Zápasy
st 13.11.2013 | Martin Voltr

Hradecký vlak jede dál. Z Litvínova přivezl šestou venkovní výhru v řadě!

Zápasové menu

Naposledy koncem září poznali hradečtí hokejisté na ledě soupeře pachuť porážky. A parádní venkovní sérii dokázali protáhnout i v prvním zápase po přestávce, kdy v prodloužení vyrabovali stadion Litvínova! O jejich výhře rozhodl přesilovkovým gólem Lukáš Květoň a je jasné, že Mountfield půjde do derby s dalším velkým povzbuzením v zádech!

Hradec vyrukoval na rozjetou Vervu už s dvojicí uzdravených mladíků Rousek–Švihálek a do hry také podruhé v sezóně naskočil David Švagrovský, jenž ve třetím útoku nahradil zraněného Michala Tvrdíka. A Východočeši začali tak aktivně, jak jim skvostná bilance z venkovních zápasů kázala.

Brankovým stavem zahýbala rušná sedmá minuta

Hned na konci první minuty operoval před brankářem Francouzem nebezpečně kapitán Šimánek, zanedlouho se dostali dokonce do přečíslení Podlešák právě se Švagrovským, ale první jmenovaný prováhal vhodný moment pro přihrávku. První útlum přišel na hradecké barvy až po faulu Tomáše Rouska. V oslabení měli Východočeši štěstí při šanci Pavla Rosy, jemuž před odkrytou klecí odskákal puk z hokejky.

Hradečtí tak oslabení ubránili a co víc, minutu po něm už se radovali z vedení! Další spolupráci třetí formace tentokrát vyšperkoval David Švagrovský chytrým pasem na Martina Podlešáka, který zblízka našel místečko u tyče a radoval se ze své letošní premiérové trefy! Jenže Litvínov dokázal bleskově zareagovat, když hned za 26 sekund dojel svůj neúspěšný pokus František Lukeš a se stejným štěstím ho propasíroval mezi betony Pavla Kantora. Sedmá minuta byla opravdu hodně rušná – 1:1.

Severočeši po vyrovnání působili sebevědomějším dojmem, ovšem Mountfield vůbec nezůstával pozadu. Pak přišla i dvojice podobných šancí z hokejek Vydareného i Rouska, kteří přispěchali do šance z druhé vlny, jenže ani jeden neuspěl.

Litvínov, který doma vyhrál oba dosavadní duely po výměně trenérů, zase kontroval z hokejky Viktora Hübla. Jeho dobrá rána z levé strany ale o kousek minula druhou tyč. Hrstka hradeckých příznivců pak doufala v zajímavý závěr třetiny díky první přesilovce svého týmu, ta se ovšem svěřencům trenéra Draisaitla nepovedla.

Jedna využitá přesilovka na každé straně

Naopak po návratu do kabin netrvalo dlouho, než šli do čtyř zase hokejisté od soutoku Labe s Orlicí. Své vlastní oslabení zahájili paradoxně přečíslením Kudrny s Mertlem, jenže o pár chvil později už bylo rušno před Kantorem a domácí nakonec zvedali ruce nad hlavu. Šlégr si na modré mazácky obhodil protivníka, aby tvrdou ranou donutil hradeckého brankáře vyrazit puk jen na hůl dalšího olympijského vítěze Martina Ručinského. Ten už to měl věru snadné a Litvínov poprvé vedl – 2:1.

Jestli na hradecké komando padla po inkasovaném gólu deka, bylo to skutečně jen na chvilku. Pak totiž skvělým forčekingem začalo nutit soupeře k chybám, což vedlo hned k trojici velkých šancí! Hned ve dvou se zjevil Lukáš Květoň, který ale nejprve minul a pak ztroskotal na Francouzovi, a následně už měl před sebou odkrytou klec Šimánek. Tentokrát ale brankáři vypomohl spoluhráčův blok.

Výtečnou pasáž Mountfieldu pak přeťal faul Petera Frühaufa, nicméně Kantora ohrozil až v závěru přesilovky Rostislav Martynek. Když pak následovala početní výhoda na druhé straně, dlouho to vypadalo stejně marně – jenže omyl! Deset sekund před plánovaným návratem Šlégra na led si před brankovištěm počíhal na Mertlovu zadovku Jiří Šimánek a pohotovým bekhendem zase srovnal – 2:2!

