Zápasy
st 12.12.2012 | Šárka Kulhánková, Sanny Muharem

Body byly blízko. Ústí ale otočilo utkání v poslední části a zvítězilo 4:3

Zápasové menu

Královští lvi už jednou v sezóně ukázali, že se na ledě Ústeckých Lvů hrát dá. Na sever Čech tak tedy ani tentokrát nevyrazili s přílišným respektem. Do vedení šel v jedenácté minutě právě hradecký celek, domácí však ihned vyrovnali. Přesto to byli Východočeši, kdo si opět dokázal vypracovat vedení. Ještě deset minut před koncem střetnutí měli svěřenci trenéra Martina Hostáka k dispozici jednobrankový náskok, ten ale nedokázali udržet. Ústecký tým totiž v krátkém časovém sledu nekompromisně otočil vývoj zápasu, přičemž se o dva góly postaral exhradecký Roubík. Závěrečná power-play Královéhradeckých už k ničemu nevedla. Ti tak odjíždějí z Ústí bez jediného bodu.

Hradec šel dvakrát do vedení

Začátek utkání byl poněkud opatrný. Jako první vyzkoušel Čecha domácí obránce Brož, na druhé straně prověřil o malou chvíli později Koutského Cetkovský. Ve čtvrté minutě měli Ústečtí k dispozici první přesilovou hru. V ní měl největší příležitost Ludvík, který dostal přihrávku přímo před bránu. Žlutomodrý útočník ovšem příležitost nevyužil a trefil pouze gólmana.

V jedné z největších šancí Hradce se ocitl Macháň, ústecký brankář byl ale připravený. Nevyužitá příležitost však hosty nemusela mrzet. O pár vteřin později se do černého už trefili. Vít Budínský vyslal střelu od modré a kotouč se poté odrazil od ústeckého beka rovnou do sítě – 0:1. Slovan měl na tuto branku rychlou odpověď. Vzápětí byl stav 1:1. Lukáš Poživil dostal přihrávku na modrou čáru, vystřelil na hostujícího gólmana, který se nestačil zorientovat a srazil si puk do vlastní brány.

Pět minut před koncem první části unikli dva hráči Hradce domácí obraně. Moskal si nahrával spolu s Michalem Tvrdíkem a společně si pohráli s Koutským, přičemž druhý jmenovaný už jen zavěsil do odkryté části klece – 1:2. V této periodě si ještě Východočeši zahráli dvě přesilovky. Ani jednu ale nedokázali využít.

Po gólu na každé straně

V úvodu druhé třetiny dostalo Ústí hosty pod tlak. Delší dobu se zdržovalo v hradeckém útočném pásmu. Ústeckým hráčům se však nepodařilo dostat kotouč za brankovou čáru. Pak byli dlouho na puku Hradečtí. Ti ale nedokázali založit žádný slibný útok. V osmadvacáté minutě usedl na trestnou lavici jeden z hostů a Lvi se mohli pokusit vyrovnat. Domácí sice sehráli početní výhodu učebnicově, ale koncovka stále vázla.

O chvíli později šli žlutomodří do čtyř a Hradec se snažil navýšit stav. A to se mu také povedlo. Po několikavteřinové kombinaci v útočné třetině nejprve vypálil Vágner od modré, přičemž David Švagrovský ještě usměrnil puk přímo do brány – 1:3.

Domácí ale opět rychle zareagovali. Holomek zavezl puk do rohu útočné části, nahrál puk přímo před bránu, kam si najel kapitán Ústeckých Lvů Jaroslav Roubík, a snížil tak skóre na 2:3.

Ústečtí dokonali nekompromisní obrat

Ústí mělo sice šancí hodně, jenže propasírovat puk za Čecha, to nebyl lehký úkol. Domácí měli hned na začátku třetiny početní výhodu, ale nedokázali se usadit v útočném pásmu. Jednu z největších příležitostí Východočechů měl Moskal, který unikl ústecké defenzivě a jen těsně minul Koutského svatyni.

V dalších minutách se hra přesýpala ze strany na stranu a pro fanoušky nebyla nikterak atraktivní. Jenže necelých sedm minut před koncem Slovan vyrovnal. Čermák poslal puk před odkrytou klec číhajícímu Danielu Boháčovi, který vyrovnal stav na 3:3.

O dokonalý obrat se postaral někdejší hráč Hradce Jaroslav Roubík. Ten dorážel kotouč do brány po střelách Pavlíka a Kováře a upravil skóre na 4:3. Další příležitost Ústí měl Čermák, který ujížděl sám na Čecha. Brankář Hradce byl však obezřetný a pokus domácího útočníka zmařil. Stav nezměnila ani power-play Hradce v samém závěru.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 -1 0
Luděk Brož 0 1 1 -1 0
Vít Budínský 1 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 1 1 1 2
Jakub Kania 0 0 0 -1 0
Milan Karlíček 0 0 0 -3 2
Martin Klement 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 -1 0
Šimon Macháň 0 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 1 1 1 2
Patrik Moskal 0 1 1 -1 0
David Roupec 0 0 0 -1 4
Vladimír Říha 0 0 0 1 0
David Švagrovský 1 0 1 -1 0
Michal Tvrdík 1 0 1 -1 0
Martin Vágner 0 0 0 0 0
Milan Valášek 0 0 0 -1 0
Milan Vobořil 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 59 31 4 27 87,10 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (HC Slovan Ústečtí Lvi):
Prohrávali jsme 1:3, takže jsme rádi, že jsme ten zápas otočili. Je vidět, že v našem týmu je síla. Musíme ty naše schopnosti chtít na ledě prodat. Ve třetí třetině jsme se pak tlačili do útoku, ale Hradec měl to střední pásmo dobře postavené. Byly tam dvě situace, kdy jsme z chumlu před bránou dali dva góly a pro nás to znamenalo vedení 4:3. Posledních šest minut, i přes nějaké závary, jsme si to u nás ve třetině už pohlídali a jsme rádi, že jsme urvali tři body.

Martin Hosták (Královští lvi Hradec Králové):
Soupeř se ke konci zvednul, dokázal nám dát dva góly, které nám tam dost nešťastně spadly, ale jinak si nemyslím, že jsme odehráli špatný zápas. Odehráli jsme výborný zápas, bojovali jsme, dřeli a dobře se pohybovali. Pak jsme udělali nějaké chyby a soupeř v tom závěru zabral a ty naše chyby dokázal potrestat. Byly to takové nahozené puky, které se tam odrazily, soupeř to dostrkal do brány. Nebyly to žádné hokejové akce, kde by nás přečíslili, přehráli. Šancí měli hodně, ale my jsme měli zápas dobře rozehraný. Odvedli jsme dobrou práci, ale neodvážíme si žádný bod.