Zápasy
po 27.2.2012 | Libor Kucza, Sanny Muharem

Jihlava se ujala vedení v sérii. Hradec padl na Vysočině 1:2

Zápasové menu

Pondělní večer nabídl první utkání v rámci čtvrtfinálové série mezi Hradcem a Jihlavou. Východočeši nevstoupili do zápasu dobře, již ve čtvrté minutě totiž prohrávali. Domácí celek v průběhu přidal ještě jednu branku a s Hradeckými to nevypadalo dobře. V závěru střetnutí se jim ale podařilo utkání zdramatizovat, když se v trojnásobné početní výhodě trefil Michal Tvrdík. Na víc se však i přes silný nápor hosté nezmohli, a proto se Jihlava ujala vedení v sérii 1:0 na zápasy.

Domácím se povedl vstup do utkání

Ihned po úvodním vhazování se do ofenzivy vydali hosté, skóre však dokázala otevřít domácí Dukla. V čase 03:22 nahodil Jiří Dobrovolný kotouč od modré čáry, ten následně doputoval až do skrumáže před hradeckou brankou, ve které se nejlépe zorientoval Roman Maliník – 1:0.

Červenožlutí borci naznačili, že by hra v početní výhodě mohly být ve čtvrtfinálové sérii silnou stránkou. Jednobrankové vedení domácím nestačilo, stále se tlačili dopředu. Slušnou příležitost k navýšení skóre měl ve třinácté minutě Aleš Padělek.

Jihlavský forvard se po levé straně protáhl do útočné třetiny, načež se rozhodl poslat puk před hradeckou branku. Prudkou přihrávku si pak málem srazili Hradečtí do své branky, poděkovat mohli Jakubu Čechovi, který stihl instinktivně zareagovat a kotouč vytěsnit. Do kabin se tak mohli domácí odcházet s jednobrankovým vedením spokojeni.

Hradec se znovu nedokázal gólově prosadit

Úvod druhé periody jakoby vypadl z oka té první. Vyloučení hradeckého celku a využitá početní výhoda Dukly. Téměř stejný byl také čas branky, k navýšení skóre stačily zástupcům z krajského města Vysočiny tři minuty a jednadvacet vteřin. Přesilovková formace sehrála ukázkovou kombinaci, Daniel Hodek prodloužil na Martina Filipa, který viděl před branku si sjíždějícího Tomáše Čachotského. Hbitý útočník se pak do odkryté klece nemohl mýlit – 2:0.

Ve třicáté druhé minutě se do první větší gólové příležitosti dostali také hradečtí hokejisté. V ponechané výhodě orazítkoval z dobré pozice břevno Rostislav Marosz. V šestatřicáté minutě se pak v samostatném úniku nedokázal prosadit Radek Hubáček, který svůj projektil nasměroval pouze do hrudi Jakuba Čecha. Když se poté neujala ani dělovka zkušeného Martina Filipa, druhá třetina skončila opět vítězstvím Dukly.

Nápor Východočechů k vyrovnání nakonec nevedl

Závěrečná dvacetiminutovka probíhala pod taktovkou jiného dirigenta. Této role se ujali Východočeši, kteří Duklu začali nebezpečně tlačit. Obranná taktika jihlavské družiny však slavila ve většině případů úspěch. Povedenou střelu předvedl z pravé strany Martin Záhorovský, Novotný byl ale připraven.

Kamenem úrazu byla pro hostující celek především špatná finální fáze, díky níž přišel Hradec o několik slibných příležitostí. Největší šanci měla Dukla paradoxně ve vlastním oslabení. Do přečíslení dvou na jednoho uháněli Roman Maliník a Michal Jeslínek. První jmenovaný se pokusil propasírovat kotouč pod padajícím hradeckým obráncem, to se mu ale nepodařilo.

Poslední minuty klání přinesly velmi dramatickou a zajímavou podívanou. V čase 56:36 putoval na trestnou lavici Tomáš Kolafa, který si navíc přisedl k již vyloučenému Filipovi. Dukla musela čelit dvojnásobné přesile, kterou navíc umocnila hradecká power-play. A hra bez brankáře se Východočechům vyplatila. V čase 57:05 doklepl kotouč do odkryté klece Michal Tvrdík – 2:1.

Hostující mužstvo i přes další šance ale vyrovnat nedokázalo. Stejně tak se dařilo domácí Dukle, která v několika případech minula prázdnou hradeckou svatyni. První čtvrtfinálový souboj tak vyzněl lépe pro jihlavské hokejisty, kteří na Horáckém zimním stadionu zvítězili 2:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 2
Vít Budínský 0 1 1 0 2
Václav Čížek 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 2
Lukáš Chmelíř 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 0 0 0 2
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Tomáš Karpov 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 1 1 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0 0
Ondřej Poživil 0 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 0 0 2
David Roupec 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 1 0 1 0 2
Martin Vágner 0 0 0 0 0
Martin Záhorovský 0 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 57 33 2 31 93,94 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava):
Zápas byl hodně vyrovnaný. První utkání je vždy velmi těžké. Před domácím publikem a na domácím kluzišti je víceméně povinnost první zápas zvládnout lépe a zvítězit. Jsem rád, že se s tím kluci vypořádali a zvládli to. Na konci zápasu jsme se dostali pod tlak dvojnásobným vyloučením. Hradec je dobrý na puku a dokáže početní převahu zúročit.

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové):
Dnešní utkání rozhodly přesilové hry. Jihlava při nich dala dva góly, my pouze jeden. Není co řešit. Celá tato série bude o přesilovkách, kdo je lépe využije, bude mít navrch. Tentokrát byla lepší Jihlava, my se na musíme připravit a zítřejší zápas zvládnout lépe.