Zápasy
pá 31.1.2014 | Martin Voltr

Proti Rytířům znovu s nulou! Vítězství 4:0 řídily zkušenosti i mládí

S jedním soupeřem bude mít hradecký Mountfield v základní části sezóny 2013/14 stoprocentní bilanci. V pátečním 44. kole totiž dokázal i napočtvrté zdolat předposlední hokejisty Kladna, kteří pod Bílou věží znovu prokázali obrovskou nemohoucnost v koncovce. Hradečtí naopak nekompromisně trestali, dva góly první a dva góly čtvrté formace jim zajistily vítězství 4:0 a prodloužení pobytu na druhém místě tabulky! Pavel Kantor si výborným výkonem vysloužil šesté čisté konto ročníku.

První třetina byla znovu rozhodující

Druhý tým tabulky proti druhému od konce – situace velela hradeckým hokejistům hrát aktivně už od samého začátku, přesně to byl recept i k jejich poslednímu vítězství nad Slavií. A znovu nechtěli nechat nic náhodě. Po třech minutách hráli první přesilovku, šanci si však paradoxně paradoxně vypracovali až po jejím skončení, jenže Tomáše Knotka vychytal brankář Chábera.

Další faul Rytířů však už Mountfieldu dopomohl k otevření skóre. V první části dvojité výhody vymyslel první útok nádhernou akci po ose Kudrna – Mertl – Jiří Šimánek a hradecký kapitán to měl před prázdnou bránou snadné – 1:0.

Hradečtí byli ohromně při chuti, což o tři minuty později stvrdila formace, od které se góly čekají nejméně. Rudolf Červený rozjel akci pro Tomáše Rouska, který si před Cháberou dovolil jednoduchou, leč parádní kličku s bekhendovým zakončením – 2:0!

Až za tohoto stavu se Rytíři také začali projevovat, závěr úvodní části z jejich strany rozhodně nebyl špatný. Proti Lotyši Bajarunsovi musel zasáhnout Pavel Kantor, další střely k němu nedoletěly. I tak hradečtí diváci viděli nejpovedenější domácí první třetinu celé sezóny – tedy alespoň co se skóre týče.

Kladno neúnavně zahazovalo své šance

Čtvrtá přesilovka zápasu navíc posadila Východočechy po návratu z kabin zase na koně. Využití se však nedočkala a hosté postupem času hru přinejmenším vyrovnali. Ve 26. minutě přišla první gólová šance pro Jana Daleckého, kterou však zneškodnil Kantor. Ten měl plné ruce práce i v následném oslabení a gól byl na spadnutí.

Jenže přišel na druhé straně, než se zrovna čekalo, a znovu u něj byla bojovná čtvrtá hradecká formace. Michal Švihálek se neskutečně rychle přihnal k první tyči a i když se nezdálo, že bude úspěšný, nakonec přece jen dokázal puk došťourat za brankovou čáru – 3:0!

I přes tak jednoznačný stav Hradec rozhodně nehrál jeden ze svých nejlepších zápasů. Mnohem víc nebezpečno bylo kolem jeho brankoviště. Kladenští Rytíři se ale střelecky protrápili všemi vzájemnými duely od začátku sezóny, a ten čtvrtý nebyl výjimkou. Velký podíl na tom měl tradičně i skvělý Pavel Kantor, jehož lapačka předvedla zákrok večera proti Milanu Douderovi. Až v závěru třetiny se Hradečtí zase vzepjali.

Kudrna podepsal výhru, Kantor s nulou

Středočeši měli ještě v živé paměti velkolepý obrat z předchozího kola proti Pardubicím. Bylo to ale to jediné, na co se mohli spoléhat. V poněkud otevřeném úvodu poslední dvacetiminutovky se do příležitostí dostávali oba soupeři, ani jednomu to ale zatím nestačilo. Bezradným Rytířům už čas plynul proklatě rychle, než aby zařídili podruhé v řadě malý zázrak.

Devět minut před koncem pak přišla definitivní pojistka, kterou si vzal na svědomí první útok. Tomáš Mertl za frenetického povzbuzování tribun ujel po levém křídle a vyslal dělovku, která mezi tři tyče nemířila. Od pověstných hradeckých mantinelů se ale vrátila domácímu štírkovi zpátky na hokejku a když Chábera pořád pohledem bloudil po celém pásmu, Mertl vybídl Jaroslava Kudrnu k jednomu z jeho nejsnadnějších gólů kariéry – 4:0.

Kladno vstřelilo za celou sezónu Mountfieldu pouhé dvě branky, na jeho ledě dokonce vůbec žádnou. Další vzájemný zápas už je vzhledem k postavení obou týmů hodně nepravděpodobný. Hradec sahá po jistotě přímého postupu do play-off, ve třech zbývajících zápasech do přestávky se už ale bude muset obejít bez Reného Vydareného, který proti Kladnu odehrál svůj poslední souboj před odjezdem na olympijské hry.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 2 2 2 0
Rastislav Dej 0 0 0 1 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 1 1 2 1 0
Lukáš Květoň 0 0 0 0 0
Josef Marha 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 2 2 1 2
Peter Mikuš 0 0 0 3 0
Martin Pláněk 0 0 0 2 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 1 2
František Ptáček 0 0 0 1 0
Tomáš Rousek 1 0 1 1 0
Jiří Šimánek 1 0 1 1 0
Michal Švihálek 1 0 1 1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 21 0 21 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Jsme spokojeni s body a s výhrou. V prvních dvaceti minutách jsme si to dobře připravili, druhou a třetí třetinu jsme ale s vedením nehráli až tak suverénně, jak bychom měli. Na druhou stranu, aspoň jsme to zvládli a nepouštěli Kladno do vyloženě jasných šancí. Připadalo mi, že se utkání tak nějak dohrávalo. Pro nás to nejsou jednoduché zápasy, proto jsme rádi, že jsme vyhráli.

Jiří Čelanský (Rytíři Kladno):
Mrzí mě, jak jsme k zápasu přistoupili. V první třetině byl výkon z naší strany nehodný téhle soutěže, a od toho se odvíjel další průběh. Zase jsme měli jenom fragment ve druhé třetině, kdy jsme domácím byli rovnocenným soupeřem, ale Hradec je bohužel v takové pohodě, že odskočil na 3:0 a zápas už dohrával bez problémů.

Fotogalerie