hradecký brankář ve 27. minutě, když se kotouče zmocnil Marek Hovorka, ale překonat Filipa Luňáka také nedokázal. Ústečtí Lvi měli ve druhém dějství značnou převahu, stále však nemohli najít způsob, jakým by dopravili kotouč za brankovou čáru. Filip Luňák se totiž ve středu představil ve výborné formě a likvidoval jednu šanci za druhou. Ještě předtím, než se zápas přehoupl do druhé poloviny, měli Hradečtí výhodu dvojnásobné přesilové hry. Vyrovnat se jim ale nepodařilo. Třetí a asi největší šanci hostů ve druhé třetině měl Jan Alinč. Ten byl totiž nejblíže ke skórování, dokonce překonal hradeckého brankáře, ale jeho střela po ledě se odrazila od tyčky zpět do hřiště.

Důležitý moment zápasu přišel v čase 40:34. David Pojkar zaskočil hradeckou střídačku, když se bez větších problémů dostal před Luňáka a bekhendovou střelou zvýšil na rozdíl dvou branek. Domácí měli ve třetí třetině úplně jiné plány než dotahovat dvoubrankové manko, a tak chvíli trvalo, než se dostali zpět do zápasu. Ve 49. minutě ale domácí dostali ten správný důvod, znovu šlápnout do plných. Po faulu Marka Hovorky totiž hráli přesilovku a s potřebnou dávkou štěstí se jim podařilo snížit. Jiří Kadlec hledal prudkou přihrávkou jednoho ze svých spoluhráčů před brankou soupeře. Letící kotouč si však hosté nešťastně srazili do vlastní sítě a vedli tak už jen pouze o gól. V závěrečných deseti minutách se snažil Hradec probít přes pevnou ústeckou obranu. Když už se to ale domácím hráčům podařilo, narazili na jistého brankáře Salfického, který už za svá záda žádný kotouč nepustil. A to ani při závěrečné power-play. Ústečtí Lvi tak prodloužili svou sérii výher na deset zápasů v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Vít Budínský 0 0 0 0 0
Lukáš Filip 0 0 0 0 0
Jaromír Florian 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Ondřej Hruška 0 0 0 0 0
Jan Hruška 0 0 0 0 0
Jan Ježek 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 1 0 1 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Aleš Křetínský 0 1 1 0 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
Václav Pánek 0 0 0 0 0
Richard Rapáč 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 0 0
Tomáš Seidl 0 0 0 0 0
Štěpán Spudil 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 59 47 2 45 95,74 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové):
Dneska jsme byli jasně horším týmem, Ústí má tým, který do této soutěže ani nepatří. Navíc jsme dostali hned z prvního oslabení branku na 0:1, což nám také nepřidalo. V první a druhé třetině jsme měli několik přesilových her 5 na 4 a 5 na 3, které jsme však nevyužili. V utkání nám naději držel Filip Luňák, který jen ve druhé třetině kryl snad šest jasných gólovek. Ve třetí třetině Ústí odskočilo na 2:0 a pak si dalo vlastní branku. Po ní jsme tam měli několik závarů, ale nic tam nespadlo. Nalejme si však čistého vína, Ústí je kvalitní tým, bylo jasně lepší a my jsme mu byli sotva deset minut alespoň vyrovnaným soupeřem a to je málo.

Milan Skrbek (HC Slovan Ústečtí Lvi):
Myslím si, že to bylo jednoznačné vítězství. Ve druhé třetině jsme mohli dát takové 3-4 góly a bylo by po zápase, ale bohužel jsme ty šance neproměnili. Potom jsme si dali vlastní gól na 2:1 a to soupeři vždycky vleje čerstvou krev do žil. Ale dozadu jsme hráli dobře a moc šancí jsme soupeři nedali. Také jsme výborně ubránili dvě dlouhé přesilovky 5 na 3. Do Hradce jsme jeli s respektem, v poslední době hraje velmi dobře a obzvláště doma je silný soupeř. Tři body z tohoto zápasu jsou určitě důležité.

Fotogalerie