Zápasy
pá 28.3.2014 | Martin Voltr

Až do posledního zbytku sil. Hradec padl v prodloužení a sezóna mu končí

Hokej není jen o krásných gólových akcích. Někdy nabízí nervydrásající boj až do morku kosti – a v tomhle ohledu viděli hradečtí fanoušci ve středu nejlepší zápas celého ročníku. Bohužel ale také poslední. Přestože domácí v šestém čtvrtfinále zvládli vyrovnat a byli lepším týmem, Zlín v prodloužení převrátil souboj zpět na svou stranu a vítězstvím 4:2 na zápasy ukončil Hradci sezónu. Historickou sezónu, na kterou se bude ještě dlouho vzpomínat...

Do první obrany hradeckého týmu se pro šestý zápas série vrátil René Vydarený, poprvé v play-off naopak chyběl Martin Pláněk. Trenéři opět vyzkoušeli změny ve třetím a čtvrtém útoku, v brance nechali Pavla Kantora.

Zlín byl v úvodu všude dřív

Start utkání byl podobný tomu středečnímu. Aktivnější Hradec dostal hned ve druhé minutě přesilovou hru po faulu Kotvana, tou se ale protrápil. V unaveném úvodu tak postupně přebrali taktovku hry Ševci.

První kombinaci hostů, která zaváněla gólem, zakončoval nejlepší střelec série Ondřej Veselý pouze do Kantora. Na druhé straně se pak zrodil naprosto ojedinělý brejk Tomáše Mertla, jenž po své kličce spílal nebesům. Trefil totiž tyčku!

V dalších minutách byl už zase na ledě jednoznačně lepším týmem Zlín, dlouhé minuty držel Mountfield v sevření. Kantor musel zblokovat kombinaci do prázdné brány, kterou byl připraven zakončovat Kubiš, v patnácté minutě pak hradecký gólman parádně lapil ránu Honejska po sekvenci obrovských chyb své obrany. V závěru třetiny se domácí alespoň trochu oklepali, nicméně do druhé části potřebovali zlepšit úplně všechno.

Až dvojnásobná přesilovka poprvé pohla stavem

A po přestávce bylo opravdu znát, že Hradečtí chtějí zápas strhnout na svou stranu. Reprezentoval to třeba nádherný průnik Tomáše Knotka, který hosté vytěsnili nad břevno v poslední chvíli. Domácím evidentně chyběl klid na hokejkách, nicméně po psychické stránce jim alespoň mohlo pomoci první oslabení, které s velkou obětavostí odbránili.

Prostřední část se odehrávala ve vyrovnaném duchu a postupem času nabrala nesmírně atraktivní tepmo. Až infartktové! Hradečtí předvedli tentokrát vynikající přesilovou hru, ve které ale nedokázali vyzrát na perfektně chytajícího Tomáše Štůralu. Zlínští trenéři ponechali svému žolíkovi důvěru, a ten jim ji oplácel třeba při ranách prakticky všech hradeckých obránců.

Fanoušci už byli při šancích svého týmu několikrát na nohou, což platilo i tři minuty před koncem třetiny. Bohužel ale z jiného důvodu. Rozhodčí si totiž v souboji Köhlera s Harantem všimli pouze prohřešku hradeckého beka a hosté měli k dispozici takřka kompletní dvojnásobnou přesilovku, kterou nepohrdli. Na Marušákovu dělovku si po odrazu od zadního mantinelu počkal Jaroslav Balaštík a prázdnou bránu trefil neomylně – 0:1.

Nepřetržitý nápor vedl k vytouženému cíli

Dvacet minut je ale v hokeji strašně moc, což Hradečtí moc dobře věděli. Zápas, sérii a potažmo i celou sezónu ještě v žádném případě zabalit nechtěli, zase se tak začli usilovně tlačit na Štůralu. Tomu muselo pomoci i štěstí, Tvdík a poté i Vydarený totiž netrefili prázdnou bránu.

