Zápasy
pá 22.11.2013 | Martin Voltr

Ztracené vedení Hradec nezlomilo, ve Zlíně ovládl další nájezdy!

Zápasové menu

Hledáte patent na dramatické zápasy? V Hradci ho mají! V pátek se Východočeši vydali na led Zlína, který se tlačí tabulkou nahoru, a díky výbornému začátku po první třetině vedli. Ševci se pak ale dočkali zaslouženého vyrovnání a počtvrté z posledních pěti zápasů Mountfieldu se prodlužovalo. Hradečtí ovšem potvrdili svou skvělou bilanci v nastavení a díky vítěznému nájezdu Rastislava Deje znovu sebrali druhý bod!

Vynikající start podpořený brankou

Skvělou zprávou pro Mountfield byl návrat dvou útočníků – Rastislava Deje s Michalem Tvrdíkem. První jmenovaný hned naskočil do elitní formace, Tvrdík pak do třetí. Úvod souboje na ledě Zlína, který doma opravdu není zvyklý prohrávat, se nesl v pozvolném duchu. První velkou hrozbu znamenal hradecký brejk dva na jednoho, který rovnou zakončoval Rudolf Červený, ale proti byl brankář Kašík.

Východočeši začali svého soupeře postupem času mírně přehrávat. Sami ale museli dávat pozor na nebezpečné brejky – v jednom přistoupil k unikajícímu hráči v poslední chvíli Peter Mikuš, potom Hradečtí děkovali skákavému puku, že ho Balaštík nedokázal zpracovat.

Zato na druhé straně si pak kotouč na hokejku nalepil Jakub Langhammer, za brankou zmátl svého protivníka a jeho rychlý výjezd před bránu musel uhasit Kašík. Když už se pomalu zdálo, že první třetina gól nenabídne, opak se stal pravdou. Tomáš Mertl svůj šikovný průnik po levé straně zakončil fantastickou přihrávkou Jiřímu Šimánkovi, kterému stačilo jen nastavit hůl. Hradec se dočkal odměny za výbornou první třetinu – 0:1!

Zlínští se dostali do hry a Kantor se musel činit

V kabině domácího týmu ale musela po první části proběhnout bouřka, druhá třetina už byla v podání Ševců o něčem jiném a Pavlu Kantorovi začala směna. Po dvou minutách společně s obráncem Mikušem zastavil přečíslení domácích, chvíli nato zareagoval i na Leškovu teč. Hradečtí však nepřestávali být aktivní dopředu, třeba průnik Vladimíra Škody donutil Kašika k důležitému zákroku a také znamenal první přesilovku zápasu.

Početní výhoda se ale Mountfieldu vůbec nevydařila. Zmatkoval v rozehrávce, kterou Ševci několikrát vystihli a zahrozili, a největší šanci měl nakonec Petr Holík. Svůj úprk po levé straně ale zakončil dělovkou mimo. V hradecké hře byla však vidět velká bojovnost, obětavost a blokování střel. Pak znovu přišly i zajímavé situace před Kašíkem, opět z rychlých úniků zahrozili Podlešák a především Tomáš Knotek.

Hradecký mančaft zanedlouho čekalo také první oslabení. V jeho úvodu promáchl Veselý puk před prázdnou bránou a pak už zase naplno úřadoval Pavel Kantor – skvěle zastavil první střelu Petra Holíka i jeho dorážku. V závěru třetiny ještě zalehl kotouč po ráně Tesaříka a lehce ztečoval i nebezpečnou švihovku Honejska. Hlavně díky hradeckému hrdinovi v bráně platil i po čtyřiceti minutách nadějný stav 0:1!

Po rychlém vyrovnání se domácí tlačili za výhrou

Podle průběhu druhé třetiny a zákonu schválnosti bylo jasné, že pokud mají dát domácí gól, pak to určitě nebude žádná parádní akce. A bohužel přesně to se potvrdilo. Po necelých dvou minutách totiž na modré potáhl puk Radim Tesařík, vypálil, a protože Pavlu Kantorovi v tu chvíli zaclonil soupeř výhled, puk se zastavil až v síti – 1:1.

