Zápasy
ne 12.10.2014 | Jan Vavřina, Sanny Muharem

Mistr na kolenou! Hradec zvládl napínavou bitvu se Zlínem a zvítězil 3:2

V repríze loňského čtvrtfinále měli královéhradečtí hokejisté o motivaci postaráno. Diváci však v prvních dvou třetinách viděli spíše defenzívní bitvu, a to i přes větší aktivitu Hradeckých, kteří si dokázali vypracovat více šancí. V poslední dvacetiminutovce pak Hradec udeřil a nasázel ševcům tři góly. Nakonec Zlín v závěru snížil na rozdíl jediné branky, přesto všechny body zůstaly Mountfieldu za výhru 3:2.

Hradečtí trenéři museli udělat změny, které si vyžadovala zranění některých hráčů. A tak se mezi šesticí obránců poprvé v sezóně objevil také Karel Plášil, do utkání zasáhl i René Piegl. Útoky oproti poslednímu zápasu změn nedoznaly.

Zápas se rozjížděl pozvolna...

První minuta nabídla to, co zbytek třetiny bohužel ne. Elitní hradecký útok se hnal za skórováním, ani jeden ze dvou Šimánkových pokusů se neujal. Ani v následné přesilové hře se Mountfieldu nedařilo podle představ, a tak pokračovala spíše taktická bitva.

Ze hry měli více Hradečtí, jejich tlak byl ovšem dost často platonický. Východočeši sice disponovali územní převahou, i přesto se ale kotouč nejčastěji vyskytoval ve středním pásmu. A když už se domácí tým přece jen ke střele dostal, stál v brance jistý Tomáš Štůrala.

To druhou branku hájící Pavel Kantor se musel dlouhé minuty nudit, vždyť Ševci vyprodukovali za prvních dvacet minut jen dvě střely, které mířily mezi tyče. V první třetině se tak královéhradecké publikum příliš nebavilo.

Se skóre nepohnula ani řada vyloučení

Začátek druhé třetiny se hodně podobal té první, postupně se ale utkání rozjelo. Vše jako by načal Collin Valcourt, jehož bomba skončila po zásahu Štůraly v rohu kluziště. Východočeši měli i nadále ze hry více, prosadit se ale ne a ne.

Střelecky se nedařilo ani v přesilových hrách, i když šance v nich byly hodně velké. Třeba Dávid Skokan stál sám mezi kruhy, jenže kotouč do branky nedopravil. Po polovině zápasu dostal Hradec možnost dvojnásobné přesilové hry, v té si ale vylámal zuby na Štůralovi Kudrna i Mertl.

Před druhou sirénou se dostali do nepříjemností také domácí, i oni pykali za nedisciplinovanost. Dvakrát v rozmezí šesti vteřiny faulovali vysokou holí a museli se bránit náporu Ševců. Hradec hrající ve třech mohl paradoxně udeřit, když se do brejku dostal Dej. Následné dvě rány Marušáka pochytal Pavel Kantor.

Střelci si šetřili svůj prach na poslední třetinu

Zlín si přenesl ještě půlminutu dvojnásobné početní výhody do třetí části, Hradec náporu odolal, a chvíli na to sám udeřil. Po faulu Čajánka a další ponechané výhodě dostal na modrou ve 44. minutě nabito Tomáš Slovák, který svou premiérovou extraligovou trefou v hradeckém dresu konečně otevřel skóre zápasu – 1:0.

Po šesti minutách to bylo už 2:0, když se z předbrankového prostoru prosadil Rastislav Dej. Hned po tomto gólu opustil brankoviště Tomáš Štůrala, kterého nahradil „oblíbenec“ hradeckého publika Libor Kašík. Čisté konto mu příliš dlouho nevydrželo. V čase 54:04 se před ním zjevil osamocený Tomáš Mertl, který dostal krásný pas od mantinelu z hole Jaroslava Kudrny, a naložil s ním dokonale – 3:0.

Po této brance se zdálo, že je rozhodnuto, hradecké hráče čekal ale ještě tuhý boj. V 55. minutě se prosadil z trestného střílení Ondřej Veselý, který našel skulinku mezi betony Pavla Kantora – 3:1. Ševci se hnali za snížením skóre a nakonec se ho také dočkali, a to 14 vteřin před koncem. Aktivní střelec Jiří Marušák vymetl od modré čáry levý horní růžek – 3:2.

Poslední vteřiny už Hradec přečkal bez újmy a i díky icingu Zlína dosáhl na kýžené tři body, čímž si připsal čtvrtou výhru v posledních pěti zápasech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 1 1 2 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 1 2
Tomáš Mertl 1 0 1 0 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 1 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 0 0
Dávid Skokan 0 0 0 1 0
Tomáš Slovák 1 1 2 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Collin Valcourt 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 1 14

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 18 2 16 88,89 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Nedokázali jsme se prosazovat při hře pět na pět. Měli jsme dvě přesilovky pět na tři, díky kterým buď vyhraješ, nebo prohraješ. Konec utkání jsme dohrávali divně, dělali jsme tam strašné chyby. Nerad bych to utkání hrál ještě další minutu. Z naší strany bych chtěl pochválit Dietze, Plášila a Pláňka. Jsou to mladí beci, kteří musí zastupovat zraněné obránce, a hrají stabilně. Jsem velmi rád za tři body.

Rostislav Vlach (PSG Zlín):
Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání, ve kterém rozhodovaly maličkosti. Zlomová byla asi přesilovka pět na tři, kterou jsme hráli na konci druhé třetiny. Kdybychom z ní dali gól, zápas by mohl vypadat jinak. Bohužel jsme inkasovali v oslabení, navíc se nám zranil gólman, a to všechno přispělo k tomu, že jsme zápas nedotáhli do zdárného konce.

Fotogalerie