Zápasy
po 20.2.2012 | Libor Kucza, Martin Voltr

Hradečtí prolomili venkovní trápení, v Jihlavě zvítězili 5:4 po nájezdech

Zápasové menu

Sérii šesti proher na cizích kluzištích ukončili hokejisté HC VCES Hradec Králové na ledě Jihlavy. V divokém zápase byli několikrát nahoře i dole a pouhých čtrnáct sekund je dělilo od vítězství v základní hrací době. Díky precizně zvládnutým samostatným nájezdům se ale přece jen stali šťastnějším týmem, čímž si proti jednomu ze dvou možných soupeřů pro čtvrtfinále zvedli sebevědomí. V brance se poprvé po dlouhé odmlce představil Filip Luňák, to hokejistům Dukly nepomohly k vítězství ani tři asistence exhradeckého Martina Filipa.

Hradec se z vedení neradoval dlouho

Po zhlédnutí úvodních minut utkání by jen málokdo hádal, že bude na Horáckém zimním stadionu k vidění gólová přestřelka. Oba celky sázely především na zabezpečenou obranu, za níž nechávaly nahlédnout soupeři jen sporadicky. Když v 15. minutě nedokázal Daniel Hodek proměnit stoprocentní příležitost, udeřili paradoxně ve vlastním oslabení Hradečtí. Jiří Kadlec poslal kotouč na Filipa Novotného, který si s jeho střelou poradil. Na bleskovou dorážku Patrika Moskala již ale nestihl zareagovat – 0:1.

Dukle ale stačilo k vyrovnání pouhých 19 vteřin. Marek Indra prokázal přehled a přihrál v mezikruží najíždějícímu Michalu Jeslínkovi. Jihlavský forvard pak neotálel a nasměroval kus gumové pryže mezi betony Filipa Luňáka – 1:1. Za tohoto stavu se také odcházelo do kabin.

Přestřelka ve druhé části skončila znovu nerozhodně

Z druhého dějství bylo ukrojeno pouhých 39 vteřin a domácí mohli opět slavit. Projektil Tomáše Ficence totiž s pomocí horní tyče hradecké branky zapadl za Luňákova záda – 2:1. V čase 22:56 pak Dukla odskočila svému sokovi na rozdíl dvou branek. Na pravé straně hřiště operující Daniel Hodek viděl k brance se blížícího Tomáše Čachotského, kterému také poslal pas. Dravý útočník pak v pádu doklepl puk za brankovou čáru – 3:1.

Hradec Králové ale již za necelou minutu snížil. Lukáš Havel vybídl Rostislava Marosze, jenž obkroužil branku a překonal bezmocného Filipa Novotného – 3:2. No a ve 30. minutě bylo vyrovnání dokonáno! Po přihrávce Vladislava Kubeše se se štěstím prosadil Michal Tvrdík3:3. Klání tak bylo stále otevřené na obě strany.

Power-play domácích se dočkala zhodnocení

Do vedení se mohli zástupci z krajského města Vysočiny dostat ve 47. minutě. Tomáš Čachotský s Danielem Hodkem ale nevyřešili přečíslení dvou na jednoho ideálně, druhý jmenovaný nedokázal ani nadvakrát překonat Filipa Luňáka. V čase 49:06 tak skórovali opět Východočeši. Rostislav Marosz obdržel kotouč, načež se prokličkoval až před domácí branku. Tváří v tvář Novotnému pak zasunul pod jeho beton – 3:4.

Již se zdálo býti o vítězi rozhodnuto, v tom ale přišel dechberoucí závěr utkání. Domácí odvolali brankáře a začali se hnát za vyrovnáním. A to se jim nakonec také povedlo. Pouhých 14 vteřin před koncem základní hrací doby vymetl povedenou střelou levý růžek hradecké svatyně Roman Maliník4:4. Zápas tak dospěl do prodloužení.

Nájezdy se staly hradeckou kořistí

Hned úvodní vteřiny nastaveného času přinesly vzrušení, do samostatného úniku se vydal Marek Indra. Jihlavský forvard, obtěžován hradeckým obráncem, ale branku těsně minul. Když nedokázal 25 vteřin před koncem prodloužení skórovat ani jeho spoluhráč Tomáš Kolafa, musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Jako první se na zteč vydali Hradečtí a Rostislav Marosz nádherným blafákem proměnil. To Radek Hubáček na druhé straně se svou střelou neuspěl. Lukáš Havel následně provedl ještě povedenější zakončení než chvíli před ním Marosz a Novotný se po jeho blafáku na způsob Petera Forsberga jen ohlédl. Jiří Dobrovolný sice dokázal snížit, Michal Tvrdík ale ve třetí sérii potvrdil vítězství Hradce. Na Vysočině se tak zrodil výsledek 4:5 po samostatných nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Ján Bendík 0 0 0 2 0
Jan Berger 0 0 0 1 0
Vít Budínský 0 0 0 -2 2
Václav Čížek 0 0 0 1 0
Lukáš Havel 1 2 3 1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 2 2
Lukáš Chmelíř 0 0 0 1 0
Jiří Kadlec 0 1 1 -1 0
Tomáš Karpov 0 1 1 1 0
Vladislav Kubeš 0 1 1 1 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Rostislav Marosz 2 0 2 1 2
Patrik Moskal 1 0 1 -1 0
Václav Pánek 0 0 0 -2 0
Ondřej Poživil 0 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 0 0 0
David Roupec 0 0 0 -2 4
Michal Tvrdík 1 0 1 1 0
Martin Záhorovský 0 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 65 34 4 30 88,24 0 0

Ohlasy k utkání

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava):
Soupeř byl většinu zápasu lepší, tedy až na první půlku druhé třetiny, kdy jsme dali dva góly. Myslím, že utkání rozhodly přesilové hry, které jsme neproměnili, i když jsme hráli dvakrát dokonce 5 na 3. To potom nemůžeme vyhrávat. Pozitivum je, že jsme vyrovnali v závěrečné hře bez brankáře, což si ani nepamatuji, kdy se nám naposledy povedlo.

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové):
Zápas jsme odehráli dobře, až na začátek druhé třetiny, kdy jsme dostali dva rychlé góly. Důležitým momentem bylo snížení Rostislava Marosze na 3:2, to nás vrátilo zpátky do hry. Na začátku třetí třetiny jsme ubránili dvojité oslabení a dokonce jsme šli do vedení, což jsme měli ustát a získat tři body. V prodloužení jsme opět hráli oslabení, ale i to jsme zvládli. V penaltovém rozstřelu jsme pak zaslouženě vyhráli.