Vyrovnání domácí tým pořádně nabudilo. Postupně se začali přidávat také jeho fanoušci a ve Zlíně panovala skvělá hokejová atmosféra, která tlačila Berany za otočením stavu. Naštěstí pro Hradec ale největší šancí pohrdnul Petr Leška, který i díky zákroku obránce Martina Pláňka netrefil prázdnou bránu.

Jenže Mountfield se nenechal zahanbit. Vyčkával na svou šanci, a také se mohl dočkat. Ve 47. minutě totiž ujel do přečíslení kompletní první útok, jenže Jiří Šimánek netrefil Dejovu přihrávku ani zdaleka tak, jak si představoval. A tak přišel zase zlínský nápor, umocněný druhou přesilovkou v zápase.

Přesto už do konce základní hrací doby žádný gól nepadl. O hrdinovi hradeckého týmu nebylo pochyb – za mohutného přispění obrany i špetky štěstí stále držel Pavel Kantor nerozhodný stav. Třeba Jiří Ondráček si svou šanci musel pořádně vyčítat, vždyť už pálil do odkryté brány, když se mu ale v cestě zjevilo tělo hradeckého zachránce. Remíza po nesmírně náročné druhé polovině zápasu Mountfieldu rozhodně stačila.

Zeď zůstala v hradecké bráně až do nájezdů

I v prodloužení pokračoval trend z průběhu celého zápasu, co se týče vylučování. Rozhodčí nechávali hře naprosto volný průběh, přitom v nastaveném čase si mohli vybrat zákroky na obou stranách. Mountfield do pětiminutovky sice dobře vlétl, ale pak se už zase musel bránit a nakonec dostal šanci uspět v nájezdech.

Hned první pokus domácího Filipa Čecha vyvolal vlnu emocí. Skoro celý stadion už viděl puk v bráně, jenže videorozhodčí jasně potvrdil, že kotouč se odrazil jen od spojnice tyčí. Jediný úspěšný pokus tak přišel na druhé straně! Ve druhé sérii mířil přesně k tyčce navrátilec po zranění Rastislav Dej, a protože Zlínští zase ani jednou nedokázali vyzrát na fantastického Kantora, na východ Čech putovaly další dva body – 1:2 po nájezdech!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 1 0 1 1 0
Peter Frühauf 0 0 0 -1 0
Tomáš Harant 0 0 0 1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Jakub Langhammer 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 1 1 1 0
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Martin Podlešák 0 0 0 0 0
František Ptáček 0 0 0 -1 2
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 1 0 1 1 0
Vladimír Škoda 0 0 0 -1 0
David Švagrovský 0 0 0 0 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 1 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 65 28 1 27 96,43 0 0

Ohlasy k utkání

Juraj Jurík (PSG Zlín):
Postavení Hradce v tabulce se potvrdilo, byl to těžký zápas. Soupeř velice dobře bruslil. V první třetině jsme postrádali důraz a lehkost z předchozích utkání, po zredukování sestavy na tři pětky jsme se dostali do tempa a měli trochu navrch. Byly to ale spíš hokejové šachy a v některých momentech měl zápas parametry play-off. Remíza po šedesáti minutách byla spravedlivá a v nájezdech vyhrál šťastnější, za daného průběhu zápasu jeden bod bereme.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Prvních dvacet minut jsme odehráli excelentně. Začátkem druhé třetiny jsme ale začali ztrácet puky, což týmu jako Zlín hrálo do karet. Domácí byli poté lepší a měli jsme spoustu práce je zastavit. Vyrovnávací gól, který jsme dostali, byl zasloužený. V základní hrací době jsme byli schopni dotáhnout zápas alespoň na bod, čehož si vážíme. Penalty už nemusíme komentovat.