Zápasy
ne 13.10.2013 | Martin Voltr

Velká hokejová fantazie: Hradec byl pozadu o čtyři góly, přesto v Liberci vyhrál!

Zápasové menu

Kdo nebyl, neuvěří! Extraligový Hradec Králové předvedl v zápase na ledě Liberce obrat z říše snů, na který se jen tak nezapomene. Na začátku si nechal ujet vlak a v polovině zápasu prohrával už 2:6 – ani za tohoto stavu ale nic nevzdal a nejen, že čtyřmi brankami dokázal utkání vyrovnat, ale díky gólu Lukáše Květoně v prodloužení dokonce získat dva opravdu neskutečné body!

První třetina jako ze zlého sna

Trenéři Mountfieldu před utkání upozorňovali na velkou sílu Bílých Tygrů v útoku. Jejich svěřenci si to snad i uvědomovali, přesto je ale začátek duelu totálně semlel. Už v páté minutě prakticky první střelu na hradeckou branku tečoval Tomáš Bulík a domácí šli do vedení. To se jim podařilo zvýraznit dokonce ve vlastním oslabení, kdy Pavlu Kantorovi propadla kolem lapačky střela Petra Vampoly – 2:0.

To ale nebylo z nepříjemného úvodu všechno. Ještě než se uzavřela desátá minuta, nachytal Kantora tentokrát u pravého betonu Martin Bartek a hradecká jednička poprvé v sezóně přepustila místo Ondřeji Kacetlovi, který tak prožil svůj extraligový debut. To byl pro Východočechy impuls číslo jedna, číslo dvě pak přišlo o minutu a půl později. Harantovo nahození totiž tečoval Tomáš Mertl a Hradečtí poprvé ukázali, že nechtějí zůstat pozadu – 3:1!

I druhý brankář hradeckých barev ale poznal, že liberecké šelmy jsou zkrátka při chuti. Tvrdou ránu Petra Nevěda totiž vyrazil do strany, kde číhal na dorážku připravený Tomáš Urban. V následném oslabení navíc Mountfield nestačil na rychlou kombinaci, v níž Bartek našel křižným pasem Petra Vampolu a mistr světa z roku 2010 svým druhým gólem v zápase zvýšil už na hrozivých 5:1.

I přesto, že v tuhle chvíli neměli Hradečtí moc optimismu v žilách, zbraně neskládali. Naopak dokázali vystihnout chybu Liberce a v oslabení se při signalizované výhodě vydali dopředu hned ve třech. Vladimír Škoda pak svou přihrávkou vyzval ke skórování Rudolfa Červeného, jehož trefa mohla Východočechy aspoň malinko potěšit – 5:2.

Bláznivý průběh pokračoval

Snad díky Červeného trefě Hradec při vstupu do druhé části viditelně jevil zájem se zápasem něco udělat. Před Schwarzem byl velice aktivní, třeba Květoňova dorážka nadělala domácímu gólmanovi spoustu práce. Ještě víc jí pak měl v hradecké přesilovce. Kotouč se od zadního hrazení odrazil na hokejku Jaroslava Kudrny, který ho v nepřehledné situaci poslal bekhendem do tyčky, a černá pryž pak zůstala pod zády gólmana.

Mountfield tak se svou šancí nenaložil podle představ a záhy přišel šestý trest. Petr Vampola se blýskl nádherným slalomem, který završil přihrávkou na volného Michala Bulíře, jenž z první nedal Kacetlovi šanci – 6:2.

Východočeši ale krátce po polovině utkání přispěchali s reakcí. Když dostali znovu možnost početní výhody, Tomáš Mertl nahodil puk z levého kruhu do chumlu hráčů, kde se už Jaroslav Kudrna dokázal z dorážky prosadit. No a protože Hradec věděl, že v tomhle bláznivém zápase je všechno možné, před odchodem do kabin se ještě jednou povzbudil. Znovu ve vlastním oslabení prchli dva hokejisté na jediného libereckého a Vladimír Škoda krásným věšákem k bližší tyči zařídil gól naděje na 6:4!

