Zápasy
pá 13.9.2013 | Tereza Velikovská, Martin Voltr

Pátek třináctého štěstí nepřinesl, Hradec prohrál v debutu na Spartě 1:5

Prubířským kamenem byl pro hradecké hokejisty jejich první zápas v obnovené extraligové premiéře. Představili se na ledě pražské Sparty, favorita číslo jedna, který letos nebere nic než titul. Mountfield sehrál v Praze vyrovnanou první část, jenže v té druhé inkasoval rozhodující tři branky a po porážce 1:5 si na své první body počká.

Po sparťanském tlaku přišla rychlá reakce

Do nového ročníku Tipsport extraligy vstoupili brzkou přesilovou hrou sparťané. Do největší šance se v ní dostal Přibyl, ale Kantor si s jeho pokusem poradil. Stejně jako se dvěma střelami Klimka a následnou dorážkou Simona již ve hře v pěti na obou stranách. O chvíli později se na něj řítil v samostatném úniku Ton, ale přestřelil. Na druhé straně se po chybě obrany dostal ke střele Tvrdík, Pöpperle jeho ránu bez problémů pokryl.

Po jedenácti minutách hry a trvalé převahy si sparťané připsali první gól sezóny. Obránce Jan Švrček naznačil na modré čáře střelu, popojel si a prostřelil Kantora. Odpověď Hradce však byla blesková, po 32 vteřinách nahazoval Tomáš Harant od modré čáry a puk nikým netečován zapadl až za Pöpperleho záda – 1:1. Hradecké hokejisty tento gól nakopl a obraz hry se rázem převrátil v jejich prospěch, což vydrželo až do konce třetiny.

Deset minut rozhodlo o vítězi

Rozjezd druhé dvacetiminutovky byl z obou stran poněkud pomalejší, výrazněji se ozval až Rousek, jehož střelu z nadějné pozice vytěsnil Pöpperle betonem. Do protiútoku poté vyrazil Pech, kterému se při skrumáži zasekla brusle za Kantorovým betonem. Po chvíli, kdy se oba zmítali na zemi a nedařilo se jim oddělit, rozhodčí raději přerušil hru. Krátce před polovinou zápasu se sparťané důležitým gólem znovu dostali do vedení. Hradečtí hráli v šesti a domácí obránci početní výhodu využili již po šesti sekundách. Pilař poslal puk po modré na Karla Kubáta, jenž dělovkou prostřelil Kantora – 2:1.

Hradec se o srovnání také pokoušel v přesilové hře, kromě střely Knotka ho ale sparťanská čtveřice k ničemu nepustila. Sparťané naopak dokázali vedení zvýraznit, Dominik Pacovský si najel po pravém křídle a střelou schovanou za obráncem Mikušem překonal Kantora. A čtvrtý gól na sebe nenechal dlouho čekat. Po nabídce Rolinka se na vrcholu kruhu napřáhl Petr Ton a o tyčku uklidil puk do sítě. Studená sprcha pro hradecký Mountfield – 4:1.

Na jednoznačném vývoji se už nic nezměnilo

Do třetí části vstoupili Hradečtí pod tlakem. Nejprve se v šanci ocitl Rolinek, následně zlomil Švrček v dobré pozici při střele hokejku. Po vyloučení Haranta a Tomáše Rachůnka se hrálo ve čtyřech na obou stranách, přesně ve chvíli, kdy oba naskakovali na led, si prožil hodně nepříjemnou chvilku hradecký gólman Kantor. Obránci ve snaze vyhodit kotouč trefili do brusle Tomáše Rolinka, od nějž se puk odrazil do sítě překvapeného brankáře – 5:1.

Tou dobou už bylo o vítězi rozhodnuto. Brzy po páté brance visela ve vzduchu i šestá, zejména když jel sám na Kantora Tomáš Rachůnek, ale mladší z bratrského dua přestřelil. Neujala se ani střela Hrbase od modré čáry, kterou stihl tělem zblokovat hradecký obránce. Sparťané už si nicméně závěr zápasu pohlídali a Hradečtí budou v zisk prvních třech bodů věřit v neděli na domácím ledě proti Třinci.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 -1 2
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 -3 0
Tomáš Harant 1 0 1 0 2
Tomáš Knotek 0 1 1 0 0
Lukáš Květoň 0 0 0 -2 0
Jakub Langhammer 0 0 0 -2 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Peter Mikuš 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Karel Plášil 0 0 0 -1 0
Martin Podlešák 0 0 0 0 0
František Ptáček 0 0 0 -1 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 2
Jakub Suja 0 0 0 -2 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 -2 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 30 5 25 83,33 0 0

Ohlasy k utkání

Josef Jandač (HC Sparta Praha):
Myslím, že v první třetině jsme byli nervózní. Projevilo se, že hrajeme domácí utkání, máme v kádru plno nových kluků, nervozita tam zkrátka byla znát. Jakmile jsme ale odskočili o dvě branky, tak jsme se zklidnili, hráli jsme v pohodě a bez problémů jsme zápas dotáhli do vítězného konce.


Peter Draisaitl (Mountfield HK):
První třetinu jsme jakžtakž ustáli. Myslím, že klíčovým momentem byl gól na 3:1, který nám tam neměl padnout. Potom už jsme nebyli schopni kvalitu Sparty žádným způsobem zastavit a domácí si dělali, co chtěli. Bylo vidět, že kvalita Sparty je trochu někde jinde než ta naše.

Fotogalerie