Zápasy
st 9.2.2011 | Lenka Jonešová, Martin Voltr

V napínavém zápase vyhrál Hradec 3:1 a ujímá se vedení v sérii

Ve středu začalo hradeckým hokejistům na domácím kluzišti předkolo play-off, ve kterém se potkávají s Třebíčí. První duel začali lépe hosté a v osmé minutě šli do vedení. Hradec ale pouhých 35 sekund nato srovnal, což se ukázalo jako velmi důležité. V nejlepším výkonu za poslední dobu přidali domácí ještě dvě branky, rovnoměrně rozložené do dvou posledních třetin, a naopak sami neinkasovali. Zajistili si tak vítězství 3:1 a zároveň vedení v sérii hrané na tři vítězné zápasy. Druhé utkání se hraje hned zítra, start je pod Bílou věží naplánován opět na 19. hodinu.

První třetina skončila smírně

Utkání začalo opatrně, ale už ve druhé minutě se vylučovalo. Na trestnou lavici šel pykat Pavel Bulička. Hradečtí svírali hosty v jejich obranném pásmu, z otočky nebezpečně střílel Budínský, jehož střelu Neruda vyrazil betonem. V době, kdy už byli Třebíčští v plném počtu se do samostatného úniku hnal Zdeněk Okál, ale Luňáka překonat nedokázal. V osmé minutě už ale přišla chvíle Horácké Slavie. Po přihrávce, kterou vyslal Jakub Kania, nedal Milan Přibyl hradeckému brankáři sebemenší šanci a otevřel skóre utkání. Po půl minutě bylo na hradeckém stadionu opět rušno. Po obrovské Kubicově šanci se kotouč odrazil na hůl Martina Záhorovského a ten s pomocí tyčky srovnal skóre na 1:1.

V jedenácté minutě šli domácí do tří. Filip Luňák se pořádně zapotil, když se na něj řítil Zahradník, který dostal precizní přihrávku. Hradecký gólman však jeho střelu bravurně zlikvidoval a ani ve zbývajícím čase hosté přesilovou hru nedokázali využít. Na druhé straně nahazoval od modré čáry Chmelíř, před Nerudou tečoval Kubica, ale třebíčskou síť nerozvlnil. Necelou minutu před koncem první části si pěknou šanci vypracovali Vít Budínský s Danielem Volrábem, Neruda střelu prvně jmenovaného vyrazil a Volráb z dorážky minul branku. První třetina skončila za nerozhodného stavu 1:1.

Domácí se zásluhou Budínského dostali do vedení

V úvodu druhého dějství byl za hrubost vyloučen Ondřej Malinský. V přesilovce pálil od modré Oldřich Horák, kotouč se poté záludně odrazil od zadního mantinelu, ale hostující brankář puk ukryl v lapačce. Ve vlastním oslabení se na Luňáka vydal David Dolníček, ale tváří v tvář hradeckému gólmanovi neuspěl. Následně byli u puku znovu hosté. Ostrčil z mezikruží vyslal nebezpečnou střelu, která mířila jen těsně nad Luňákovu branku. Na opačné straně byl v šanci Jindřich, ale hostující gólman ho vychytal.Po vhazování hosté kombinovali v obranném hradeckém pásmu, Horák čistě zastavil třebíčského útočícího hráče a puk získal Koudelka, který zpoza branky přihrál Volrábovi, který promrhal stoprocentní šanci.

Ve třiatřicáté minutě se Hradečtí dostali v oslabení do přečíslení dva na jednoho, ve kterém Záhorovský přihrál najíždějícímu Hendrichovi, kterému střela nesedla a Nerudu tak neohrozil. Nedlouho poté se do samostatného úniku dostal Aleš Křetínský, který se snažil překonat ležícího Nerudu, ale ten brilantním zákrokem zachránil svůj tým. V sedmatřicáté minutě se z levého kruhu prosadil Vít Budínský, který střelou pod víko strhnul vedení na stranu Hradce. Těsně před koncem třetiny ujely nervy Milanu Přibylovi, který hodně nepříjemně zasáhl Zdeňka Kubicu a vyfasoval trest 5 + OK za píchnutí koncem hole. Po druhé pasáži hráči odcházeli do útrob stadionu za stavu 2:1.

