Zápasy
pá 7.3.2014 | Martin Voltr

Sladká tečka za základní částí! Hradec otočil bitvu v Plzni a ve čtvrtfinále ho čeká Zlín

Zápasové menu

Tak tahle výhra musí dodat hráčům Mountfieldu potřebné sebevědomí do play-off! K zápasu posledního kola zamířili Hradečtí do Plzně, kde se vítězí hodně těžko, ale oni to jako šestý tým v sezóně dokázali. Na inkasovaný gól totiž ještě ve druhé třetině odpověděli, po perfektním obratu zvítězili 3:1 a skončili pátí! Ve čtvrtfinále narazí Mountfield na Zlín, sérii zahájí na ledě soupeře. Podrobnosti o vstupenkách na domácí zápasy přineseme během víkendu.

Hradecká sestava doznala v posledním zápase základní části velkých změn. Na marodku přibyl Tomáš Harant, další obránce Peter Frühauf se naopak vrátil do hry. Útočné řady se musely obejít bez Rudolfa Červeného, zato je ale doplnili dva hokejisté, kteří už ukončili svou sezónu v první lize – David Švagrovský a Jan Berger. Druhý jmenovaný forvard, jeden z nějšikovnějších hráčů, kteří v poslední době v Hradci Králové hokejově vyrostli, tak prožil svůj životní extraligový debut!

Hradec přestál úvodní tlak a pomohly mu přesilovky

Úvod pátečního duelu byl hodně pozvolný, aktivity se podle očekávání chopil domácí tým. První šanci měl ale paradoxně Hradec. Do přečíslení dva na jednoho prchli Šimánek s Mertlem, zpětná přihrávka druhého jmenovaného ale mířila kapitánovi mezi nohy. Východočeši tak mohli vzápětí inkasovat v oslabení, jenže proti Dudovi je zachránil bleskový přesun Pavla Kantora.

Plzeňská územní převaha byla naprosto zřejmá. Hradečtí ale v obranném pásmu včas přistupovali k hráčům a postupně se začali také osmělovat. Pomohly jim k tomu dvě početní výhody.

Obě měly podobný ráz – rozpačitý start, ale o to povedenější závěr. Lukáše Mensatora tak donutili k zákrokům tečující Pospíšil a tvrdě pálící Květoň, ve druhém případě měl blízko ke skórování Peter Frühauf, jehož výjezd do gólové pozice ale skončil střelou těsně nad druhý růžek. Zápas sice fanoušky ze sedadel rozhodně nezvedal, ale hradecká hra od poloviny první třetiny dávala dobrou naději do dalšího průběhu.

První gól vůbec nic neznamenal

Indiáni však prostřední část zahájili ještě aktivnějši než tu první a obrana Mountfieldu se začala rozestupovat. Gólovku měl na hokejce Miroslav Holec, který těsně přestřelil břevno. Když však přišla druhé přesilovka domácích v zápase, skóre už se poprvé měnilo zásluhou tvrdé rány Vojtěcha Mozíka, po které se Kantor vyrážečkou natahoval marně – 1:0.

Zdálo by se, že úvodní gól domácí nakopne a ve svém tlaku budou pokračovat. Opak byl ale pravdou! Nenápadné protiútoky hradeckého výběru postupně nabíraly na síle a Mensator se musel mít stále víc a víc na pozoru. Dobrou ranou z první ho prověřil Dej, nebezpečí znamenala také Kudrnova dorážka.

Ve zbytku druhé třetiny sice Východočeši museli čelit dalším dvěma oslabením, s nimi si ale poradili na výbornou a ze dvou podobných akcí v rozmezí pěti minut dokázali skóre fantasticky otočit! Šimánkovu přihrávku zpoza brány zakončil do volného růžku Tomáš Mertl, čímž poprvé v soutěži protrhnul střeleckou impotenci Hradce na plzeňském ledě, a poté se do Pospíšilovy nabídky opřel ještě lépe Peter Frühauf. Najednou bylo všechno úplně jinak – 1:2!

Zodpovědný výkon dovedl Hradec k pátému místu

Utkání pokračovalo v uvolněném tempu i ve svém třetím dějství. Hradečtí zadáci se ovšem po dohrání přesilovky vraceli až moc uvolněně a museli být rádi, že mladík Jan Schleiss rovnou z trestné lavice nesrovnal. To jakoby dokumentovalo nervozitu plzeňských hokejistů, kteří přitom byli v domácím prostředí druhým nejlepším týmem.

Do střeleckých pozic se tak víc dostával Mountfield. Tomáš Rousek mohl v úniku náskok zvýšit, ale svůj bekhendový blafák zakončil do tyčky. Zato střely domácího týmu hradeckou bránu vytrvale míjely – nakonec mezi tři tyče směřovala ve třetí části jedna jediná!

Okamžik šest minut před koncem pak utkání v podstatě definitivně rozhodl. František Ptáček fotbalovou placírkou přiťukl puk Tomáši Pospíšilovi, který procedil rychlou střelu skrz výstroj Mensatora – 1:3. Plzeň měla ještě v samotném závěru poslední možnost zareagovat v přesilovce, ale v ní už nic nezvládla vymyslet. Zodpovědný výkon tak dovedl Hradec k nesmírně povzbudivému vítězství!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 1 2
Rastislav Dej 0 1 1 2 0
Peter Frühauf 1 0 1 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 1 2
Tomáš Knotek 0 0 0 1 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 1 0
Lukáš Květoň 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 1 0
Peter Mikuš 0 0 0 1 4
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Martin Podlešák 0 0 0 0 0
Tomáš Pospíšil 1 1 2 2 2
František Ptáček 0 1 1 1 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 1 1 1 0
David Švagrovský 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 15 1 14 93,33 0 0

Ohlasy k utkání

Milan Razým (HC Škoda Plzeň):
Sehráli jsme třetí domácí utkání jako přes kopírák. Vždycky jsme ve druhé třetině vedli, ale soupeř okamžitě stav otočil a my jsme na to ve třetí třetině už nenašli sílu odpovědět. Mountfield k nám přijel se svoji tradiční taktikou. Věděli jsme, že hraje ze zabezpečené obrany a moc branek nedostává. Když se prosadíme pouze jednou, a to ještě skóruje obránce, těžko můžeme pomýšlet na lepší výsledek.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Na začátku jsme měli šanci dostat se do zápasu přes přesilovky, ale nevypadali jsme v nich moc dobře a Plzeň se potom dostala do vedení. My jsme ale zůstali u toho, co jsme chtěli hrát. Bylo pro nás důležité najít tu naši hru a opravdu jsme byli zase kompaktnější a stabilnější než v předchozích týdnech. Zdálo se mi, že jsme většinu zápasu plzeňský tým kontrolovali a nepouštěli ho do velkých šancí. Je to ale v knihách a je to pryč, teď se začíná zase od nuly.