Zápasy
út 18.3.2014 | Sanny Muharem, Martin Voltr

Velký boj rozhodlo až prodloužení, první bod série získal Zlín

Čtvrtfinálová série Zlín versus Hradec odstartovala na ledě Ševců podle očekávání urputnou defenzivní bitvou. Nabídla v šedesáti minutách pouhé dva góly – na otevírací branku domácích odpověděl Mountfield ve třetí třetině, kdy klidně mohl i rozhodnout. Neproměněné šance ho ale nakonec mrzely, v prodloužení totiž vítěznou trefu zařídil Jiří Ondráček, který přisoudil první bod série hradeckému soupeři.

Do čtvrtfinálového duelu mezi Hradcem a Zlínem nemohl nastoupit obránce René Vydarený, který stále nedoléčil své zranění. Místo mezi třemi tyčemi podle očekávání zaujal gólman Pavel Kantor.

Týmy si nedaly ani metr prostoru, gól nepadl

Diváci ještě málem ani nezaregistrovali, že už se začalo, když se kapitán Hradce Jiří Šimánek dostal do velké příležitosti. Po rychlém přesunu do útočného pásma se natlačil před brankáře, udělal mu kličku, avšak mířil pouze do boční sítě. Pozdější dorážka již neměla úspěch.

Před sérií bylo obecně známé, že oba dva týmy vyznávají defenzivní styl hry, a proto se dokonale takticky připravily. K vidění byl především urputný hokej založený na precizní obraně, kterou oba dva mančafty jen těžko překonávaly. Přesně v desáté minutě se ale do vedení mohli dostat i Ševci. Po brilantní nahrávce Zámorského ujížděl po pravé straně Čajánek, jenže ideální okamžik na střelu prováhal a jeho přihrávka nenašla nikoho ve žlutém dresu.

Chvíli nato se ke slovu dostal znovu agilní Jiří Šimánek, který stál před Liborem Kašíkem, jenže zlínský brankář jeho bekhendový blafák dokonale přečetl a nedovolil, aby se skóre měnilo. Do konce třetiny se hrálo ve strhujícím tempu, žádnou gólovou příležitost ani branku ale diváci na stadionu neviděli.

Ševci šli do vedení díky přesilovce

Vstup do prostřední části málem patřil Hradci, když Jaroslav Kudrna orazítkoval tyčku zlínské branky. Jenže o pár okamžiků později šli Hradečtí do čtyř, což Zlín tvrdě ztrestal. Po biliáru před brankovištěm stačilo Jaroslavu Balaštíkovi na vedoucí gól pouhých devět vteřin z početní výhody – 1:0.

Domácím po vedoucí trefě najednou jakoby narostla křídla, Hradec se rázem musel bránit. Ve velké příležitosti se ocitl Ondráček, ale Pavel Kantor byl na svém místě včas. Postupně se ale hra trochu zklidnila a Východočeši opět vystrkovali růžky. Kašík vyjel ze své branky a Kudrna málem trefil prostor mezi třemi tyčemi.

Jenže podobná situace se narodila i na druhé straně. V přesilové hře Mountfieldu vyjel na modrou čáru i brankář Pavel Kantor a jeho rozehrávka se odrazila od brusle jednoho z hradeckých hráčů. Kotouč se dostal k Holíkovi, který vybídl ke skórování Filipa Čecha, tomu se ale do cesty obětavě postavil Peter Mikuš. Hradecký bek si zahrál na brankáře, a zabránil tak jasnému gólu!

Hradec srovnal, regulérních šedesát minut nerozhodlo

Elitní formace prožila tradiční nástup do třetiny. Mertl nahodil puk za Kašíka a sám si pro něj i dojel, čímž se dostal do zajímavé příležitosti, nicméně neproměnil. Na Zlínu bylo vidět, že se bude snažit zuby nehty ubránit si svůj výsledek, a tak hra Beranů vycházela především z defenzívy. Ale Hradec se i tak dočkal vytouženého vyrovnání! Přečíslení táhl Michal Tvrdík, který posunul na levou stranu Tomáši Pospíšilovi, jehož střelu švihem gólman Zlína neviděl a puk skončil v brance – 1:1!

Domácí tým se pak sice osmělil k menšímu náporu, jenže Balaštíkův pokus se mezi tři tyče nevešel. Z rychlého kontru tak mohli jít do vedení Královéhradečtí, to by však Jaroslav Kudrna musel trefit odkrytou část branky. V pokračujícím tlaku se ke střele dostal i Šimánek, jeho palebný pokus vypadl brankáři domácího mužstva těsně mimo.

S přibývajícím časem už šlo o nervy. Východočeši se dostávali častěji ke slovu a měli ve třetí části hry více času puk na hokejkách. Strhnout vedení na jejich stranu mohl Tomáš Harant, ale zlínskou svatyni netrefil tak, jak by si představoval. V samém závěru základní hrací doby pak ještě hradečtí hokejisté opět zazlobili, ale stav zůstal nerozhodný a šlo se do prodloužení.

Přesně po pěti minutách padl verdikt

Domácí se v nastavené dvacetiminutovce, která představuje v letošním play-off velkou novinku, vzchopili a byli zase o něco aktivnějším týmem. Velké emoce vyvolal po necelých pěti minutách tvrdý zákrok Zdeňka Okála na Martina Podlešáka. Hradecký obr se zvedal z ledu jen těžko, rozhodčí ovšem přání východočeských fanoušků v podobě vyloučení nevyslyšeli.

A bohužel pouhých deset sekund trvalo, než přišlo rozhodnutí. Na ideální přihrávku Jiřího Marušáka si za hradeckou obranu najel Jiří Ondráček, jenž v čase 65:00 nedal přesnou střelou Kantorovi šanci a ukončil hradecké naděje na výhru. Ta přitom ve třetí třetině visela hodně nízko – 2:1 po prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 -1 2
Rastislav Dej 0 0 0 1 0
Peter Frühauf 0 0 0 1 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 2
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Lukáš Květoň 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Peter Mikuš 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 1 1 0 0
Martin Podlešák 0 0 0 0 2
Tomáš Pospíšil 1 0 1 1 0
František Ptáček 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
David Švagrovský 0 0 0 -1 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 65 21 2 19 90,48 0 0

Ohlasy k utkání

Juraj Jurík (PSG Zlín):
Nehráli jsme nijak dobře. Soupeř ukázal svou kvalitu, byl důrazný a napadal nás, když potřeboval, tak do toho kopl. Jenom díky výkonu Libora Kašíka a šťastného prvního gólu jsme pořád mohli hrát o první bod. Pak to vyústilo ve vyrovnání na 1:1. V prodloužení jsme využili jednu z mála chyb Hradce, který jich neudělal tolik jako my. Myslím, že vyhrál šťastnější tým, a pro nás je to velice důležitý bod s tak silným soupeřem.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Celkově to byl hokej, který se dal očekávat. Z naší strany to ale nebylo úplně ono. Je jenom jeden způsob, jak porazit Zlín a jít dál – hrát to, co máme připravené, stabilně a konstantně šedesát minut. Dneska to tam nebylo. Měli jsme dobré fáze, ale i špatné minuty a střídání. Bude pro nás důležité poučit se z prvního zápasu, pokud si chceme dát šanci postoupit.

Fotogalerie