Zápasy mládeže
ne 27.10.2013 | Ondřej Novotný, Martin Voltr

Mladší dorostenci v dramatickém závěru udrželi vedení a zdolali Budějovice 3:2

Zápasové menu

S touhou udržet postavení v první čtveřici extraligy vstupovali mladší dorostenci do odvety s Českými Budějovicemi, které se zatím spíše trápí. Hradec především díky dvěma gólům Radovana Pavlíka a řadě zákroků Tomáše Vomáčky vedl po dvou třetinách 3:0, i přesto Jihočeši ještě vstřelili dvě branky a ze zápasu udělali drama. Třetí už ale nestihli a Královští lvi nakonec těsné vítězství uhájili.

Lvi se dostali do vedení už po třech minutách

Utkání začali aktivněji domácí, když si během pár vteřin dokázali vytvořit několik nadějných šancí. Ta největší nakonec znamenala i změnu skóre. Ve 3. minutě se o k odraženému kotouči po střele Hejny dostal hradecký kanonýr Radovan Pavlík a s přehledem přidal svoji letošní jedenáctou branku – 1:0.

Poté se hra nepatrně přetočila a u kotouče byli vidět více hráči Českých Budějovic. Z této fáze hry též vyšly nadějné situace, nicméně ta největší, když se před Vomáčkou vyskytl chumel několika hráčů, s přehledem hradecký brankář uklidnil.

Mírné převahy na obou stranách tak postupně utichaly a síly na hřišti se srovnávaly. Z toho ale začala plynout nebezpečná přečíslení. Na obou stranách však nebyla vyřešena ideálně. Když ujížděl Hradec, tak Pavlík vzal šanci na sebe a vystřelil, jenže Němec v klidu zasáhl a puk vytěsnil. Na opačné straně tomu bylo podobně, jenže to by hosty nakonec vůbec nemuselo mrzet, kdyby proměnili alespoň jednu z tutovek.

Ty přišly v posledních desítkách sekund první třetiny, kdy Budějovice obstřelovaly hradeckou svatyni tvrdými nebezpečnými projektily. Domácí trenér si kvůli tomu nakonec musel vzít time-out. To se mu vyplatilo, protože Hradec se ubránil a do kabin se tak šlo za hubeného vedení pro Lvy.

Hosté ve druhé třetině tlačili, branky ale dávali domácí

Začátek druhé třetiny byl jednoznačně pod taktovkou Českých Budějovic. Z několika šancí nejvíce vyčnívala ta z 25. minuty, kdy si mezi kruhy najel Remiáš a tvrdou střelou našel, bohužel pro hosty, bezchybnou lapačku skvěle chytajícího Vomáčky.

Poté už si ale vzal nazpět slovo Hradec. Ten zahrával od 29. minuty přesilovou hru a prakticky první střela, kterou vyslal od modré Štěpán Matějček, se vešla mezi tři tyče – 2:0. Domácí byli na koni a i nadále se rvali na útočnou polovinu. Ve 33. minutě tak přišla přesná kombinace. Na jejím konci stál Radovan Pavlík, který už měl lehkou práci a zakončoval do prázdné klece – 3:0.

Hradec se nakonec musel o vítězství strachovat

Budějovice do třetí periody vlétly s tím, že nechtějí, aby byla tou poslední. Hned od začátku svědomitě napadaly, ale mírná převaha byla rychle srovnána a Hradec, respektive Radovan Pavlík, mohl hosty poslat již definitivně do kolen. Nestalo se tak a zanedlouho přišel první trest. David Matějka zavezl v 49. minutě kotouč hluboko do pásma a šikovně vystřelil. Vomáčka sice puk zblokoval, jenomže mu propadl a pomalým krokem se došoural do branky – 3:1.

Aby toho nebylo pro Hradec málo, v 54. minutě ujel ve vlastním oslabení obraně domácích Pospíšil a jeho následnou střelu dorážel Erik Bahula, který tak snížil na rozdíl pouze jednoho gólu – 3:2!

Královští lvi byli ale stále naplno odhodláni vyhrát, plány jim mohl překazit ještě faul v čase 58:56. Hradec ale oslabení svědomitě ubránil a náskok nakonec udržel, a připsal si tak tříbodovou domácí výhru.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Vítek Fanderlik 0 0 0 0 0
Martin Hejna 0 2 2 1 2
Patrik Hidveghy 0 0 0 1 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 1 2
Filip Jirásek 0 0 0 -1 0
Adam Jonáš 0 0 0 0 4
Tomáš Kynčl 0 0 0 0 2
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 1 0 1 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 -1 0
Filip Moník 0 0 0 -1 2
Jakub Moník 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 0 0 -1 0
Radovan Pavlík 2 0 2 1 2
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 31 2 29 93,55 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
V zápase jsme střídali pěkné momenty s neuvěřitelnými hrubkami. Vždy, když si každý začne dělat na ledě co chce, máme obrovské problémy a soupeři nás přehrávají. Naštěstí nás ale celý zápas držel brankář Vomáčka. Budějovice mají silný tým, a proto jsme rádi, že jsme je dokázali podruhé v sezóně porazit.

Ladislav Kolda (HC České Budějovice):
Byl to vyrovnaný zápas, ale bohužel máme slabší koncovku a střelecky se trápíme. Měli jsme hodně vyloučených, ale poté jsme vstřelili dva góly, takže jsme o vítězství ještě v závěru zabojovali. Hradec nám je určitě nechtěl darovat, navíc jeden z nich byl v našem oslabení. Náš problém byl ale opravdu v tom, že když jsme si vytvořili šance, neproměnili jsme je. Nicméně Hradec byl celkově lepší a vítězství si zasloužil.