Zápasy
út 22.10.2013 | Martin Voltr

Takhle válí nejlepší venkovní tým! Hradec bez starostí ovládl vítkovickou dohrávku

Zápasové menu

Osmý venkovní zápas, pátá výhra! Hradecký Mountfield v dohrávce zápasu 9. kola na ledě Vítkovic potvrdil, že v tomto ohledu nemá v extralize konkurenci. Díky trpělivému výkonu, výtečné efektivitě a skálopevnému Pavlu Kantorovi v bráně dokázal bezzubý domácí tým porazit jednoznačně 5:2 a v tabulce se posunul na skvělou třetí pozici! Začíná další úspěšná série?

Kantorova jistota dala Hradeckým křídla

Do hradecké brány se poprvé od odstoupení v Liberci vrátil mladší z obou gólmanů Pavel Kantor. Tomu pomohlo velké štěstí už ve druhé minutě, kdy se na něj vydali v přečíslení Huna se Svačinou, ale druhý jmenovaný nestihl dopravit puk do odkryté klece. Když pak přišel další brejk domácího týmu, Kantor už musel zasahovat tváří v tvář Michalu Hlinkovi.

Hradec ale ve své útočné aktivitě nezůstával pozadu, což mu už v sedmé minutě přineslo ovoce. Kapitán Jiří Šimánek převzal ve středním pásmu pas od Vydareného a svého protivníka na levém křídle doslova ztrapnil. Další krásnou kličku pak nasadil i Filipu Šindelářovi a Hradec vedl – 0:1!

První třetina nenabízelá žádnou velkolepou podívanou, ale Východočeši se po většinu času prezentovali stejně kvalitním výkonem, jaký předvádějí na všech venkovních kluzištích. Neochvějnou jistotu jim navíc dodával Pavel Kantor. A pak přišel parádní šachmat na druhé straně! Už Šimánek mohl uspět, kotouč však trefil špatně a ten tak doputoval až na hokejku Tomáše Mertla, který už to před prázdnou bránou neměl těžké a Hradec vedl už o dvě – 0:2!

Jak rychle drama přišlo, tak rychle odešlo

Vítkovice, které dosud byly na domácím kluzišti druhým nejhorším týmem soutěže, se ale po přestávce zvedly. Hradečtí ještě zablokovali jejich přečíslení a Kantor pak skvěle zasáhl proti Ondřeji Romanovi, jenže o chvíli později už nestačil. Kotouč proskákal středním pásmem až na hůl Romana Szturce, který ho v sólu neomylně poslal do růžku – 1:2.

Jenže pak přišla odpověď, jejíž rychlost zase vzala Moravanům vítr z plachet. Neskutečnou buldočí prací se zaskvěl Lukáš Květoň, který i přes tři soupeře dokázal vybojovat střelu. Tu pak snadno dorazil Jakub Suja – 1:3! Obrana Vítkovic působila na to, že hrála před svými diváky, obrovsky rozpačitým dojmem. Když pak navíc Hradec skvěle ubránil oslabení, halou se rozléhal pískot.

Až po polovině utkání přišel první opravdu mohutný nápor domácího celku. Pak mu ale odzvonilo – a to doslova. Huna totiž napálil hradeckou tyčku a Mountfield hned z protiútoku trestal! Peter Frühauf vyslal dopředu dva protihráče a Jaroslav Kudrna zbytečně nevymýšlel kombinaci, místo toho ideálně trefil odkrytý kout brány a dvacítka nejvěrnějších hradeckých příznivců se radovala počtvrté – 1:4.

Góly jsou sice koření hokeje, ale co přišlo v závěru druhé části, roztleskalo poprvé oba fanouškovské tábory zároveň. Martin Podlešák si to totiž v pěstním souboji vyříkal s Lukášem Kovářem a i když vítkovický hokejista přetáhl hradeckému obrovi dres přes hlavu, nakonec si oba borci plácli po remíze a odjeli si odsedět dvojitý menší trest.

Závěr zvládli Hradečtí bez sebemenších potíží

Za tříbrankového vedení už Hradec Králové stav bez potíží kontroloval. Zajímavé přitom bylo, že první přesilovku si zahrál až na začátku třetí třetiny. Měl v ní také obrovskou šanci z hokejky Reného Vydareného, který ale prudkou přihrávku v gól neproměnil. Stejně se vedlo i Červenému se Švihálkem, kteří ujeli domácím hokejistům v přečíslení.

Z bezstarostného průběhu poslední části ale přece jen ještě vystouply dva brankové úspěchy. Ten první měl na svědomí Mountfield, konkrétně Tomáš Rousek, který to v přečíslení vzal na sebe a napodruhé dostrkal puk za Šindelářova záda – 1:5.

A minutu nato se podruhé v zápase prosadily domácí Vítkovice, to když chyba obránce Haranta pustila do sóla Petera Húževku, který tváří v tvář brankáři nezaváhal – 2:5. Pavel Kantor tak znovu inkasoval pouze ze samostatného nájezdu. Jinak ovšem naprosto bezchybným výkonem pomohl hradeckým hokejistům k přesvědčivému vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 1 0
Peter Frühauf 0 1 1 2 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 2
Jaroslav Kudrna 1 1 2 2 0
Lukáš Květoň 0 1 1 1 2
Jakub Langhammer 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 1 2 2 2
Peter Mikuš 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 -1 0
Martin Podlešák 0 0 0 0 4
František Ptáček 0 1 1 3 0
Tomáš Rousek 1 0 1 0 0
Jakub Suja 1 0 1 0 0
Jiří Šimánek 1 1 2 2 0
Vladimír Škoda 0 1 1 2 0
Michal Švihálek 0 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 2
René Vydarený 0 1 1 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 30 2 28 93,33 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Oremus (HC Vítkovice Steel):
Po dvou prohrách doma to pro nás byl těžký zápas, bohužel jsme ho zase nezvládli. Nedaří se nám proměňovat šance, to je kámen úrazu. Prohrát třikrát doma není na psychiku dobré, ale musíme se snažit dohnat to venku.



Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Myslím, že jsme odehráli solidní zápas. Největší rozdíl byl v tom, že jsme byli schopni využít šance, které jsme měli. Jinak řečeno, že nás Kantor podržel proti šancím, které měly Vítkovice.