Zápasy
út 1.10.2013 | Martin Voltr

Druhý bod konečně na správné straně! Hradec přetlačil Kometu v prodloužení

Kardiaci už vědí, že tenhle ročník pro ně v Hradci nebude stavěný! V úterním kole se Východočeši po čtyřech sezónách pauzy utkali v rámci jedné soutěže s Kometou a jak už tomu letos bývá, znovu bylo k vidění drama až do konce. Obrovská vůle Mountfieldu ale nakonec dotlačila zápas k výhře 2:1 v prodloužení, díky níž se Hradec posunul právě před svého soupeře na čtvrté místo tabulky!

První prohraná úvodní třetina sezóny

Hradec nastoupil poprvé v sezóně bez Michala Tvrdíka, jehož místo ve třetí formaci zaujal Jakub Suja. To na druhé straně pro změnu chyběl brankář Jiří Trvaj, místo něj se do klece jihomoravského celku postavil Marek Čiliak ke svému extraligovému debutu kariéry.

Stejně jako v Pardubicích byly na ledě čtvrté útoky, když padl první gól utkání – bohužel tentokrát do hradecké sítě. Hynek Zohorna, jenž hrál pod Bílou věží v dorostu a juniorce, po neúspěšné střele nabídl puk zadovkou Miroslavu Holcovi. Tomu do něj stačilo plácnout, aby se domácí síť rozvlnila – 0:1.

Východočeši tak i ve třetím duelu na vlastním ledě prohrávali jako první. A v sedmé minutě neměli v oslabení od další nepříjemnosti daleko, ovšem Kováčikova rána orazítkovala jen tyč. Jakmile si ale úvodní přesilovou hru zahráli Hradečtí, soupeři bylo také pořádně horko. Kometě udržel vedení jen skvělý postřeh lapačky Čiliaka.

Hru ve čtyřech si oba týmy v první části ještě vyzkoušely. Ta hostující přinesla šanci Jakuba Svobody, jemuž ale puk před prázdnou klecí uskočil. Domácí se svou výhodou sice protrápili, jenže o chvíli později už musel mladý gólman Jihomoravanů zase hasit snahu nejaktivnějšího domácího páru Šimánek – Mertl.

Hradec se v půlce oklepal a Kometa litovala

Jakmile se ale oba celky vrátily do centra dění, byla to prakticky jen Kometa, kdo se dostával do nebezpečných situací. Zadní vrátka hradeckého týmu povolovala a soupeři se nabízely možnosti z protiútoků. Tu úplně největší měl ve 29. minutě Jan Káňa, kterému v přečíslení tři na jednoho nabídl puk do druhé vlny Žižka, ale Pavel Kantor s vypětím všech sil vyškrábl puk mimo tři tyče.

Domácí kouč Peter Draisaitl neměl jinou volbu než si vybrat oddechový čas. Ten společně s narůstající podporou hradeckého publika padl na úrodnou půdu! Východočeši se najednou začali tlačit do brány a sahat po vyrovnání, Kometa byla všude o krok později. V sólovém úniku ještě Knotka vychytal lapačkou Čiliak, ale ve 34. minutě už byl hradecký gól na světě. Přestože byl Vladimír Škoda už na kolenou, stejně stačil vystřelit a puk se odrazem od tyčky a gólmanových zad dostal za brankovou čáru – 1:1!

Mountfield následně přestál důležité oslabení a sám dostal možnost jít do vedení. Jeho nápor stále sílil! Domácí mohli jen litovat nevyužitých příležitostí Jaroslava Kudrny a hlavně Františka Ptáčka, jenž přestřelil klec Komety z bezprostřední blízkosti.

Dramatické okamžiky nezměnily třetí remízu v řadě

I po návratu z kabin domácím vydržel elán a stále se předváděla hlavně první formace Šimánka s Mertlem a Škodou, který od druhé třetiny nastupoval na jejím pravém křídle místo Rastislava Deje. Ve 46. minutě šli ale Hradečtí do čtyř a chvíli poté defakto do tří, když obránce Frühauf zlomil hokejku. Kometa sice dvě minuty tlačila, ale tuto velkou možnost využít nedokázala.

V následném oslabení brněnských hokejistů tak opět musela zasahovat Čiliakova lapačka, která byla v úterním podvečeru k nepřekonání. S blížícím se závěrem přibývalo na obou stranách nervozity a pak přišly i jasné gólovky. Tu jihomoravskou chytil Kantor senzačně Leoši Čermákovi, na hradecké straně zase nedotáhl Langhammer do konce svou bekhendovou kličku. Devatenáct sekund před sirénou Kometa faulovala a ještě mohla být ráda, že Hradec nerozhodl v základní hrací době.

Druhý faul Komety se dočkal ztrestání

Pokračující přesilovka domácím nevyšla ani v nastaveném čase. Příliš dlouho ale nesmutnili! Soupeř se totiž dopustil dalšího prohřešku, a to už Hradečtí vytrestali. Jiří Šimánek našel skvostným pasem od hrazení Tomáše Mertla, který okamžitě zavěsil pod víko branky marně se natahujícho Čiliaka. Rozhodčí ještě museli prozkoumat na videu, zda se puk opravdu odrazil od zadní konstrukce a nebyla posunutá klec, ale nakonec už jim nezbývalo než ukázat do středového kruhu – 2:1 po prodloužení!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 2
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 2
Lukáš Květoň 0 0 0 0 0
Jakub Langhammer 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 1 0
Peter Mikuš 0 1 1 0 2
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 0 2
František Ptáček 0 0 0 0 0
Tomáš Rousek 0 0 0 -1 2
Jakub Suja 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 1 1 1 0
Vladimír Škoda 1 0 1 1 0
Michal Švihálek 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 64 26 1 25 96,15 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
První polovinu zápasu jsme byli hrozní a už tam jsme mohli utkání prohrát. Musel jsem si vzít oddechový čas, protože naše hra vypadala opravdu hrozně. Když ale budeme hodnotit zápas celkově, tak jsme si vítězství zasloužili, jelikož jsme od té doby až do konce hráli lépe. Zkusil jsem hráčům domluvit, což se vyplatilo, začali jsme konečně něco hrát a byli schopni zápas otočit. Za dva body můžeme být rádi.

Karel Beran (HC Kometa Brno):
Začali jsme dobře, první třetina se nám vydařila a ve druhé jsme měli až do půlky velký tlak. Měli jsme z něj dát nějaké góly a zápas by se potom vyvíjel úplně jinak. Žádný jsme ale bohužel nedali, naopak jsme inkasovali lacinou branku a pak ještě další v prodloužění. Neustále se potýkáme s koncovkou, na góly se strašně nadřeme, i když to jsou vyložené šance. Na jeden gól se potom těžko vyhrává. Jirka Trvaj nenastoupil proto, že jsme chtěli udělat nějakou změnu. Ta se podařila, Marek chytal dobře. Hradec ale prokázal, že má silný manšaft.

Fotogalerie