Hradec si dobrou početní výhodou ale vypracoval tlak, který neustal ani po jejím skončení. Rozhodčí už znovu zvedl pravici na znamení vyloučení, nicméně to se nakonec nekonalo, protože Mountfield konečně dokázal vymazat Štůralovou kouzlo! Když se do nabídky Deje opřel ve 48. minutě Vladimír Škoda a se štěstím procedil puk za brankovou čáru, celý hradecký stadion explodoval nadšením z neskutečně vytouženého vyrovnání – 1:1!

Pak už to bylo jen o bojovnosti a o nervech, aktivita ovšem zůstala na straně Východočechů a soupeř jen vyčkával na možnosti z protiútoků. Jeden takový nabídl možnost Balaštíkovi a další Čajánkovi. Na druhé straně zase celé publikum zvednul ze sedaček Šimánek, mířící do boční síťky, nebo Vydarený ve famózním průniku přes dvě pásma. Gól ale do třetí sirény nepadl a už tak nervydrásající bitva pokračovala prodloužením.

Prodloužení bylo v sérii výhradní doménou Ševců

Chuť, která byla na domácí straně vidět od druhé třetiny, nebyla k zastavení. Kdo na ní vcelku úspěšně odpovídal, to byl prakticky po celý nastavený čas Antonín Honejsek, který dělal hradecké obraně velké potíže. Na druhé straně zase hýřila aktivitou první útočná formace. Štůrala chvílemi nevěděl, kde mu hlava stojí, ale jakmile bylo potřeba, vytáhl klíčový zákrok ramenem proti střele Jaroslav Kudrny.

V sérii do pátečního večera ještě nikdy na nájezdy nedošlo. A to platilo i tentokrát. Do hry bohužel opět zasáhli rozhodčí, kteří se po souboji vedle hradecké branky chystali poslat na trestnou pouze Petera Frühaufa. Jenže Zlín pokračoval, vytrval, a když se Marušákova střela odrazila před prázdnou bránu k Petru Čajánkovi, byl konec. Zlínský kapitán tak v čase 75:14 vystřelil svému týmu postup do semifinále, naopak hradecký stadion posmutněl – 1:2 po prodloužení.

Domácí hokejisté se pak ale ještě vrátili z kabin, aby si užili poslední děkovačku se svými výbornými fanoušky. Společně toho v ročníku 2013/14 dokázali strašně moc – nádhernou cestu extraligou si od začátku do konce užívali a ukázali, že nejvyšší soutěž do Hradce Králové patří.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 0 1 1 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 -1 2
Tomáš Harant 0 0 0 0 4
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 10
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -1 0
Jakub Marek 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Peter Mikuš 0 0 0 1 0
Tomáš Pospíšil 0 1 1 1 0
František Ptáček 0 0 0 1 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Vladimír Škoda 1 0 1 1 0
David Švagrovský 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 75 26 2 24 92,31 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Zápas byl tak trochu zrcadlem celé série, kdy se hra houpala sem a tam. Každý tým měl své chvíle, kdy byl lepší než ten druhý, a žádná náhoda, že se zápasy rozhodovaly až na konci nebo v prodloužení. Zdálo se mi, že jsme v každém ze šesti zápasů mohli vyhrát, ale v klíčových momentech se přece jenom projevilo, že trochu víc těch play-off zkušeností měl Zlín. Chvílemi jsme hráli naivně, v uvozovkách jsme to play-off neuměli, takže to možná koneckonců ten rozdíl byl.

Juraj Jurík (PSG Zlín):
Myslím, že utkání bylo celkově vyrovnané. Věděli jsme, že máme bodík navíc, a poslední zápas doma nám docela vyšel. Takže jsme dvě třetiny hráli docela dobře a šli do vedení. Domácí pak ale měli nůž na krku a v poslední třetině zlepšili hru, byli aktivnější a po zásluze si vynutili gól na 1:1. V prodloužení se asi projevilo, že jsme měli víc zkušených hráčů, kteří mají něco odehráno. Jsme rádi, že jsme sérii ukončili už v šestém zápase. Hradec byl velice dobrým a nepříjemným soupeřem, podle mě rozhodl pátý zápas u nás doma.

Fotogalerie