Zápasy
ne 5.10.2014 | Jan Vavřina, Martin Voltr

Špatný den Mountfieldu. V Třinci inkasoval kanára

Zápasové menu

Poučit se a zapomenout. Souboj 9. kola na ledě nažhavených třineckých Ocelářů přinesl hradeckým hokejistům dosud nejvyšší porážku sezóny. Ráz celému utkání daly už tři góly domácích v první třetině, pak si svou životní extraligovou premiéru prožil brankář Jaroslav Pavelka, ale i on inkasoval stejný počet branek jako Ondřej Kacetl. Mountfield navíc poprvé neskóroval a Třinci podlehl vysokým rozdílem 0:6.

Studená sprcha hned od začátku – 15:7 na střely, 3:0 na góly

Utkání odstartovala dvojitá šance Jaroslava Kudrny ze 4. minuty, Hrubec dokázal oba pokusy pokrýt. Asi málokdo v ten moment tušil, že to bylo na dlouhou dobu z útočného arsenálu Hradeckých vše. Skóre zápasu otevřel v čase 4:50 Marek Růžička, jenž dostal puk k levému mantinelu, odkud nabruslil ze strany na Kacetla a střelou na zadní tyč rozradostnil domácí příznivce – 1:0.

Mountfield vzápětí sice dostal výhodu přesilové hry, paradoxně v ní ale mohl hned dvakrát inkasovat. Rufer to zkoušel od mantinelu do odkryté klece, trefil tyč. Pár vteřin po něm dostal namazáno mezi kruhy Orsava, jeho bombu Kacetl ramenem vyrazil. Východočeši se nemohli vůbec prosadit, a tak úřadovali i nadále Oceláři.

Na 2:0 zvýšil v 8. minutě opět Marek Růžička, to když nebyl na brankovišti dostatečně pokryt a pohodlně dopravil puk za brankovou čáru. Ani tato trefa nebyla pro Hradec varováním. Třinec pokračoval ve spanilé jízdě, na kterou Mountfield vůbec nestačil, a skóre se měnilo znovu. Opět nedůraz v brankovišti, tentokrát se prosadil Jakub Orsava – 3:0. Hostům se v první části nedařilo ani vpředu, ani vzadu, a tak se průběžnému skóre po první části nemohl nikdo divit.

První start pro Jaroslava Pavelku

Do druhé části vstoupil Hradec s Jaroslavem Pavelkou v brance, pro kterého to byl vůbec první kontakt s tuzemskou nejvyšší soutěží v kariéře. Tolik práce jako jeho parťák Ondřej Kacetl ale neměl. První povedený zákrok vytáhl proti střele Adame Rufera, k jejíž zneškodnění použil pravý beton.

Utkání mohl zdramatizovat Tomáš Mertl, jenž pelášil ve 27. minutě v oslabení na Hrubce zcela sám, trefil ale jen pravou tyč. To na hokejkách domácích byl znát klid a pohoda. Marek Tročinský se ve 34. minutě zbavil za brankou Martina Pláňka, předal puk k mantinelu na Martina Adamského, který se trefil přesně ke vzdálenější tyči – 4:0.

Světlý moment z pohledu Hradeckých byl mírný tlak druhého útoku, Dej však nedokázal z předbrankového prostoru bezchybného Hrubce prostřelit. Hradec působil i nadále ne zcela jistým dojmem, lacino ztrácel kotouče a byly z toho další šance pro Třinec. Nervózní hra z konce druhé třetiny vygradovala v dlouhou a vyrovnanou pěstní výměnu mezi domácím Kleslou a hostujícím Valcourtem, která ukončila prostřední část.

Hradec Hrubce nepřekonal ani ve třetí části

Dvojitou šanci Kudrny zkraje první třetiny napodobil Dávid Skokan na začátku třetí, ani jeden jeho pokus však Hrubce nezaskočil. Chvíli po těchto příležitostech musel opustit kolbiště Peter Frühauf, jehož trefil tečovaný puk do obličeje. S ubíhajícími minutami bylo jasnější, kdo se stane vítězem tohoto utkání, a tak se hra celkem zklidnila.

Z letargie vytrhly oba týmy další dvě branky, obě z hole Martina Adamského, který tak završil hattrick. Nejprve se k němu dostala ve 48. minutě sražená střela Zbyňka Irgla, kterou jen zametl do brány – 5:0. Dvě minuty nato obdržel krásný pas zpoza brány od Jiřího Polanského a opět mu stačilo dopravit kotouč do poloprázdné klece – 6:0.

I přes drtivou porážku si utkání užívala hlavně skupinka hradeckých fanoušků, která se dokonce snažila rozpohybovat domácí příznivce rozjetím mexické vlny. Hradecký zmar v útoku pokračoval i následující minuty, na jistého Hrubce v třinecké brance si nepřišel v přesilové hře z dorážek ani Šimánek, ani Kukumberg, a tak pomohl domácí brankář svému týmu už třetím čistým kontem sezóny.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 -2 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 0 0 0 -4 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -3 0
Peter Frühauf 0 0 0 -2 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -4 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 -1 0
René Piegl 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 -3 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -4 2
Dávid Skokan 0 0 0 -1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 -2 14
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Collin Valcourt 0 0 0 -1 4
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 20 14 3 11 78,57 0 0
Jaroslav Pavelka 40 15 3 12 80,00 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec):
Čekali jsme těžké utkání, houževnatého soupeře, který nikdy nedává body zadarmo. V první třetině to tak vypadalo, zdálo se, že bude padat málo gólů. Soupeř si vytvořil několik šancí, které chytil Šimon Hrubec, my byli schopni vytěžit z našich šancí maximum. Po první třetině jsme byli rádi za vedení 3:0, ve druhé části Hradec opět neproměnil své příležitosti. V závěru jsme dohráli utkání zaslouženě do vítězného konce.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Takové zážitky a večery člověk moc nepotřebuje. Měl jsem pocit, že jsme od začátku dělali to, co jsme měli. Pak nám to tam dvakrát, třikrát spadlo a stalo se to, co člověk nerad vidí. Tým se rozpadl na kousky a to už se špatně lepí dohromady. Vybouchli jsme týmově, nemá cenu hledat individuální chyby. Nevyšlo nám vůbec nic, a proto jsme dostali pěknou dávku.