Zápasy
ne 14.9.2014 | Martin Voltr

První třetina stačila. Hradec získal skalp pražské Sparty!

V prvním domácím utkání nového ročníku Tipsport extraligy se hradečtí hokejisté předvedli, jak se sluší a patří. Nezalekli se zvučného soupeře z pražské Sparty, strhující první třetinu vyhráli 3:1 a pak už víc nepotřebovali. Náročné podmínky jim nepřekazily oslavu druhého vítězství, Mountfield je po úvodním soutěžním víkendu stoprocentní!

Dechberoucí představení od samého úvodu

Hned v první minutě dostal hradecký stadion pocítit, že úvodní část rozhodně nudit nebude. Zatímco Kantor musel zasahovat proti Hlinkovi, sparťanskému brankáři pomohl při gólovce Valcourta jeho vlastní bek. Domácím ale netrvalo dlouho, než se do vedení opravdu dostali. Beránek prošťouchl puk na parádně našlápnutého Rudolfa Červeného, který svůj úprk zakončil krásnou střelou na druhý růžek – 1:0.

Sparta ale hned v jedenácté minutě využila přesilovku a vyrovnala. Robert Sabolič si sjel do pozice obránce a i když jeho dělovku Hradečtí dokázali zblokovat, Daniel Přibyl si našel puk jako první a hned ho poslal k bližší Kantorově tyčce – 1:1.

Hosté se v první třetině těšili územní převaze. Nebylo jim to ale vůbec nic platné, protože v zakončení prokazovali mnohem větší dravost hradečtí Lvi! Vedení jim rychle vrátilo přečíslení prvního útoku zakončené Tomášem Mertlem, pak se podruhé v zápase prosadil Rudolf Červený. Tentokrát si počíhal na dorážku, v „souboji“ hokejek s Petrem Beránkem přisoudili rozhodčí gól opět jemu a hradecký stadion byl v extázi – 3:1!

V přesilovkách se nedařilo nikomu

Diváci se těšili na další brance po přestávce, ale museli být trochu zklamáni. Ve druhém dějství dramatické bitvy se rozehrála partie prošpikovaná nedovolenými zákroky, které však ani jeden ze soupeřů nedokázal trestat.

Sparta sice časo držela útočné pásmo, tam ale pokračovala ve svém nevýrazném výkonu. Ve dvojici slepených početních výhod hradeckou branku prakticky neohrozila – za všechno mluví pouhé tři střely ve druhé třetině!

Podobnou možností pak pohrdli i hokejisté Mountfieldu, kteří si ani nevypracovali potřebnou územní převahu. Větší pozornost tak směřovala na narůstající tvrdou hru, v kouskované partii byla místy tím nejzajímavějším. Třeba když se do sebe před sparťanskou střídačkou pustili dva slovenští kohouti Juraj Mikuš s Peterem Frühaufem.

Unavený a bojovný závěr nic nezměnil

Na straně hostů byl do té doby větší kus aktivity, ale do třetí části už vlétli s velkým elánem domácí hokejisté. Vycházeli z pozorné defenzivy a ve sparťanských řadách nacházeli okénka, třeba střídání první formace nabídlo velké šance Mertla i Kudrny. Když už pak domácí puk za brankovou čáru dostali, stalo se tak až po odpískání.

To už oběma protivníkům zcela evidentně docházely síly. V obrovském teple tahali nohy, rolba musela uklidit kaluže vody, které na ledě vznikly. O poznání míň to samozřejmě vadilo hokejistům Mountfieldu, kterým stačilo pozorně bránit. Sparťané byli bezradní.

Fanoušci si ale nedělní večer náležitě užívali. Pomohla tomu i bitka Jiřího Vašička s Miroslavem Formanem, která nakonec přinesla hostujícím příznivcům jedinou radost. Bezzubý nápor jejich oblíbenců totiž nestačil na snížení, natož na vyrovnání, a v závěru si hradečtí bojovníci zcela suverénně pohlídali druhé vítězství ročníku.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 1 1 2 0
Rudolf Červený 2 0 2 2 2
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 1 0
Peter Frühauf 0 0 0 2 6
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 1 1 2 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 1 0
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 2
Tomáš Slovák 0 1 1 2 0
Jiří Šimánek 0 0 0 1 2
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Collin Valcourt 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 14

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 20 1 19 95,00 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Podmínky pro hráče byly těžké. Když se potím já na střídačce, tak si dovedu představit, jak na tom byli hráči na ledě. V první třetině jsme se ujali vedení. Když hrajete proti kvalitnímu soupeři, který se snaží dohánět, dostáváte se občas pod tlak. Hodněkrát jsme nezahráli situace chytře, ztráceli jsme puky ve středním pásmu. Tlak se na nás zvyšoval, na druhou stranu jsme tam i my měli tři, čtyři jasné šance, kdy jsme byli sami před brankou. Jeden, dva góly tam ještě mohly padnout. Bylo to tvrdě vypracované vítězství.

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha):
Nebyla to žádná kvalitní podívaná. Těžké podmínky, ale samozřejmě pro obě mužstva stejné. Nemůžeme se na nic vymlouvat, vstřelili jsme bohužel jen jednu branku a s tou se většinou nevyhrává.

Fotogalerie