Že přesilové hry určují vývoj druhé třetiny, chtěli Hradečtí potvrdit v další možnosti. Ta ale byla po minutě ukončena a právě ve hře čtyři na čtyři stáli při Kantorovi všichni svatí, když Hanzl svůj šikovný slalom zakončil jen do tyčky. Jinak se v bojovné partii soupeři vzájemně do šancí příliš nepouštěli. Z tohoto trendu ale silně vystoupila 37. minuta a brejk Davida Švagrovského, jenže bývalý Královský lev nedokázal zamířit přesněji než do hrudi přesvědčivého Pavla Francouze.

Hradecká převaha k rozhodnutí nevedla

Třetí dějství, které vzhledem k průběhu rozhodně nemuselo být posledním, začalo pro Hradec hodně nepříjemnou ranou Lukeše, kterou schytal Pavel Kantor do masky. Z bolestivého momentu se ale po chvilce dokázal oklepat a že je v pohodě, prokázal třeba proti dělovce matadora Šlégra.

V umírněném průběhu pomalu vrcholící bitvy musela diváky zaujmout rána Jakuba Langhammera snad ještě ze středního pásma, kterou Francouz podcenil a tak tak ji vytáhl na břevno. Bylo to jen potvrzení velké aktivity Hradce Králové, který byl lepším týmem. Své k tomu mohl říct i Jaroslav Kudrna, který našlápl po pravé straně, ale puk dojel už v takové vzdálenosti před Francouzem, že ho přelstít nedokázal.

Litvínovské šance na sebe nechaly čekat až do povedené navštívenky Robina Hanzla, která podruhé zazvonila na kontrukci Kantorovy svatyně. S blížícím se závěrem se do hry začali zapojovat také rozhodčí, kteří nejprve poslali na trestnou Petera Frühaufa za sporné vyhození kotouče.

Hradec se ale ubránil a v čase 57:38 dostal přesilovku sám po vysoké holi v obličeji Jaroslava Kudrny. Ten se ovšem o minutu později podíval za katr také, i když se tomu stejně jako hradecká střídačka hodně divil. Z trochu nervózního závěru však nedokázala do vypršení šedesáté minuty ani jedna strana profitovat, a podruhé v sezóně tak vzájemná bitva dospěla do prodloužení.

Květoňův nápřah znamenal další cenný úspěch

Na nájezdy ale tentokrát nedošlo. Litvínov sice se zbývajícími 42 vteřinami výhodné přesilovky nenaložil podle představ, ale když Stříteský zahákoval unikajícího Šimánka, ukázal Mountfield svému soupeři, jak se to dělá! René Vydarený posunul na pravý kruh Lukáši Květoňovi, při jehož bombě Francouz snad poprvé v zápase zaváhal, a hned to rozhodlo o vítězi – 2:3 po prodloužení!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 -1 4
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 1 1 1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -1 2
Lukáš Květoň 1 0 1 0 0
Jakub Langhammer 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 1 1 -1 0
Peter Mikuš 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 1 0
Martin Podlešák 1 0 1 1 0
František Ptáček 0 0 0 -1 4
Tomáš Rousek 0 0 0 0 2
Jiří Šimánek 1 0 1 -1 0
Vladimír Škoda 0 1 1 0 2
David Švagrovský 0 1 1 1 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 63 24 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání

Miloslav Hořava (HC Verva Litvínov):
Bylo vidět, že jsme hráli proti nejlepšímu týmu v extralize na hřišti soupeřů. Hradečtí hrají výborně, jsou fyzicky výborně připraveni a velice dobře organizovaní. Byli lepší, měli více šancí a lépe se pohybovali. Mohlo rozhodnout prodloužení, kdy jsme hráli přesilovku čtyři na tři, ale špatně jsme ji sehráli a soupeř z vlastní přesilové hry rozhodl. Bod je dobrý a bereme ho.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Pro nás jsou to dva velmi cenné body, protože hra Litvínova nám moc nesedí. Alespoň v prvním vzájemném utkání to tak bylo, teď už to bylo lepší. Zápas mohl vyhrát i Litvínov za dva nebo i tři body.