Zápasy
st 6.8.2014 | Martin Voltr

Slušný rozjezd! Hradec proti Chabarovsku dosáhl na remízu, padl v nájezdech

Zápasové menu

Stejně jako loni zahájili hradečtí hokejisté zápasovou část přípravy ve Znojmě, kde jim byl tentokrát soupeřem ruský Chabarovsk. S účastníkem KHL hráli i v mladé sestavě rovnocennou partii, přesto krátce po polovině prohrávali o dva góly. Rychlá odpověď Lukáše Nedvídka a vyrovnání dvě minuty před koncem z hokejky Tomáše Knotka však zajistily Mountfieldu cennou remízu. V nájezdech byl úspěšnější Amur, za úvodní výkon se ale hradecká parta nemusí stydět.

Trenéři nechali v prvním zápase odpočívat jak některé opory, třeba Šimánka s Kudrnou, tak i dvě nejčerstvější posily, Kukumberga s Valcourtem. Do hry se naopak dostala hned pětice juniorů.

Ubráněné oslabení stálo za bezbrankovým stavem

Byl to vlastně Chabarovsk, kdo byl ve Znojmě doma – právě na jihu Moravy totiž rozbil svůj přípravný kemp. Taky že do hry vlétl s elánem, Hradečtí s ním měli první dvě střídání velké problémy. Pak se ale postupně začali osmělovat a aktivním napadáním dostávali váhající Rusy pod tlak. Předvedli velmi dobrou přesilovku, v níž k otevření skóre chybělo málo Rastislavu Dejovi.

Amur se ale nenechával zahanbit, Pavlu Kantorovi přidělával potíže především střílenými kotouči a čilým provozem před brankovištěm. Perné chvilky pro borce v dresu Mountfieldu přišly po dvojici vyloučení, která znamenala minutu a 35 sekund dvojnásobného oslabení, ovšem Rusové v této velké výhodě trefili pouze tyčku.

Na rozjezdové první dějství sezóny nesledovalo znojemské publikum špatnou partii. Pak se dočkalo i první potyčky, která vedla k dvojici trestů na obou stranách. Ale třeba pro Davida Švagrovského, jenž v ní figuroval, je důrazná hra přece hlavním posláním.

První hradecký gól sezóny vsítil Lukáš Nedvídek

Dobrý dojem z úvodní části potvrzovali Východočeši i po přestávce, málo chybělo na konci přesilovky dorážejícímu páru z prvního útoku Dej–Rousek. Otevírací gól tak přišel na straně druhé. Kantor měl plné ruce práce s tečovanou ranou Tarasova, kterou nadvakrát dorazil do sítě Kirill Safronov – 0:1.

Ve 32. minutě to s hradeckými akciemi bylo ještě horší. Paradoxně ve vlastní přesilovce zazmatkovali Východočeši v rozehrávce a nabídli pozici slovenskému reprezentantovi Marcelu Haščákovi. Jenže odpověď na sebe nechala čekat jenom 50 sekund. Potom zařídil první gólovou radost Mountfieldu v sezóně mladík Lukáš Nedvídek, který se nádherně opřel do Knotkova vyhraného buly – 1:2!

To vlilo českému týmu novou krev do žil a na ledě hýřil aktivitou. Šanci na srovnání měl znovu Dej, Amur hrál navíc hodně nedisciplinovaně a Hradci nabídl i 43 sekund dvojnásobné převahy. Ani ta ale nebyla úspěšná, což mohlo svěřence Petera Draisaitla jen a jen mrzet.

Knotkův blesk z čistého nebe zařídil remízu

Ve třetí třetině šancí výrazně ubylo, postupně se spíš čekalo na chyby protivníka. Rozhodčí už měli o něco míň práce, paradoxně v oslabení Hradečtí pohrdli zajímavým přečíslením. Chvíli poté ruský brankář Murygin s vypětím všech sil vytáhl lapačkou skrytý pokus Rudolfa Červeného.

Východočeši šli na trestnou ještě jednou, modrý půlkruh ale bránili úspěšně. Pavel Kantor působil v úvodním duelu sezóny přesvědčivým dojmem. Jeho spoluhráči v poli pomýšleli na vyrovnání bez zajímavějších příležitostí, ale pak to přišlo. Tomáši Knotkovi stačil kousek místa, aby se protáhl do útočného pásma a vypálil. Jeho ráně vydatně pomohla ruská teč, která v čase 58:18 znamenala šťastné hradecké vyrovnání na 2:2!

Drama i v dovednostní soutěži

Po nepříznivém průběhu byli hokejisté Mountfieldu za výsledek rádi, ještě chtěli uspět v samostatných nájezdech. Do černého mířili jak David Švagrovský, tak Dávid Skokan, to však po pěti sériích stačilo jen na vyrovnaný stav a v té šesté Amur rozhodl. Prudkou ranou prostřelil Kantora Marcel Haščák, pro něhož to znamenalo druhý gól zápasu – a tentokrát rozhodující.

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
S prvním zápasem jsem spokojený. Byly tam věci, které se mi líbily, i když samozřejmě bylo také vidět, na čem musíme ještě za těch šest týdnů zapracovat. Teď mluvím hlavně o změnách pravidel, ale to čeká na každého. Mladé hráče musíme vidět v kvalitních zápasech, abychom věděli, jestli je můžeme použít. Proto teď hrají, a dneska odvedli dobrou práci.

Foto: Lukáš Caha