Zápasy
st 24.10.2012 | Martin Voltr, Sanny Muharem

Atraktivní klání skončilo výhrou Rebelů. Hradec měl k bodu blízko, nedosáhl na něj

K odvetě do Hradce Králové přijel další tým z Vysočiny. Zápasy s Havlíčkovým Brodem vždy bývají z kategorie těch atraktivních a ani tento nebyl výjimkou. První třetina se sice rozjížděla pozvolna, diváci se však do varu dostali hned v té druhé. Hradečtí nejprve dokázali zcela otočit stav, to samé se ale povedlo i Rebelům. Ve třetí části pak vše vygradovalo, Hradec Králové dokázal vyrovnat a zvítězit mohl kdokoliv. Hosté pak vstřelili vedoucí branku, která vyvolala velkou nevoli. Vše dovršil nejen gól Rebelů do prázdné brány, ale především závěrečná bitka Davida Švagrovského s Janem Pavlíkem. Havlíčkův Brod si zpod Bílé věže odvezl plný počet bodů.

Rychlá branka Hradecké zaskočila

Utkání nezačalo zrovna závratným tempem, i když už ve druhé minutě to vypadalo zajímavě pro domácí. Ve třech uháněli do přečíslení a Jakub Luštinec přihrál do druhé vlny Martinu Vágnerovi, jehož střela ale byla zblokována.

Rebelové dostali záhy možnost přesilové hry a naložili s ní ve velkém stylu! Hned svého soupeře sevřeli do kleští a po Rytnauerově nahození vznikl před brankou Jakuba Čecha obrovský závar, který ukončil dorážkou do odkryté klece Radek Novotný – 0:1 .

Královští lvi tak prožívali další ze svých mizerných vstupů do zápasu. Trestuhodně to byla pouze jejich čtvrtá formace, která dokázala hosty uzamknout v pásmu. Výborný pohyb trojice Berger – Macháň – Valášek ale ke srovnání nevedl. Stejně tak jako přesilovka, v níž Luděk Brož vybídl zpoza brány Lukáše Chmelíře, jenž z mezikruží přestřelil.

Když hráli v početní výhodě znovu hokejisté z Vysočiny, hlavně Lukáš Endál působil v útočné třetině hodně živým dojmem. Jakub Čech musel předvést pohotové zákroky jak proti němu, tak především proti Pavlu Musilovi. Ten se ke kotouči dostal právě po Endálově otočce, ale Čechův pravý beton proletěl brankovištěm jako gripen modrou oblohou.

Zápas nabral pořádné obrátky

Vzájemné duely Hradce s Brodem obvykle nabízejí útočnou podívanou, k níž se tentokrát nakročilo až po první přestávce. Po 47 sekundách totiž bylo na světě náhlé vyrovnání! Petr Haluza vyslal z levého kruhu tak přesnou švihovku, že Danielu Dolejšovi nezbylo než se jen ohlédnout – 1:1.

Už hodně brzy se začalo na obou stranách přiostřovat, což vedlo k celé řadě vyloučení. Po hradeckém trestu přišly v rychlém sledu dva prohřešky hostů a Hradečtí ve dvojnásobné přesilovce otočili skóre! Luděk Brož výtečně našel napříč pásmem Zdeňka Kubicu, který z první napálil puk do volné poloviny branky – 2:1.

Východočechům ale vedení vydrželo jen 25 sekund. Mezitím stačil za katr zamířit jeden z jejich hráčů, což znamenalo hru čtyř proti čtyřem a bleskový šachmat v podání Havlíčkova Brodu. Jakub Čech neměl dobrý výhled, a Jan Soldán tak od modré prostřelil úplně vše před sebou – 2:2.

Povzbuzení Rebelové ještě do konce druhého dějství předvedli, že i oni jsou schopni obratu. Aktivní Lukáš Endál na to ještě nestačil, zazvonil pouze na tyčku Čechovy svatyně. Další početní výhoda hostů však přinesla pozici pro Pavla Musila, který nemohl odmítnout Knotkův pas napříč brankovištěm – 2:3.

