Zápasy
pá 3.1.2014 | Martin Voltr

Podruhé v řadě bez bodu. Hradci ujel vítkovický vlak v první polovině

Zápasové menu

Tuhle situaci ještě hokejisté hradeckého Mountfieldu z probíhající sezóny neznají. Vinou neúspěšného souboje ve Vítkovicích se jim poprvé stalo, že ze dvou zápasů v řadě nezískali ani bod. Na ledě moravského soupeře prohrávali ve 23. minutě už o čtyři góly a i když se pak dvakrát také zapsali do střelecké listiny, ztrátu stáhnout nedokázali a prohráli jednoznačně 2:6.

Hradec měl před nástupem na led rozhodně důvod k respektu, i když se Vítkovicím doma dlouhodobě vůbec nedaří. Střídačka Východočechů se totiž znovu musela obejít bez několika důležitých hráčů, nově včetně Michala Tvrdíka. Naopak se do hry vrátil Tomáš Rousek a z prvoligových Litoměřic Jakub Suja.

Prvních dvacet minut bylo klíčem k výsledku

Opatrný úvod toho divákům moc nenabídl. Jenže vůbec první zajímavá pozice skončila gólem, a to do hradecké sítě. Strapáčovi se nepovedla zpětná přihrávka, což bylo pro jeho tým paradoxně dobře, protože puk přijel přímo do cesty Karolu Slobodovi, jenž ho nekompromisně poslal nad vyrážečku Pavla Kantora – 1:0.

Domácí hokejisté najednou hráli s ohromnou lehkostí. Rudolf Huna hned vzápětí spálil gólovku, vydařenou ránu v dalším střídání mu pak vykopl hradecký brankář. Východočeši se vepředu ukazovali jen vzácně, v jedenácté minutě přece jen obranu protivníka solidně zaměstnal Suja. Jenže u mantinelu pak společně s Pláňkem zaváhali a na světě byla druhá pohroma. Bleskové vítkovické přečíslení po senzačním Kantorově zásahu Ondřej Roman z dorážky přece jen využil a už to bylo 2:0.

Mountfield měl v první třetině dvě příležitosti ke skórování, v obou ale narazil na brankáře Filipa Šindeláře. Ten nepustil za svá záda Škodovu střelu v brejku ani kotouč z hokejky Deje, kterého krásně vybídl Mertl. A tak minutu před odchodem do kabin udeřilo znovu pod kotlem hradeckých příznivců, když Pavel Kantor u bližší tyče nestačil na dělovku Romana Szturce. Hradec tím nechtěně vyrovnal svou nejhorší první třetinu sezóny – 3:0.

Hradečtí se také zapojili do střeleckých dostihů

Do druhé části tak bylo logickým impulsem střídání brankářů, Kantora vystřídal Ondřej Kacetl. Hradecký náhradník ale udržel čisté konto jen necelé tři minuty. Pak byl Mountfield podruhé v zápase oslaben a střela Ondřeje Romana si po jemné teči našla cestu do hradecké sítě – 4:0.

Stejně jako po druhém inkasovaném gólu, i tentokrát mohla přijít odpověď z hokejky Vladimíra Škody, jenže Šindelář byl opět proti. Hradečtí se však opravdu zvedli, dobrou pasáž předvedli třeba v následujícím oslabení. Navíc i Kacetl ukázal, že týmu má co nabídnout, když tygřím skokem zastavil Strapáčovu dorážku.

Po čtyřech faulech hradeckého výběru přišel s přelomem utkání do druhé poloviny také úvodní vítkovický. A hned byl potrestán! Peter Frühauf přesně věděl, kde má Rastislav Dej hokejku, a teč slovenského forvarda zapadla přesně do růžku. Jestli Mountfield potřeboval aspoň nějaké pozvbuzení, přišlo ve 34. minutě – 4:1!

Takový rozdíl platil i při druhém odchodu do kabin, oba týmy se ale do střelecké listiny ještě stačily zapsat. První radost patřila Vítkovicím, které po úplně zbytečném faulu Východočechů hrály dvojnásobnou přesilovku a Peter Húževka byl u dorážky jako první. Čtyřicet sekund před sirénou ale ve hře čtyř proti čtyřem využil zmatku v pásmu soupeře Rudolf Červený a Hradec přece jen dýchal – 5:2.

Žádné drama se už nekonalo

Žádný zběsilý pokus o dotažení ztráty ale ze strany svěřenců trenérského tandemu Draisaitl–Kučera nepřišel, ve třetí třetině se dostávali do střeleckých pozic jen zřídka. Naopak ve 43. minutě zvonila na druhé straně tyčka po střele domácího Kucsery.

Hra měla klidné tempo a bylo znát, že o osudu zápasu je rozhodnuto. Hradeckým hokejistům už viditelně docházely síly, a to i vinou pokračujících vyloučení. Pak navíc přišel třetí přesilovkový gól rozjetého moravského soupeře. Roman Szturc naznačil přihrávku, aby přesně vypálil nad Kacetlovu lapačku a stejně jako Ondřej Roman oslavil svůj druhý gól večera – 6:2.

Na tomto stavu se i zásluhou Kacetla až do závěrečného hvizdu nic nezměnilo. Vysoký počet vyloučení i chybějících hráčů se tak podepsal pod vysokou porážku, kterou budou chtít Hradečtí odčinit doma proti Zlínu v poslední části moravského trojboje.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 1 0 1 0 6
Rastislav Dej 1 0 1 0 2
Peter Frühauf 0 2 2 1 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 1 1 1 2
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 2
Lukáš Květoň 0 0 0 -1 2
Jakub Langhammer 0 0 0 0 0
Josef Marha 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 2
Peter Mikuš 0 0 0 -3 0
Martin Pláněk 0 0 0 -2 10
Karel Plášil 0 0 0 -1 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 2
Jakub Suja 0 0 0 -1 0
Vladimír Škoda 0 0 0 -1 0
David Švagrovský 0 0 0 -1 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 40 26 3 23 88,46 0 0
Pavel Kantor 20 11 3 8 72,73 0 0

Ohlasy k utkání

Roman Šimíček (HC Vítkovice Steel):
Chtěl bych vyzdvihnout celý tým. Hráči od prvního do posledního podali týmový výkon. Jsme rádi, že se nám konečně podařilo vyhrát doma, i výkon z naší strany byl hodně kvalitní.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Na ledě byl jenom jeden tým. Měli jsme maximálně pět lidí, kteří s tím zápasem chtěli něco udělat. Proto je výsledek jen logická konsekvence toho, jak jsme do Vítkovic přijeli a jak odjíždíme.