Zápasy mládeže
ne 13.10.2013 | Ondřej Novotný, Martin Voltr

Nervy a drama až do nájezdů. Mladší dorost zdolal Liberec za dva body!

Zápasové menu

Mladší dorostenci sehráli v neděli další důležitý souboj, tentokrát hostili silné mužstvo Liberce. Zápas byl po šedesát minut nesmírně vyrovnaný, oba týmy se gólově prosadily pouze jednou ve třetí třetině a vítěze musely určit až samostatné nájezdy. V nich se prosadili dva hradečtí střelci a domácím zajistili dva cenné body! Velkou zásluhu na vítězství měl hradecký brankář Michael Weiss, který si připsal celkem 36 úspěšných zákroků.

Úvodní tlak hostů Hradec postupně stáhl

Hradec poprvé v sezóně nastoupil bez svého kapitána Radovana Pavlíka. Soupeř v úvodu utkání domácí zatlačil na jejich polovinu a postupně si vytvářel slibné šance. Asi tu největší měl kapitán Tygrů Marek Zachar, který nevyužil krásnou kolmici od svého spoluhráče. Liberečtí i nadále útočili, Hradec ale dokázal hru postupně kontrolovat a dostávat se na území hostů. To prokázali Královští lvi v 6. minutě, kdy Štěpán Matějček obdržel pohlednou přihrávku, ale z mezikruží těsně minul Žajdlíkovu klec. Liberec se začal spoléhat na šance z brejků.

Ve 12. minutě unikal sám dopředu Matyáš Kačírek a blafákem se pokoušel překonat Weisse u tyčky. Domácí brankář ale skvěle zasáhl a puk vytáhl koncem hole ven. O čtyři minuty později to hosté zkoušeli znovu. Do úniku se dostal Samuel Solenský, jenž to zkoušel mezi betony domácího gólmana. Weiss se ale i podruhé vyznamenal a bleskurychlým zacvaknutím zabránil skórování. Poté znovu zaútočil Hradec Králové, který dostal možnost první přesilovky. V ní vznikl velký závar před klecí Liberce a z chumlu se pak puk dostal za záda Žajdlíka, rozhodčí ale branku neuznal, protože na puk dobře neviděl.

Liberecké šance z protiútoků hasil Weiss

Druhá třetina začala opatrněji než ta první. Mírně aktivnější byli domácí a svůj tlak přenášeli do nebezpečných střel, kterými atakovali hostující svatyni. Z mnoha pokusů vyčníval nejvíce asi ten z 28. minuty, kdy se před Žajdlíkem vytvořila další nepřehledná situace, do branky ale puk dotlačit nikdo nedokázal.

Liberec ovšem nezůstal pozadu, jeho šance byly nebezpečnější než ty domácí. Michael Weiss se musel pořádně činit třeba proti sólu kapitána hostů Zachara. Patrik Straka už dokázal hradeckého brankáře překonat, ale v té chvíli mu pomohla levá tyčka. Weiss pak za svá zada nepustil ani další šanci Zachara z přečíslení, ani dotírajícího Wienceka o minutu později. Přestože Hradečtí rozhodně nebyli v aktivitě pozadu, museli být svému brankáři vděčni.

Na otevření skóre se čekalo skoro 42 minut

Jak druhá třetina skončila, tak ta třetí začala – pořádně hokejově. Lvi hned vlétli na půlku Liberce a z úvodního tlaku se jim povedlo otevřít skóre. Ve 42. minutě skvěle v útočné třetině zapracoval Hejna a poté vybídl přesnou přihrávkou Dominika Matouše ke skórování. Ten nadvakrát překonal beton Žajdlíka a poslal domácí do vytouženého vedení – 1:0!

Liberec ale odpověděl zanedlouho. Ve 46. minutě byl v jednom ze svých dalších úniků faulován velice aktivní Samuel Solenský a rozhodčí nařídil trestné střílení. V něm už Solenský s přehledem vymíchal domácího brankáře a rázem bylo vyrovnáno – 1:1.

Bílí Tygři prokazovali velkou chuť po dokonalém obratu utkání. Největší příležitost ke druhé brance měl Ondřej Chrtek, který vystihl nepřesnou rozehrávku domácích a hasil si to na Weisse sám. Puk mu ale v zakončení trochu sjel a Weiss navíc jeho směr výtečně přečetl. Hradec pak zase předvedl lepší hru v závěru základní hrací doby, ale rozhodnout se mu také nepodařilo. Po zásluze tak následovalo prodloužení.

Nájezdy patřily pouze domácím střelcům

Domácí ve své aktivitě pokračovali i v nastavené pětiminutovce. Bylo vidět, že ve čtyřech si na ledě velmi dobře rozumějí, leč na žádnou gólovou šanci to nestačilo, a došlo tak až na nájezdy. V jejich druhé sérii otevřel skóre Filip Jirásek a protože hosté nedokázali uspět ani jednou, druhý úder z hokejky Matějčka už zápas ukončil. Tyhle body si hradečtí mladíci za svou obrovskou vůli zasloužili!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Brádler 0 0 0 0 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Vítek Fanderlik 0 0 0 0 0
Martin Hejna 0 1 1 1 0
Patrik Hidveghy 0 0 0 0 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 1 0 1 0 0
Adam Jonáš 0 0 0 1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 0 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 1 0 1 1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Moník 0 0 0 0 0
Filip Moník 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 0 0 1 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Michael Weiss 65 39 1 38 97,44 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Sehráli jsme dobrý zápas. Přestože má Liberec výborný tým, chtěli jsme hrát hodně aktivně, což se nám myslím docela dařilo. Soupeř se dostal do šancí jen po našich hrubých chybách, v těchto chvílích nás ale podržel brankář Weiss. Za výhru jsme šťastní.

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec):
Myslím, že utkání mělo z obou stran fantastické parametry. Musím říct, že jsme si vytvořili poměrně dost šancí z brejků, ale domácí gólman bohužel chytal velice slušně a nám se na něj nepodařilo vyzrát, až potom z trestného střílení. S výkonem jsme spokojeni, nájezdy jsou už o štěstí. Mužstvo Hradce ho mělo a my ne. Jak ale říkám, bylo to velice kvalitní utkání a nám nezbývá než Hradci pogratulovat.