Zápasy
út 24.9.2013 | Martin Voltr

Fantastická venkovní jízda. Hradec vykradl i Kladno!

Zápasové menu

Precizní obrana, skvělý Pavel Kantor a góly v pravý moment – tohle jsou ingredience snového vstupu Hradce Králové do extraligy! Sérii venkovních zápasů zakončil v Kladně, kde díky dvěma brankám elitní formace ze třetí třetiny porazil místní Rytíře 2:1. Mountfield tak ve třech utkáních na ledě soupeřů získal sedm bodů a v pátek se proti Litvínovu těší na přivítání od svých vynikajících fanoušků!

Tradice bezgólových prvních třetin pokračuje

Do hradecké sestavy se po jednozápasovém odpočinku vrátil mentor obranných řad František Ptáček. Jeho týmu mohlo být ale už po minutě zle, do brejku se totiž dostal domácí Jan Rudovský a až zákrok Pavla Kantora ho zastavil. Kladno tím zahájilo třetinu, v níž bylo lepší, co se územní převahy i gólových příležitostí týče.

Ještě větší příležitost nevyužil zandlouho Ondřej Havlíček, jenž po výtečném přiťuknutí pálil úplně vedle odkryté brány. Když šli Hradečtí poprvé do čtyř, Pavel Kantor už byl na svém místě a musel se blýsknout včasným vykopnutím pravého betonu po otočce Treilleho. Východočeši se v prvních dvaceti minutách nedostali prakticky k ničemu a byli rádi, že už počtvrté v řadě se v první třetině jejich zápasu zrodila bezbranková remíza.

Hradec totálně převrátil obraz hry

Vstup do druhé periody dal ale najevo, co asi v hradecké kabině o přestávce proběhlo. Mountfield byl najednou všude! Už po třech minutách chybělo Michalu Švihálkovi snad jen několik milimetrů, aby ve zmatku došťouchl puk za brankovou čáru. Dvacetiletý útočník pak měl ještě jednu obrovskou možnost, když úplně sám ujel kladenské obraně. Své sólo ale zakončil střelou do břevna!

Hradečtí sahali po úvodní brance, Jan Chábera byl jednoznačně zaměstnanějším mužem na hřišti. Zlikvidovat musel třeba nebezpečnou ránu Tomáše Rouska. Rytířům pomohla mírně do sedla až třetí přesilová hra v utkání, ovšem asi největší hrozbou z jejich strany bylo jen několik nepřesných ran zkušeného Petra Tenkráta. Ve druhé třetině přestříleli Východočeši svého soupeře 15:6 – stavem 0:0 ale stejně nepohli.

Dva údery elitní lajny rozhodly

Další přelití nálady se po druhé třetině naštěstí nekonalo. Mountfield vstoupil do hry stejně aktivní hrou, která mu okamžitě mohla vynést ovoce, jenže našlápnutý Tomáš Mertl Cháberu neprostřelil. Smutnit ale nemusel příliš dlouho, v čase 46:36 už totiž Hradečtí k obrovské radosti svých hlasitých příznivců otevřeli skóre! Rastislav Dej rozjel útočnou akci, kterou se na brankovišti snažil dokončit Martin Podlešák, a co se nepovedlo jemu, dokončil otočkou zpoza brány obránce Karel Plášil. Pro devatenáctiletého reprezentanta to znamenalo první extraligový gól v kariéře – 0:1!

Kladno mělo díky usilovnému forčekingu šanci na srovnání z Tenkrátovy hokejky, Pavel Kantor mu však skvěle zmenšil střelecký úhel a dal zase impuls svým spoluhráčům. Jakmile znovu naskočila na led první formace, Tomáš Mertl našel v přečíslení zadovkou Rastislava Deje, který přihlášku do Zlaté helmy podepsal přesnou trefou do šibenice – 0:2!

To už bylo druhé venkovní vítězství nadosah. Hradec pak skvěle ubránil důležité oslabení a přežil ještě jeden těžký moment. Po zalehnutí kotouče v brankovišti nařídili rozhodčí trestné střílení, k němuž se rozjel Sacha Treille, ale francouzský útočník narazil na hradeckou zeď jménem Pavel Kantor! Ta sice nakonec padla, neboť v poslední sekundě přece jen využil power-play Jan Rudovský, ale to už Východočechům přiliš nevadilo. Jestli s Mountfieldem soupeři nepočítali před začátkem extraligy, teď už musí – 1:2!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 -1 2
Rastislav Dej 1 1 2 2 0
Peter Frühauf 0 0 0 -1 2
Tomáš Harant 0 0 0 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Lukáš Květoň 0 0 0 0 0
Jakub Langhammer 0 0 0 -1 2
Tomáš Mertl 0 1 1 1 0
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Karel Plášil 1 0 1 1 0
Martin Podlešák 0 2 2 2 0
František Ptáček 0 0 0 0 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Vladimír Škoda 0 0 0 0 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 23 1 22 95,65 0 0

Ohlasy k utkání

Zdeněk Vojta (Rytíři Kladno):
Začínáme být v zápasech pod tlakem, protože naše postavení v tabulce určitě neodpovídá tomu, co bychom chtěli hrát. V první třetině jsme měli dát dva, tři góly a utkání rozhodnout. Když ale dáte gól až v poslední vteřině utkání, tak s tím zápasem už nic neuděláte, pokud předtím nejste absolutně bezchybní. A to my jsme nebyli. Připsali jsme si další ztrátu v domácím prostředí.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Prvních pár střídání po vstupu do zápasu jsme měli dobrých, ale počínaje prvním vyloučením jsme kompletně ztratili kontrolu. Tam se ale ukázalo, jak je důležité mít gólmana, který mužstvo podrží. Měli jsme štěstí, že jsme do kabiny šli za stavu 0:0. Pak jsme hru srovnali a hráli dvě třetiny to, co umíme. Šlo o to, kdo dá první gól, což se nám podařilo a byli jsme schopni vedení udržet. Jsou to pro nás cenné body.