Zápasy
ne 20.10.2013 | Martin Voltr

Hradecká jízda končí, Sparta převládla i napodruhé

Zatím jediný tým Tipsport extraligy opravdu umí najít na hradecký Mountfield recept. Od neúspěšného prvního kola na Spartě se táhla 11 zápasů dlouhá bodová série Východočechů a ukončit ji musel zase až lídr soutěže, o jehož triumfu opět rozhodla druhá třetina. Pražané ji vyhráli o tři góly a i když Hradec zásluhou Martina Pláňka také promluvil do skóre, k úspěchu v celém utkání měl daleko. Sparta i před rekordní hradeckou návštěvou 6154 diváků vyhrála 5:1.

Ještě než bylo vhozeno úvodní buly nedělního šlágru, diváci přihlíželi slavnostnímu předání dresu s číslovkou 1100 hradeckému obránci Františku Ptáčkovi. Symbol dlouhověkosti a extraligový rekordman zakulatil svůj počet startů v nejvyšší soutěži právě v zápase proti týmu, kterému věnoval největší část své kariéry a na oplátku se s ním radoval ze čtyř mistrovských titulů.

Předčasná radost nabitého hradeckého stadionu

Domácí věděli, že v tomhle zápase už jde o hodně. Cítili, že se svou fazónou se už můžou se Spartou měřit, té navíc v sestavě chyběli lídři bodování celé extraligy Ton s Hlinkou. Ale možná i proto v jejich zadních řadách zpočátku panovala mírná nervozita a na světě bylo pár nepřesností, jednu takovou mohl potrestat Lukáš Klimek. Zblízka ale napálil jen Ondřeje Kacetla.

Vepředu však Východočeši působili hodně aktivním dojmem, soupeři dělal problém třeba Martin Podlešák, který se do hradecké sestavy vrátil po sedmi zápasech zdravotní absence. Největší vzruch celé první třetiny přišel ve 14. minutě, kdy Rudolf Červený dopravil puk do odkryté sparťanské klece – stalo se tak ale až pár milisekund po odpískání. Rozhodčí, kteří gól nejprve uznali, svůj verdikt po konzultaci pozměnili v neprospěch domácích.

Hradec si alespoň zahrál dvojnásobnou přesilovku, ta mu ale štěstí nepřinesla, a stejně to dopadlo i v pokračující klasické výhodě. Jaroslav Kudrna dorážel na Tomáše Pöpperleho marně. První hradecký útok byl na ledě tím nejnebezpečnějším, nicméně celkově se hra zase uklidnila a bezbrankové skóre po první části platilo oprávněně.

Sparta si v polovině osedlala hradecké naděje

K dvojici sparťanských vyloučení z úvodní třetiny se po přestávce přidalo třetí, které ale mohlo přinést opačné vyústění. Rachůnek s Kumstátem se totiž vydali do přečíslení, jenže druhý jmenovaný napálil pouze tyčku. Sparta se pozvolna dostala do dobrého tempa, které mohla podpořit její první přesilová hra.

A lídra tabulky příliš nemrzelo, že výhodu nevyužil. Jen pár sekund po jejím skončení totiž Jakub Krejčík vyslal bleskovou střelu od modré čáry a připravený Daniel Přibyl ji tečoval přesně mezi betony Kacetla. Ve svém dalším střídání se navíc třetí sparťanská formace prosadila znovu, když v přečíslení tři na dva přiťukl Ivan Rachůnek puk do strany Lukáši Klimkovi, jenž trochu překvapil hradeckého gólmana přímým zakončením – 0:2.

Hradec tak poznal sílu, jakou fouká vítr z hlavního města. Od nepříjemné pasáže už byl soupeř jednoznačně na koni a jakmile putovali Hradečtí podruhé na trestnou, přišla další rána do vazu. Krejčíkova nabídka se před Kacetlem odrazila od Rolinka přímo na hůl Dominika Simona a mladičký útočník neměl problém okamžitě napálit puk do bližšího růžku. Druhá třetina vyzněla naprosto jasně pro Spartu – 0:3.

Žádné drama, ale Pöpperle aspoň přišel o čisté konto

S třígólovým mankem už se svěřencům Petera Draisaitla těžko něco dělalo. Hosté si svůj náskok nejen hlídali, mohli ho dokonce i navýšit, jenže Lukáš Klimek sám před Kacetlem napálil jen jeho levou tyčku. V relativně poklidném průběhu hry si Hradečtí připsali jen náznaky gólových příležitostí z holí dorážejícího Škody a hbitého beka Haranta.

Deset minut před koncem pak ambiciózní Pražané přidali další povedený kousek. Lukáš Klimek se dostal k Bahenského rozehrávce, tělem si odstavil hradeckého beka a pak ukázkovým bekhendem vymetl pavouky nad Kacetlovou lapačkou – 0:4.

Jenže přinejmenším narvaný hradecký stadion si radost z gólu domácích zasloužil. A také že přišla. Jen minutu poté našel Rudolf Červený přihrávkou napříč celým pásmem Martina Pláňka, jenž vyslal parádní ránu až do protějšího růžku Pöpperleho branky – 1:4! Pro mladého obránce to byl premiérový extraligový gól v kariéře.

Hradečtí dávali najevo, že to ještě nezabalili. Hodně čilým pohybem hýřili ve hře čtyř proti čtyřem a šance Frühaufa se Šimánkem volaly po gólech. Jenže změna stavu přišla už jen na druhé straně, když Sparta využila přesilovku pěti proti třem. Krejčíkovu ránu mohl Kacetl betonem vyrazit jen k Petru Kumstátovi, který puk bez potíží dopravil za jeho záda a uzavřel brankový účet nedělního večera na poměru 1:5.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 1 1 1 2
Peter Frühauf 0 0 0 -1 2
Tomáš Harant 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -2 4
Lukáš Květoň 0 0 0 1 0
Jakub Langhammer 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -2 2
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 1 0 1 0 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Martin Podlešák 0 0 0 0 2
František Ptáček 0 0 0 -1 0
Tomáš Rousek 0 0 0 -1 0
Jakub Suja 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 1 1 -1 0
Vladimír Škoda 0 0 0 0 0
Michal Švihálek 0 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 25 5 20 80,00 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Pokud chceme být v lize konkurenceschopní a vyhrávat, potřebujeme energii a pozitivní emoce. To nám scházelo, nemohli jsme to najít celých šedesát minut. Neměli jsme zbraně, jak se prosadit a dostat Spartu pod tlak, aby dělala chyby. Musíme přiznat, že jsme na výhru prostě neměli.


Josef Jandač (HC Sparta Praha):
Bylo pro nás důležité, že jsme v první třetině přestáli oslabení. O výsledku pak rozhodla druhá třetina, kdy jsme dali tři góly, a potom už jsme si to víceméně pohlídali. Myslím, že větší kvalitě utkání bránila špatná kvalita ledu. Puky tady hrozně skáčou, a to je jako kdyby fotbalisté hráli na oraništi. Parádní kulisa, všechno, ale led byl špatný, a to je dnes pro hokej hodně důležité.

Fotogalerie