Zápasy
út 3.12.2013 | Martin Voltr

Fantazie, hradečtí bojovníci vykradli v prodloužení led pražské Sparty!

Zápasové menu

Hokejová lahůdka, šlágr úvodního kola druhé poloviny Tipsport extraligy. Nakonec s neskutečně sladkou tečkou pro Hradec Králové! Velká bitva na ledě pražské Sparty nabídla tentokrát hodně urputný boj, ve kterém hokejisté Mountfieldu sice prohrávali, ale zápas dokázali znovu otočit a Peter Mikuš jim po 22 sekundách prodloužení vystřelil skvělé dva body!

Po zranění na plzeňském ledě chyběl trenérům vůbec poprvé v sezóně obránce Peter Frühauf, za něhož naskočil do třetí obrany Bohumil Jank. Hradecký tým byl znovu oslaben i o Jaroslava Kudrnu. Ten se do hry podle všeho nestihne vrátit dřív než po Vánocích.

Výtečný start Hradce nezabránil inkasování

Šlágr kola odstartoval velice pozvolně. První přesilovka putovala na hradeckou stranu a přestože žádnou šanci nenabídla, pomohla podtrhnout velmi dobrý vstup Mountfieldu do šlágru na ledě suverénního lídra. V jedenácté minutě už přišla zajímavá situace, o kterou se tečí Ptáčkovy rány postaral Rastislav Dej. Puk ale proskákal jen několik čísel vedle tyčky Tomáše Pöpperleho.

Až pak začala postupně hrozit i pražská Sparta. Před Pavlem Kantorem nadělal neplechu kotouč po Hrbasově nahození, Ivan Rachůnek se ale k dorážce nedostal. Pak na hradeckého brankáře zatlačila první formace soupeře a o pár chvil později se už bohužel měnilo skóre. Martin Pláněk za bránou zaváhal a Petr Kumstát ho možná i s příspěním lehkého faulu obral o puk, který hned naservíroval na hokejku najíždějícího Jaroslava Hlinky, jenž nedal z první Kantorovi šanci – 1:0.

Dobrá první třetina tak Východočechům ke štěstí nestačila. V jejím závěru ještě zahrozil Rolinek, který ze strany hledal Tonovu hokejku a Kantor měl plný beton práce. Se sirénou navíc poprvé v zápase putovali Hradečtí sami do čtyř.

Rychlá odpověď, skvělá první formace a Pavel Kantor

Nejlepšímu týmu extraligy, co se týče využitých přesilovek, však první možnost nevyšla. Hradec mu to naopak ukázal se vší parádou! Hned vzápětí šel sám do početní výhody a René Vydarený vyslal nahození, které by mezi tři tyče nemířilo. To ale jen kdyby ho netečoval Tomáš Mertl mimo Pöpperleho dosah – 1:1!

Fauly nadále určovaly tempo druhé třetiny, po dalším hradeckém přišla dvojice velkých šancí. Rolinek však před Kantorem na střílenou nabídku nedosáhl a když už cílil do prázdné brány Ton, Šimánek ztečoval puk zpřed jeho hokejky v poslední možné chvíli. Kapitán Mountfieldu ale se svou formací nadále hrozil i na druhé straně, jeho pokus z mezikruží však – jak jinak než v přesilovce – neprošel.

Co svěřence dua Draisaitl–Kučera zdobilo, to byla tradiční obětavost v obranném pásmu. Ale v první řadě skvělý Pavel Kantor! Hradecký fantom se báječně roztáhl proti dorážce Tomáše Rachůnka a s ohromnou jistotou čelil i dalším závarům, dal tak zase šanci svým spoluhráčům vepředu. Mertl se po Šimánkově přihrávce dostával do brejku a zastavit ho musel až faul, který jen tak tak neznamenal trestné střílení.

Sparťanská chuť sílila a Hradec toužil po remíze

Nepříjemný moment potkal Mountfield hned v prvních chvílích třetí části. Po souboji u hrazení utrpěl šrám v obličejí Jiří Šimánek a odešel na šití, Hradečtí se tak bez něj museli na několik střídání obejít. Možná i častečně kvůli tomu už nebyli vepředu tak aktivní, ale to ani Sparta. Obě strany veděly, že gól by zápas pravděpodobně rozhodl, a hrálo se hodně opatrně.

Když se ve 49. minutě Šimánek vrátil na led, hned putoval na trestnou. Domácí ale v této přesilovce ani nevystřelili na branku. Přesto bylo postupem času víc a víc znát, že lídr extraligy se doma musí pokusit urvat tříbodové vítězství. Hradečtí měli ve třetí části hry pouhé tři střelecké pokusy.

Jeden z nich patřil Josefu Marhovi, který se pět minut před koncem zničehonic zjevil před Pöpperlem, jenž musel po dlohé době výtečně zasáhnout. Jinak byla aktivita na straně Pražanů a v posledních minutách základní hrací doby sílila. Zbývalo deset sekund hry, když se do gólovky protlačil Jarolav Hlinka, ale výtečný Kantor zachránil hradeckému týmu bod.

Osmé vítězné nastavení v řadě!

A tenhle zisk se hned v čase 60:22 rozmnnožil! Východočeská čtveřice spustila v pásmu rychlou rotaci, v níž se obránce Peter Mikuš ocitl před bránou. Pak už stačilo jen počkat na fantastický pas od Tomáše Mertla, doklepnout puk do prázdné. A slavit – 1:2 po prodloužení!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 1 0
Rastislav Dej 0 1 1 1 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Lukáš Květoň 0 0 0 -1 0
Jakub Langhammer 0 0 0 0 0
Josef Marha 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 1 1 2 1 2
Peter Mikuš 1 0 1 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Martin Podlešák 0 0 0 0 0
František Ptáček 0 1 1 1 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Vladimír Škoda 0 0 0 0 2
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 30 1 29 96,67 0 0

Ohlasy k utkání

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha):
Věděli jsme, že Hradec je dobře organizovaný a dobře bránící soupeř, což se potvrdilo. Těžko jsme se dostávali do šancí. Pár jsme jich měli, ale bohužel jsme se nedokázali gólově prosadit. Tlačili jsme, tlačili, ale nemělo to pro nás potřebný efekt. Trošičku nám zvlhl střelecký prach, to se stává.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
V průběhu zápasu jsme se zlepšovali. Hlavně v první třetině jsme měli s hrou Sparty problém a hledali jsme na ni správný recept. V průběhu hry jsme se jí přizpůsobovali, i když Sparta určitě měla více šancí. Celkově to ale bylo vyrovnané, my jsme hráli naším stylem. Bod po 60 minutách jsme si za naši práci zasloužili, v prodloužení nebo v penaltách je to o štěstí. My jsme udělali jednu akci, proto jsme získali jeden bod navíc.