59:23. Vyrovnáno!

Kdo měl v srdcích naději stále, to byli jednoznačně hradečtí příznivci. V liberecké aréně vytvářeli po většinu zápasu parádní atmosféru a jejich nálada se dokázala přenést i na východočeské hokejky. Hradec byl od začátku třetí třetiny lepším týmem a přestože v sezóně ještě ani čtyři branky dosud nevstřelil, nechtěl se s tímto počtem spokojit!

První opravdu důrazné varování přišlo z hradecké strany ve 47. minutě, kdy se Jakub Suja prokličkoval zkoprnělou obranou Liberce, kterou zastoupila až lapačka Marka Schwarze. Bílým Tygrům to ale nestačilo! Osm minut před koncem základní hrací doby dostal Jakub Suja kotouč na hokejku znovu a pašerákem přes několik hráčů zajistil do samotného závěru nervydrásající drama – 6:5!

To mohlo být v klidu minulostí. V 56. minutě se totiž do sóla dostal Tomáš Urban, jenže Ondřej Kacetl se proti nemu vyznamenal – byť asi sám ještě netušil, že tohle bude klíčový zákrok utkání. Hradec pak šel navíc do čtyř a zdálo se, že naděje na body odplouvá v dáli.

Jenže omyl! Jakmile byl Mountfield minutu před koncem kompletní, spustil svůj drtivý tlak v šesti bruslařích, který po chvíli přinesl vytoužené ovoce. Obrovský závar před libereckou klecí ukončil symbolicky kapitán Jiří Šimánek, který z nulového úhlu dloubl puk pod horní tyč a neuvěřitelné se stalo skutkem: Hradec dotáhl ztracený zápas do prodloužení – 6:6!

Bod? To by bylo zatraceně málo…

Ale snad i karma chtěla, aby tohle ještě nebylo všechno. Po minutě nastaveného času svou buldočí prací vybojoval Lukáš Květoň puk za bránou a zanedlouho se dostal na levém kruhu do výtečné pozice. V ní mu stačilo napřáhnout ke stropu a jakmile kotouč vymrštil Schwarzovu lahev z horní síťky, už následovala jen neuvěřitelná vlna hradecké radosti – 6:7 po prodloužení!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 1 2 3 4 2
Peter Frühauf 0 1 1 1 2
Tomáš Harant 0 1 1 3 2
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 1 2 3 1 2
Lukáš Květoň 1 1 2 -2 0
Jakub Langhammer 0 0 0 -4 0
Tomáš Mertl 1 1 2 1 0
Peter Mikuš 0 0 0 -3 0
Martin Pláněk 0 0 0 -3 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
František Ptáček 0 1 1 2 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jakub Suja 1 0 1 1 0
Jiří Šimánek 1 0 1 1 0
Vladimír Škoda 1 2 3 3 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -4 0
René Vydarený 0 1 1 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 51 22 3 19 86,36 0 0
Pavel Kantor 10 4 3 1 25,00 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Hynek (Bílí Tygři Liberec):
Výsledek je pro nás obrovským zklamáním. Zápas jsme měli výborně rozehraný, ale pokaždé jsme soupeře pustili zbytečně do kontaktu a nakonec jsme nedokázali ubránit jeho závěrečný tlak. Na šest gólů se doma prostě musí vyhrávat.


Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Byl to velmi divoký zápas, který není k vidění každý den. Nezačali jsme špatně, ale poté nám tam napadalo vše, co šlo na branku. Přesto jsme to nechtěli vypustit a zkusit se stavem zápasu ještě něco udělat. Podařilo se nám dostat na dostřel a věřili jsme až do konce. Nakonec se nám opravdu povedlo vyrovnat a dokonce i zvítězit. Znovu nám ale pomohlo i štěstí.