Zápasy
po 26.11.2012 | Martin Voltr, Sanny Muharem

Hradec neuspěl ani v Benátkách. Domácí zvítězili 5:2

Zápasové menu

Hokejisté Královských lvů se vydali do Benátek nad Jizerou, kde dohrávali odložené utkání třiadvacátého kola. Po opatrném úvodu se do vedení dostali Benátečtí, Východočeši však na tento stav dokázali zareagovat a také přispěchali se dvěma góly. To bylo ale z hradecké strany vše. Domácí celek se dokázal vzchopit a po všech směrech Hradecké začal přehrávat. Před začátkem poslední periody vedly Benátky o jednu branku, Královští lvi se už ale nedokázali prosadit. Svěřenci trenéra Martina Hostáka si tak od Jizery neodváží ani jeden bod.

Na pomalejší start Hradečtí odpověděli

Úvod zápasu v benáteckém mrazáku zastihl v lepší kondici domácí sestavu, která ostřelovala Jakuba Čecha ze všech pozic. Hradečtí naopak Tomáše Vošvrdu téměř neohrožovali. Po osmi minutách šly Benátky na přesilovku, v jejich konci ale dopředu prchli Patrik Moskal s Michalem Tvrdíkem. Druhému jmenovanému však kotouč těsně před hokejkou odpálil vracející se hráč.

Krátce nato, v čase 11:40, šli Středočeši do vedení. Vitáskovu bombu od modré vytěsnil Jakub Čech před sebe, tam ale čekal připravený Patrik Maďar a o tyčku poslal kotouč na místo určení – 1:0.

Tento stav ale neplatil ani minutu a půl. Početní výhodu měli k dispozici Hradečtí a Václav Čížek poslal kotouč do ohně. Na teč Zdeňka Kubici ještě Vošvrda zareagoval, ale když se vytáhlý forvard dostal k dorážce, byl už brankář krátký – 1:1.

Hradec od té doby působil výtečným dojmem, což mohl ještě podtrhnout dvě minuty před sirénou Petr Haluza. Tomáš Vošvrda nebyl dostatečně rychlý, ale zastoupila ho pravá tyč. Nerozhodné skóre po první třetině bylo zasloužené.

Úspěch v přesilovce pět na tři byl vymazán

Prostřední část se odvíjela velmi podobně. To nejdůležitejší se opět odehrálo až v druhé desetiminutovce. Dva fauly Benátek v rozmezí necelé minuty nabídly Královským lvům dvojnásobnou přesilovku, a i ta byla využita. Znovu pálil Čížek, znovu dorážel Kubica, ale tentokrát puk do sítě dostal až Michal Tvrdík – 1:2!

Poprvé v zápase tak vedl Hradec. Jenže i domácí tým posléze předvedl, že početní výhodu umí využít. Před brankou číhal Josef Skořepa a když se dočkal přesného pasu od hrazení, vzal kotouč a bekhendem ho zametl mezi Čechovy betony – 2:2.

A z nepříjemného závěru třetiny pro Východočechy to nebylo vše. Za další minutu a šest sekund totiž už bylo skóre otočené. Václav Čížek sice Lukáše Krále nefauloval, ovšem na chvíli kvůli tomu přestal hrát. Kotouč se tak dostal k Patriku Maďarovi, který ho ještě nabídl na hranu brankoviště Marku Pabiškovi, a ten dalším bekhendovým pokusem tentokrát vymetl růžek hradecké brány – 3:2. Konec druhé periody tedy Hradečákům utekl podobně jako ošetřovatelům v liberecké zoo bílý tygr.

Povedená třetina pohlídala Benátkám výhru

Hradečtí šli do třetí třetiny s jasným záměrem vyrovnat, a potěšit tak dvacítku svých příznivců, kteří západním směrem vážili cestu. Jenže jejich plány dostaly vážnou trhlinu už v čase 41:57. Zkušený Jan Plodek nadělal paseku u levé tyčky Jakuba Čecha, v brankovišti tak vznikl velký zmatek. Toho využil svou dorážkou nehlídaný Adam Chlapík – 4:2.

Benátkám dodala elán ještě minutová přesilovka čtyři na tři, svůj útočný kolotoč ale do gólového konce nedovedly. Domácí toho však nelitovali, hru si hlídali. Za dvoubrankového manka už měl Hradec hodně těžkou práci. To se ještě podtrhlo deset minut před koncem, kdy po Čížkově chybě prchnul přes celé kluziště Tomáš Klimt a Čecha vykoupal nádherným bekhendovým blafákem – 5:2.

V podobném duchu se pokračovalo až do závěrečné sirény. Vošvdrovi ještě nadělal práci aktivní Zdeněk Kubica, jenže ani on, ani jeho spoluhráči, už na žádnou šanci na korigující úder nedosáhli. Benátky doma ukořistily zasloužené vitězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Luděk Brož 0 0 0 -2 0
Vít Budínský 0 0 0 -1 0
Václav Čížek 0 2 2 -3 2
Petr Haluza 0 0 0 -1 2
Jiří Hendrich 0 0 0 -1 0
Lukáš Chmelíř 0 0 0 -1 0
Jakub Kania 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 -1 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 1 1 2 0 0
Šimon Macháň 0 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 -1 0
Patrik Moskal 0 0 0 -1 2
Aleš Půlpán 0 0 0 0 0
David Roupec 0 0 0 0 4
Vladimír Říha 0 0 0 -2 2
David Švagrovský 0 0 0 -2 2
Michal Tvrdík 1 1 2 -1 0
Martin Vágner 0 0 0 -2 0
Milan Valášek 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 60 37 5 32 86,49 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Čermák (Benátky nad Jizerou):
Řekli jsme si, že na Hradec bychom měli hrát kompletní, bez oslabení. To se nám chvílemi nedařilo, měli jsme zbytečné fauly. Ale pokud byla hra 5 na 5, tak jsme měli od druhé třetiny určitě navrch. Rádi bychom dali příležitost i mladým hráčům, ale na to si musíme vybudovat nějakou pozici, abychom nehráli o záchranu. Rádi bychom si zahráli play-off, což by pro kluky měl být velký přínos. Teď nás čekají po sobě ty nejsilnější celky, v těchto zápasech můžeme jen získat.

Martin Hosták (Královští lvi Hradec Králové):
Zápas bych rozdělil na dvě poloviny. Tu první jsme neodehráli zase tak špatně, i když soupeř vedl po naší chybě. Pak jsme ale vedli 2:1 a hráli jsme vcelku dobře, měli jsme utkání slušně rozehrané. Posléze přišla přesilovka Benátek, kterou domácí využili. Od té doby byli Benátečtí aktivnější, vůbec jsme nechodili do soubojů. Dost nás také srazil gól na začátku třetí třetiny, tohle se nám prostě nemůže stávat. Dostali jsme čtyři góly z předbrankového prostoru, kde jsme nedůrazní. Takhle se prostě bránit nedá.