Zápasy mládeže
ne 4.12.2011 | Martin Voltr

Parádní obrat v derby! Mladší dorostenci ztráceli tři góly, přesto vyhráli v nájezdech

Zápasové menu

Mladší dorostenci se toužili pomstít rivalovi z Pardubic za prohru v prvním vzájemném zápase. Ani tentokrát jim však první část zápasu nevyšla a o něco lepší soupeř se postupem času dostal až do vedení 4:1. Hradecké mladíky ale ani tato takřka rozhodující ztráta nezlomila a ve třetím dějství fantasticky dotáhli skóre! V prodloužení se pak ubránili výhodné přesilovce soupeře a v samostatných nájezdech svůj obrat dokonali. Dva pokusy ze tří totiž proměnil střelec David Jaroš, který tak rozhodl o sladkém vítězství svého týmu.

Nemnoho šancí, po gólu na každé straně

V první třetině se oba týmy spíše rozjížděly. Větší aktivita byla od začátku na hokejkách pardubických mladíků, kteří také v osmé minutě otevřeli skóre utkání. Daniel Klimecký nahodil puk od modré čáry do klubka těl před bránou, kde si ho jako první našel David Barkóci a bez potíží ho dorazil do odkryté klece - 0:1.

V dalším průběhu úvodního dějství si oba týmy vyzkoušely po jedné početní výhodě, ani jedna z nich ale nebyla příliš povedená. Další zajímavý okamžik přinesl až závěr, kdy se domácím podařilo vyrovnat. Marek Malinský fikaně našel zpoza brány Tomáše Zahradníka, který kotouč nabral na bekhend a nemilosrdně zakončil za záda Otakara Husára - 1:1.

Perníkáři se utrhli

V úvodu druhé periody se mohl stav měnit na kterékoli straně světelné tabule. Jak Jiřímu Vikovi, tak Martinu Hlaváčkovi ale v nadějných pozicích ujel kotouč z hokejky. Jednomu z týmů to ale nemuselo vadit – na přelomu 26. a 27. minuty totiž Pardubice dvěma slepenými góly znovu převzaly vedení.

Nejprve ztrestal sérii zaváhání v hradecké obraně Radek Velínský, který nehlídán z mezikruží nemohl než skórovat - 1:2. Ani ne o minutu později nahodil znovu Radek Velínský ze středního pásma kotouč na extraligového debutanta v hradecké bráně Martina Choura. Ten ho chtěl hokejkou odpálit do rohu, bohužel ho ale netrefil dobře a puk se mu nešťastně došoural až do branky - 1:3.

V domácí kleci následně nahradil Choura Patrik Červený, jenž měl ve zbytku třetiny méně práce než Otakar Husár na druhé straně. Tomu bylo nejvíc horko, když za jeho záda kotouč protlačil Tomáš Drašnar. Žádný se sudích ale nebyl nablízku a neviděl kotouč za brankovou čarou, takže se Hradečtí radovali ze snížení zbytečně.

Strhující zápletka vyústila ve vyrovnání

Pardubice tak i na začátku třetího dějství vedly o dva góly a od navýšení náskoku je několikrát oddělil pouze skvělý zákrok Patrika Červeného. Ve 44. minutě ale i on poprvé kapituloval, to když Martin Hlaváček v přečíslení přesně mířil ke vzdálenější tyčce - 1:4. Hradecká obrana i nadále působila hodně rozpačitým dojmem a kdekdo už si v malé hale říkal, že je rozhodnuto.

Nebylo! Domácí bojovníci totiž v čase 46:49 zahájili stíhací jízdu, a to zásluhou důrazného Davida Gančarčíka, jenž nadvakrát překonal Otakara Husára - 2:4.

Další branka jako by se Hradeckým nemohla podařit. Pak ale Tomáš Drašnar dojel vyhozený puk a z rohu pásma ho zdánlivě nazdařbůh poslal podél brankové čáry. Na druhé straně pásma však neomylně číhal David Jaroš a střelou z první mezi Husárovy betony snížil na nejtěsnější rozdíl - 3:4!

Nabuzení svěřenci trenéra Petra Luštince už tuhle šanci zkrátka nemohli pustit. A taky že nepustili! Na konci 57. minuty obrovský závar proměnil Vlastimil Šeda a stadion byl na nohou – domácí dokonali svůj návrat do zápasu a na světelné tabuli zářil stav 4:4. Základní hrací doba už další gól nenabídla a šlo se do prodloužení.

Domácí přežili prodloužení a v nájezdech rozhodli

V nastavené pětiminutovce měli daleko víc ze hry hosté, kteří chtěli získat místo tří bodů alespoň dva. Pak navíc Hradečtí špatně střídali a nabídli soupeři přesilovou hru 4 na 3. Tu ale zásluhou neskutečné obětavosti a také výtečného Patrika Červeného přežili a zápas dotáhli až do samostatných nájezdů.

První tři páry nájezdů o vítězi nerozhodly, to když na bekhendový blafák Ondřeje Panny zareagoval s potřebnou dávkou štěstí Vlastimil Šeda. Pak si ale vzal slovo hradecký střelec David Jaroš. Jeho první trefu ještě znovu Ondřej Panna vynuloval, na tu druhou už ale pardubický útočník nenavázal, a to znamenalo jediné – Hradečtí se mohli radovat z fantasticky vybojovaného vítězství 5:4 po samostatných nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 0 0 0 0
Adam Čech 0 0 0 0 0
Tomáš Drašnar 0 1 1 -1 2
David Gančarčík 1 1 2 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 -1 0
David Chalupa 0 1 1 0 0
David Jaroš 2 0 2 -1 0
Filip Luštinec 0 0 0 0 0
Marek Malinský 0 1 1 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Lukáš Souček 0 0 0 1 0
Vlastimil Šeda 1 0 1 0 0
Jiří Vik 0 0 0 1 0
David Voříšek 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Červený 39 41 1 40 97,56 0 0
Martin Chour 26 8 3 5 62,50 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (HC VCES Hradec Králové):
Musíme kluky pochválit. Za stavu 1:4 to nesložili, makali a povedlo se jim to, co se jim povedlo. Po vyrovnávací brance dodrželi naše taktické pokyny a nepropadali, takže jsme to dotáhli až na penalty. Tam jsme byli šťastnější.