Zápasy
ne 22.9.2013 | Ondřej Huml, Sanny Muharem

Cenný bod. Hradec podal na Slavii dobrý výkon, nakonec padl v prodloužení

Zápasové menu

Před hradeckými hokejisty stál v neděli velmi složitý úkol. Zajížděli totiž na led zatím neporažené pražské Slavie. Dlouhou dobu s ní drželi krok, ve druhé části však Pražané udeřili a dostali se do vedení. Svěřenci trenéra Petera Draisaitla se ale nevzdali a bojovali dál. Odměnou jim bylo vyrovnání v závěrečné periodě, díky němuž dotáhli duel do prodloužení. V něm však domácí udeřili v početní výhodě patnáct vteřin před koncem, Hradec si tak odváží z hlavního města jeden cenný bod.

Prvních dvacet minut bez branek

Slávisté vstoupili do utkání v pozici nejlepšího týmu soutěže, podle čehož to na ledě také vypadalo. Domácí záhy převzali iniciativu a tlačili se před gólmana Kantora, často však naráželi pouze do zformované obrany Východočechů. Výjimkou byla akce Klhůfka, který se prosmýkl kolem beků a zkoušel zaskočit brankáře, puk si však cestu za jeho záda nenašel.

Na druhé straně Hradečtí zahrozili v přesilové hře, kdy byl blízko gólu Mertl, bezgólový stav ale pokračoval. A nezměnil ani ho tahoun Slavie Jaroslav Bednář. Ten se ke konci první části hnal z úhlu sám na Kantora, jeho klec ovšem těsně přestřelil.

Aktivnější Slavia šla do vedení

Přesto to netrvalo dlouho a červenobílá jednadvacítka se dočkala. Na kostce nad ledem svítil čas 27:29, když Jelínek vybojoval kotouč za bránou, Kadlec ho poslal na hůl Jaroslava Bednáře, a ten zakončil do horního růžku hradecké svatyně – 1:0.

Domácí zůstávali po vstřelené brance i nadále aktivnější a zvýšit jejich náskok mohl brzy Lukáš Krenželok, zblízka ovšem napálil pouze břevno. A v síti neskončila ani možnost Micky, který volný před Kantorem vůbec nevystřelil.

Mertl vybojoval Mountfieldu vyrovnání

Postupem času se tak Slavia začala soustředit spíš na defenzivu, což se ale neukázalo jako dobrý nápad. Hradec totiž přidal na obrátkách a v polovině třetí třetiny vyrovnal. Stalo se tak v přesilové hře po faulu Skokana a mezi střelce se zapsal Tomáš Mertl, jenž po rychlé kombinaci zblízka prostřelil Dominika Furcha – 1:1!

Domácí se rázem začali hnát opět do útoku, ale v 57. minutě promarnili velikou šanci jít znovu do vedení. V přečíslení tři na jednoho se Bednář rozhodl nenahrávat a bekhendem poslal puk jen do pravého betonu Pavla Kantora.

Oslabení stálo Hradec šanci na druhý bod

Hradec si tak poprvé v nové sezóně vyzkoušel prodloužení, ovšem samostatné nájezdy už si nezahrál. Jakub Langhammer byl v čase 63:46 vyloučen, Slavia hrála přesilovku čtyři na tři a šestnáct sekund před koncem ji dokázala využít. Petr Jelínek původně hledal Bednáře, ale puk se k němu od hradeckého beka vrátil a slávistický útočník ho nasměroval do odkrytého koutu branky – 2:1 po prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 1 1 1 0
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Peter Frühauf 0 1 1 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Michael Kolarz 0 0 0 0 0
Lukáš Květoň 0 0 0 0 2
Jakub Langhammer 0 0 0 0 2
Tomáš Mertl 1 0 1 0 4
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Martin Podlešák 0 0 0 -1 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Vladimír Škoda 0 0 0 1 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 65 23 2 21 91,30 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Růžička (HC Slavia Praha):
Byl to vyrovnaný zápas. Měli jsme dobrou druhou třetinu a Mountfield hrál zase velice dobře ve třetí části, kdy jsme se pořádně nedostali z pásma. Přestali jsme hrát, soupeř nás zatlačil a zaslouženě vyrovnal, nerozhodný výsledek po 60 minutách byl spravedlivý. V prodloužení jsme měli štěstí, dostali jsme výhodu přesilovky a využili ji. Z naší strany je to pořád stejné, půl zápasu hrajeme dobře a půl ne. Pořád se musíme zlepšovat a není to stále takové, jak bychom chtěli. To, že vedeme extraligu, je i o štěstí. Dvakrát jsme vyhráli na penalty nebo v prodloužení a v obou případech jsme mohli i prohrát.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Odehráli jsme na Slavii docela dobrou první třetinu. Poté jsme z důvodů, které zatím neznám, absolutně přestali hrát a mohli jsme být rádi, že jsme prohrávali jen 0:1. Za to, že se nám podařilo vyrovnat a získat bod, můžeme být rádi. Byl to jeden ze zápasů, kdy nevíte, jestli se máte se zisku bodu těšit. Celých šedesát minut jsme nehráli hokej, jaký bychom měli, abychom mohli získat tři body. Frantovi Ptáčkovi jsme se rozhodli dát volno a protože v tréninku máme i Kolarze a Janka, kteří ještě nehráli, chtěli jsme je vidět i v zápase.