Zápasy mládeže
st 19.3.2014 | Martin Voltr

Nadějný úvod nestačil. Mladší dorostenci v prvním semifinále inkasovali sedm gólů

Zápasové menu

Hned v prvním duelu semifinálové série mladších dorostenců ukázala brněnská Kometa svou sílu. Hradečtí přitom prožili fantastický úvod, když v osmé minutě vedli už o dva góly! Soupeř z jihu Moravy ale stačil ještě rychleji skóre převrátit na svou stranu, v trpělivém zbytku zápasu nepustil Královské lvy na dostřel a díky efektivitě v koncovce vyhrál pod Bílou věží jednoznačně 7:3. První bod série tak putuje na stranu Komety, na jejímž ledě se hned ve čtvrtek odehraje odveta.

Start jako ze sna vystřídal krutý dopad

Už první třetina napsala neuvěřitelný příběh. Hosté byli od počátku aktivnější, k čemuž jim pomohla i přesilovka. Tu ale nevyužili a hned na konci páté minuty je potrestal Martin Hejna, jenž poslal tvrdou ránu za lapačku Lukáše Dostála. A dvojnásobná euforie propukla na hradeckém stadionu jen dvě minuty poté, když naopak početní výhodu využil Tomáš Kynčl a Královští lvi vedli o dvě branky – 2:0!

Jenže Kometa se nevzdala a svým pohybem ve středním pásmu si vysloužila dvojici přečíslení a okamžité vyrovnání. Nejdřív za zády hradecké obrany zůstal volný Robert Havlát, který si Vomáčku nekompromisně vymíchal, a v dalším střídání udeřil z druhé vlny Tomáš Havránek – 2:2.

A to nebylo ze strany obhájce mistrovského titulu zdaleka všechno. Psal se čas 10:28, když si domácí po dalším rychlém průniku nešťastně srazili puk do brány a Marek Škvrně se radoval z dokonalého obratu. Za tři minuty ho napodobil Filip Klenec přesnou střelou do bližího růžku a Tomáš Vomáčka přepustil místo v hradeckém brankovišti Michaelu Weissovi – 2:4. Domácí radost tak měla opravdu jen krátký život a hosté se neskutečně rychle posadili na koně.

Kometa hlídala domácí a přidala šťastné góly

Hradečtí věděli, že nemůžou nechat soupeře tak snadno pronikat středním pásmem, a ve druhé třetině se v defenzívě o velký kus zlepšili. Na druhé straně hrozili zajímavými individuálními akcemi, ale Jirásek i Pavlík už v posledních chvílích měli na přesnou střelu málo prostoru. A tak se skóre měnilo opět v jejich neprospěch, když Tomáš Havránek střelou k bližší tyčce překvapil Weisse – 2:5.

To samozřejmě ještě neznamenalo konec zápasu, ovšem Lvi se do útoku příliš nedostávali. Soupeři zase příliš nepomáhala četná sevření, ani domácí je takřka nepouštěli do střeleckých pozic. Ovšem pět minut před koncem třetiny si do brány našla cestu i švihovka Jana Hasoně a pro Hradec už to vypadalo hodně špatně – 2:6.

Záblesk naděje ale přinesla dvojnásobná přesilovka. Kapitán Radovan Pavlík využil zakrytého výhledu Dostála a místo v bližším rohu trefil neomylně, čímž svému mužstvu zase nalil krev do žil. Pokračující výhoda ovšem dalším gólem neskončila a místo toho přišel bleskový protiútok Komety, v němž se do Čejkovy nabídky z první opřel Tomáš Petrla a opět určil čtyřbrankový rozdíl – 3:7.

Hradečtí přišli o svého tahouna

Jak nabídla první třetina ofenzivní podívanou, tak v té poslední se diváci prakticky žádných gólových možností nedočkali. Oba soupeři se navzájem hlídali, největší vzruch tak bohužel přinesla jiná událost. V souboji reprezentantů atakoval Tomáš Havránek Radovana Pavlíka tak, že hradecký kapitán okamžitě putoval se zraněním hlavy na vyšetření do nemocnice a domácí se museli ve zbytku duelu obejít bez něj.

Jak rozhodčí uvedli i do oficiálního zápasu, vzhledem k tomu, že nemohli určit závažnost zranění, Havránkovi udělili pouze trest na 2 plus 10 minut. Tahle přesilovka sice domácím nevyšla, v další možnosti už ale vypracovali tradiční palebnou pozici pro falešného obránce Martina Hejnu, jehož ránu musela zastavit pohotová Dostálova lapačka.

Ani závěrečná početní výhoda Komety brankovou radost nepřinesla, stejně jako celá třetí třetina. Domácí sice od druhé části dokázali čelit silnému útoku favorita víc než obstojně, ale Jihomoravané si je i díky velké efektivitě prakticky nepustili k tělu a první bod získali na hradeckém ledě zcela po zásluze. Byť pro Hradec hovořil poměr střel 34:25.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Vítek Fanderlik 0 0 0 -4 0
Martin Hejna 1 1 2 -3 2
Patrik Hidveghy 0 0 0 -1 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 0 0 0 -1 2
Tomáš Kynčl 0 1 1 -1 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Denis Martinec 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 0 1 1 -1 0
Dominik Matouš 1 0 1 -2 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Filip Moník 0 0 0 -4 0
Jakub Moník 0 0 0 -3 0
Jakub Muška 0 0 0 -2 0
Radovan Pavlík 1 0 1 -1 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 -1 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 2
Radim Šalda 0 0 0 -2 0
Martin Štohanzl 0 0 0 -3 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 13 8 4 4 50,00 0 0
Michael Weiss 47 17 3 14 82,35 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Měli jsme výborný vstup do zápasu, brzo jsme vedli 2:0. V tu chvíli jsme se ale trochu zbláznili do útoku, zapomínali jsme na obranu, a Brno toho hned využilo. Behěm chvilky zápas otočilo. V závěru první třetiny jsme ještě v přesilovce nedali tutovku, a tam se asi zápas zlomil. Kometa má natolik kvalitní mužstvo, že když pak dala pátý gól, už nás moc do hry nepustila. Sice nás nepřestřílela a vyloženě nepřehrála, ale z každé šance dala gól, což nás strašně sráželo dolů. Byla ale lepší a nám zkrátka první krok nevyšel. Nedá se nic dělat, musíme se připravit na druhý zápas lépe.

Marek Moskal (HC Kometa Brno):
Začátek nebyl z naší strany dobrý, samozřejmě i podle skóre. Ale potom jsme hráli v podstatě to, co jsme chtěli. Víme, že s Hradcem byly v sezóně těžké zápasy, ale připravili jsme se na něj. Zhruba od té desáté minuty jsme byli lepší, i když domácí měli nějaké šance z přesilovek. Zlom vidím v úvodu druhé třetiny, kdy jsme domácí k ničemu nepouštěli a hráli jsme u nich v pásmu, trpělivost se nám pak vyplatila a přišly i góly. Celkově celý tým šlapal tak, jak měl, a první výhru v sérii jsme uhráli dobře. Zítra to ale celé začne zase znova.