Emoce na všech frontách, nakonec tři body pro Rebel

Třetí dějství navázalo na ta dvě předchozí v tom, že se na gól znovu dlouho nečekalo. Jen 72 sekund trvalo nejproduktivnějšímu hráči Hradce Petru Haluzovi, než využil práce Mikesky s Budínským a procpal kotouč skrz Dolejšovu výstroj. Potřetí tak bylo vyrovnáno – 3:3.

Hradečtí měli dost možností na to, aby strhli vývoj utkání zpět na svou stranu. Především Vladimír Říha – ten nejprve ve vlastním oslabení neproměnil samostatný nájezd, v přesilové hře zase z pravého kruhu v jasné pozici přestřelil úplně prázdnou bránu.

Čím dál více kontroverzí vyvolávala rozhodnutí hlavního sudího Oldřicha Hejduka. Verdikty po osobních soubojích, kterých neustále přibývalo, ale v 55. minutě zastínil jiný moment. Pavel Musil nahodil kotouč z nulového úhlu na Jakuba Čecha a rozhodčí po chvilce ukázal do brány na znamení gólu. Hradečtí vehementně protestovali, ale nebylo jim to nic platné – 3:4. Domácí brankář si k tomu ještě navíc vyslechl osobní trest na deset minut a kapitán Martin Vágner dokonce do konce utkání.

Minutu a půl před závěrečnou sirénou přišla chvíle, aby Královští lvi s nepříznivým stavem něco udělali v šesti hráčích na ledě. Výhoda vylepšená o přesilovou hru ale k úspěchu nevedla, naopak kotouč se u modré čáry dostal k Radimu Ostrčilovi, jenž ze středního pásma vsítil snadný gól do prázdné – 3:5.

Vyhrocené utkání ale ještě neskončilo. Za již rozhodnutého stavu vyvrcholily emoce pěstní potyčkou, kterou proti sobě svedli David Švagrovský s Janem Pavlíkem. Hradecký dlouhán zasadil svému soupeři několik tvrdých úderů, ten ho ale na závěr poslal k ledu a k týmovému vítězství přidal i dílčí úspěch v této disciplíně.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Luděk Brož 0 1 1 -1 2
Vít Budínský 0 1 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Petr Haluza 2 0 2 0 2
Jiří Hendrich 0 0 0 0 2
Lukáš Chmelíř 0 0 0 0 0
Jakub Kania 0 1 1 -2 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 1 0 1 -1 4
Jakub Luštinec 0 0 0 0 2
Šimon Macháň 0 0 0 0 2
Michal Mikeska 0 2 2 0 2
Patrik Moskal 0 0 0 -1 14
David Roupec 0 0 0 0 0
Vladimír Říha 0 0 0 -1 0
David Švagrovský 0 0 0 -2 27
Martin Vágner 0 0 0 -2 30
Milan Valášek 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 59 30 4 26 86,67 0 0

Ohlasy k utkání

Martin Hosták (Královští lvi Hradec Králové):
Byl to parádní zápas. Otočili jsme z 0:1 na 2:1 a byli jsme v laufu. Klíčový moment byl, když jsme dostali zase zpátky na 2:2, což nás trochu přibrzdilo. Stejně si ale myslím, že jsme byli ve zbytku druhé třetiny lepším týmem. Zápas rozhodl sporný moment. Ať už to bylo, jak to bylo, zápasu by remíza slušela více. Nás to může jenom mrzet.

Karel Dvořák (HC Rebel Havlíčkův Brod):
Před začátkem jsme věděli, že domácí jsou v laufu. Měli jsme jim co vracet z prvního zápasu. Nyní jsme byli v úvodu lepší, lépe jsme napadali. Hradec byl trochu zakřiknutý a nám se podařilo dát jednu branku. Ve druhé části nás domácí tým přetlačil a dokázal vyrovnat. V posledním dějství už to bylo jenom o tom, komu se podaří dát ten rozhodující gól. Jsem rád, že jsme to tady takhle zvládli a odvážíme si tři body. Musím mužstvo pochválit především za bojovnost.

Fotogalerie