Zápasy
st 7.12.2011 | Tomáš Nejedlo, Tomáš Božek

Skvělý závěr! Hradec v Benátkách otočil takřka ztracené utkání

Zápasové menu

K dalšímu zápasu první hokejové ligy nastoupili hradečtí hokejisté v Benátkách nad Jizerou. Jako první otevřel skóre zápasu v deváté minutě hradecký kapitán Martin Koudelka. Domácím se však ještě v první třetině podařilo vyrovnat a ve druhém dějství brankami Jonáka a Moravce otočili stav zápasu ve svůj prospěch. Třetí perioda však patřila Hradeckým, kteří během necelých pěti minut zásluhou Poživila, Koudelky a Moskala znovu zcela otočili stav. Hradec už těsné vedení udržel a připisuje si tak do tabulky důležité tři body za venkovní vítězství.

Pozvolný start přinesl gól na každé straně

Úvodní třetina příliš šancí nenabídla. Už podle pozápasové statistiky střelby na branku je zřejmé, že se příliš ofenzivně nehrálo, oba celky totiž dohromady vyslaly na branku jen čtrnáct puků. Vrátka na trestných lavicích se však netrhla. Sudí Hejduk poslal v první dvacetiminutovce na lavici hanby hned sedm hokejistů.

Přesilovky z úvodu nebyly využity, a tak udeřilo při rovnovážném počtu hráčů na obou stranách. V deváté minutě našel Vít Budínský za benáteckou obranou úplně volného Martina Koudelku, který se tak rázem dostal do samostatného nájezdu a střelou nad Vošvrdovu lapačku si věděl rady - 0:1.

Poté však převzaly iniciativu Benátky a záhy přišla i gólová šance. Lukáš Král našel hokejku najíždějícího obránce Jana Jaroměřského, který ale v tutové pozici střelou po ledě jen orazítkoval tyčku klece Jakuba Čecha.

O pár sekund později už ale bylo vyrovnáno. Vitásek pálil od modré čáry a sražený kotouč usměrnil za Čechova záda nejproduktivnější prvoligový hokejista Lukáš Král - 1:1. V závěru první části hry předvedly Benátky pohlednou kombinaci, kde Vitásek se Skalickým perfektně vyšachovali hradeckou obranu, avšak zakončující Klimt nasměroval svůj bekhendový blafák mimo tři tyče.

Středočeši otočili stav a mysleli na vítězství

Prakticky ihned po startu druhé dvacetiminutovky měl velkou příležitost na své holi nejproduktivnější hráč Hradce Patrik Moskal, Vošvrdovu branku ale těsně minul. Jenže byly to Benátky, kdo začal přitápět pod pomyslný kotel, a odměnou jim za to byla vedoucí trefa. Daniel Skalický obkroužil branku, vyslal puk do ohně a důraz Víta Jonáka slavil gólový úspěch - 2:1.

Následující minuty přinesly především boj o střední pásmo. Klidný průběh druhé třetiny narušil až konec 36. minuty, kdy nejprve fauloval David Roupec a v signalizované výhodě pro domácí tým se nedovoleného zákroku dopustil ještě Šimon Macháň. Benátky tak měly možnost dvouminutové dvojnásobné přesilovky.

No a tu hned po sedmnácti vteřinách využily. Středočeši rozestavili přesilovkový náčrt a Víšek posunul touš na Vitáska, jehož nabídku napálil přesně za Čechova záda Jiří Moravec. Obránce, který se po dlouhodobém zranění dostal opět do zápasového zatížení, poslal domácí hokejisty do vedení 3:1.

Všechno bylo jinak!

Hradec Králové se s nepříznivým stavem rozhodně nechtěl smířit a častěji se tlačil před benáteckou branku. Dokumentoval to například Patrik Moskal, jehož pokus Vošvrda skrz své betony neprocedil. Na druhé straně kontroval Vitásek se Skořepou, ale ani jeden z nich nedostal touš za záda brankáře Čecha.

Následně dostali domácí puk do sítě počtvrté. Skalického teč ale nemohla být uznána pro vysokou hůl, a tak stále platil stav 3:1. Ten však příliš dlouho nevydržel. Ondřej Poživil využil zakrytého výhledu gólmana Vošvrdy a Východočeši byli rázem na dostřel - 3:2.

Krátce na to se zaskvěl Vošvrda svým betonem proti tutovce Moskala. Pak byl ale vyloučen Vitásek a Hradečtí přesilovku bleskově využili. Už po šesti vteřinách se dostal k puku Martin Koudelka a svou druhou trefou v zápase určil vyrovnaný stav - 3:3.

Avšak destrukce benáteckého celku nebrala konce a ani paní Štěstěna se domácích nedržela. Nahozený puk od Martina Koudelky se od brankové konstrukce odrazil přesně na hůl Patrika Moskala a hradecká střídačka explodovala nadšením - 3:4.

Benátky se pak i přes velkou snahu nedokázaly propracovat k tlaku a Východočeši už svůj náskok udrželi. Pro svěřence Jiřího Mičky to znamená, že se právě na Benátky dotáhli na rozdíl pouhých tří bodů.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Ján Bendík 0 0 0 0 0
Jan Berger 0 0 0 0 2
Vít Budínský 0 2 2 2 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Václav Čížek 0 0 0 -1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Lukáš Chmelíř 0 0 0 0 2
Jiří Kadlec 0 0 0 1 2
Martin Koudelka 2 1 3 1 0
Vladislav Kubeš 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 0 0 0 0 2
Patrik Moskal 1 0 1 1 0
Ondřej Poživil 1 0 1 3 4
David Roupec 0 0 0 0 4
Ladislav Rytnauer 0 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Martin Vágner 0 1 1 2 0
Milan Valášek 0 0 0 1 0
Martin Záhorovský 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 60 24 3 21 87,50 0 0

Ohlasy k utkání

Milan Černý (HC Benátky nad Jizerou):
Všechny branky, které jsme obdrželi, padly po našich chybách. Jednu branku jsme dostali tak, že jsme si asi sami zaclonili střelu. Lépe to uvidíme na videu. Byl to laciný gól od modré čáry bez jakékoliv soupeřovy clony. Další branka byla střela po buly, která skončila před bránou, tam je první úkol beků odklidit puk. První u kotouče byl soupeř, který do toho píchl bekhendem. U čtvrtého gólu si brankář vyjel pro puk, který se odrazil před bránu. Odrazil se nečekaně od zadního mantinelu, byl tam patrně také špatný odhad. Stálo nás to minimálně nějaký ten bod. Dvě třetiny jsme s velmi silným soupeřem hráli dobře a kdybychom za stavu 3:1 dali ještě branku, tak bylo asi rozhodnuto.

Jiří Slabý (HC VCES Hradec Králové):
Do utkání jsme vstoupili dobře a prvních deset minut jsme byli lepším týmem. Poté jsme trochu vyklidili pole. Ve druhé třetině jsme byli často vylučovaní. Dostali jsme dvě branky, což pro nás nebylo vůbec dobré. Cením si toho, že to kluci v poslední třetině otočili a že šli za vítězstvím. Myslím si, že o něco víc než domácí. Benátky možná pod vědomím, že vyhrávají 3:1, trochu polevili. To si myslím, že rozhodlo.