Hradečtí si pojistili vedení brankou osm minut před koncem třetiny

Do třetí třetiny se vstup vyvedl lépe domácím hráčům. Dvakrát po sobě střílel Čermák, ale Neruda předvedl jisté zákroky a držel svůj tým. Po kratší odmlce prověřil hradeckou obranu Vilém Burian, ale jeho střela mířila mimo. V padesáté druhé minutě byl Zdeněk Okál vyloučen na 2+2 minuty za hrubost. Hradečtí hokejisté se usadili před Nerudou, Chmelíř vystřelil od modré, posléze se puk vymrštil do vzduchu, ale ani jeden z hokejistů jej nezasáhl. Následně se ale kotouč dostal k Miloslavu Čermákovi a ten prostřelil Nerudu mezi betony a navýšil hradecké vedení.

Poté před Jiřím Hendrichem zívala odkrytá branka, ale hradecký bek ji trestuhodně netrefil. Pět minut před koncem třetiny mohl stav utkání zdramatizovat Vilém Burian, který postupoval sám na Luňáka. Domácí gólman byl v souboji úspěšnější a skóre se neměnilo. Dvě minuty před koncem zkusili hosté hru bez brankáře, o mimořádný kousek se pokusil gólman Luňák, který zkoušel přes celé hřiště trefit prázdnou třebíčskou svatyni. Jeho pokus ale mířil mimo. Když v samém závěru dostal Laš dvouminutový trest, Neruda se vrátil do branky a Patrik Moskal ještě mohl vstřelil závěrečnou branku, když ujížděl sám na třebíčského gólmana. Neruda se ale blýskl perfektním zákrokem. První utkání série mezi Hradcem Králové a Třebíčí tak skončilo 3:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Vít Budínský 1 0 1 1 0
Miloslav Čermák 1 1 2 1 0
Lukáš Havlíček 0 0 0 0 4
Jiří Hendrich 0 0 0 2 2
Oldřich Horák 0 0 0 0 0
Jan Hruška 0 0 0 -1 0
Ondřej Hruška 0 0 0 0 0
Lukáš Chmelíř 0 1 1 2 0
Ladislav Jindřich 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 0 0 -1 2
Martin Koudelka 0 1 1 0 0
Lukáš Kozák 0 0 0 0 0
Aleš Křetínský 0 0 0 -1 0
Zdeněk Kubica 0 1 1 1 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 2
Martin Vágner 0 0 0 -1 2
Daniel Volráb 0 1 1 1 0
Martin Záhorovský 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 37 1 36 97,30 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové):
Po těch nezdarech na konci základní části to pro nás byl strašně důležitý zápas. Bylo tam víc důležitých okamžiků. Jednak naše rychlé vyrovnání na 1:1, pak další gól Budínského na 2:1. Na konci druhé třetiny jsme neproměnili další šance, což byla škoda. Hodně nám pomohli třebíčští hráči, kteří zbytečně oslabovali svůj tým a nám ušetřili nějaké síly. Udělali jsme první krok a ještě nás čekají další dva. Na zítřek se musíme připravit úplně stejně, jako dnes. Nikdo z hráčů si nesmí myslet, že jedna vlaštovka udělá jaro.

Kamil Pokorný (SK Horácká Slavia Třebíč):
Dneska to nebyl náš den, forma nás bohužel nepotkala. Dlouhou dobu jsme drželi nadějný výsledek hlavně díky brankáři Nerudovi, který dnes odchytal výborný zápas. Poté do toho však za stavu 1:1 nastal zmatek ve vylučování, kdy rozhodčí signalizovali přesilovou hru a hned odvolali, a následná branka domácích. Ve třetí třetině jsme museli hrát dlouho ve čtyřech, ale i přesto jsme měli nějakou šanci s tím zápasem něco udělat. Jak již jsem říkal, dnes to nebyl náš den, a věříme, že se z toho vyspíme a zítra nastoupí úplně jiné mužstvo.

Fotogalerie