Zápasy
pá 3.10.2014 | Martin Voltr, Jan Vavřina

Skvělý obrat! Premiérové prodloužení v sezóně rozhodl Peter Mikuš

Poslední tři zápasy Mountfieldu skončily výsledkem 1:2 a dlouho to vypadalo, že tak dopadne i čtvrtý. Bruslaři se v druhé třetině dostali do vedení 2:0, ve třetí části snížil na rozdíl jediné branky Jaroslav Kudrna. Hradec hnán za vyrovnáním skvělými fanoušky zkusil poslední minutu hru bez brankáře a povedlo se – dvanáct vteřin před koncem poslal zápas do prodloužení Jiří Šimánek. V něm dokonal obrat krásnou ránou Peter Mikuš!

Premiéru na extraligových kolbištích v sezóně 2014/15 prožili hned dva hradečtí hokejisté. Drobný šrám nepustil do hry Pavla Kantora a poprvé naskočil do hry brankář Ondřej Kacetl, stejně jako olympionik a obranná opora René Vydarený.

Video potvrdilo vedoucí trefu Bruslařů

Role favorita velela domácím jasně, taky že do utkání vlétli ve slušném tempu. Přesně po čtyřech minutách si vybojovali první přesilovku, tu ale naopak rozjížděli hodně pozvolna a jedinou šancí byla Frühaufova nabídka na teč Tomáši Mertlovi.

Boleslav ovšem nezůstávala pozadu, navíc si zanedlouho taky zahrála početní výhodu. A tu na rozdíl od lví party využila. Když nabídku Milana Hrušky krásně a přesně tečoval Lukáš Pabiška, rozhodčí dlouho zkoumali video, nakonec ale rozhodli, že Pabiškova hokejka byla pod úrovní břevna a gól musel platit – 0:1.

Úvodní trefa jako by domácí hokejisty trochu zmrazila, od té doby tahali za kratší konec provazu. Velkou výjimkou byla Kudrnova tutovka v další přesilovce. Jenže hradecký matador netrefil dorážku podle představ a před prázdnou brankou se zjevila natažená hůl skvělého Michala Valenta!

Mátožný výkon domácích pokračoval

Na hradecké družině bylo znát, že se v útoku hodně trápí. Ve hře bylo k vidění snad jenom pár nepotrestaných zákroků na obou stranách a ukázkový hit Dávida Skokana na Jiřího Ryse, na první pořádnou šanci se čekalo do poloviny druhé třetiny. Svou tradiční přesilovkovou kombinaci předvedl první útok, jenže René Vydarený nepřetavil Mertlovu přihrávku v gól.

Pak měli Východočeši hodně práce ve vlastním oslabení a jejich nevýrazný výkon podtrhnul okamžik z 38. minuty. Jiří Rys nahodil puk z rohu pásma a Martinu Látalovi se ho podařilo tečovat o beton stojícího Kacetla do branky. Po hodně šťastné trefě Bruslařů prohrávali domácí už o dva góly – 0:2.

Nakonec to přišlo. 12 sekund před koncem

Mladá Boleslav prakticky po celý zápas předváděla nesmírně poctivý defenzivní výkon, přestože aktivita domácích po přestávce stoupla, pořád se nemohli prosadit. Až přišla spása jménem Jaroslav Kudrna. Hradecký veterán číhal v přečíslení na správném místě a Mertlovu přihrávku poslal do druhého růžku branky, čímž konečně odčaroval Valentovou kouzlo – 1:2.

Jinak byl ale strážce hostující svatyně dál výborný, a to dostal od začátku zápasu šanci vůbec poprvé v sezóně! Nepřišel si na něj ve velké šanci Mikuš, všechny puky s jistotou chytal a nevyrážel.

Hokejisté Mountfieldu se ale chtěli skvělým fanouškům odměnit a jejich chuť stoupala s každou minutou. Už se sice zdálo, že se soupeř ubrání, jenže pak konečně přišel čas na time-out a odvolání brankáře, což vyústilo v obrovskou radost celého zimáku! Psal se čas 59:48, když Kukumberg přiťukl Jiřímu Šimánkovi a hradecký kapitán nechytatelnou ranou vyrovnal – 2:2!

Střelecká aktivita nesla ovoce

Domácí chtěli rozhodnout, najednou to byl ten starý známý Hradec, který v klíčových momentech nenechá soupeře vydechnout. Za třetí třetinu měl na kontě 14 střeleckých pokusů, v prodloužení pak přidal dalších osm. A ten poslední mu zařidil bonusový bod na konto! Po vyhraném buly využil Peter Mikuš provozu před brankou a přesnou ranou dokonal skvostný obrat – 3:2 po prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 2
Bohumil Jank 0 0 0 0 2
Jaroslav Kudrna 1 0 1 2 0
Roman Kukumberg 0 1 1 1 0
Tomáš Mertl 0 1 1 2 0
Peter Mikuš 1 0 1 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -1 0
Dávid Skokan 0 1 1 1 0
Tomáš Slovák 0 1 1 2 0
Jiří Šimánek 1 0 1 2 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
Collin Valcourt 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 64 17 2 15 88,24 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Začali jsme hrát pozdě, proto jsou dva body velmi vzácné. Doklepali jsme to tam. Takhle ale hrát nemůžeme, potřebujeme mnohem víc od druhé a třetí lajny. Hráči se nám budou muset prosadit, nemůžeme hrát pořád na jednu pětku. Tentokrát nám to ještě vyšlo, příště to nemusí stačit. Začali jsme trošku jezdit až v polovině zápasu a měli jsme alespoň trochu tlak. Když budeme hrát takhle, moc toho nevyhrajeme. Chybí nám příspěvek všech hráčů.

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav):
Jeli jsme sem s tím, že moc gólů nepadne, a to se také potvrdilo. Věděli jsme, že kdo dá první gól, bude mít výhodu v tom, že bude muset soupeř hru otevřít. To se nám podařilo. Povedlo se nám dát i druhou branku, zároveň jsme měli štěstí, protože soupeř měl gólové šance, ale nevyužil je. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že nechceme inkasovat, podřídili jsme tomu všechno. Soupeř vyrovnal a v prodloužení je to už vabank. Chci moc poděkovat mužstvu, přistoupili jsme k tomu dobře. Před zápasem bychom tenhle výsledek brali, ale s ohledem na průběh hry jsme z toho smutní.

Fotogalerie