Zápasy
pá 24.10.2014 | Martin Voltr

Hradec padl v Holešovicích 3:4, na třetí místo jde Sparta

Zápasové menu

Přímý souboj o třetí místo tabulky Tipsport extraligy svedli hradečtí hokejisté na ledě pražské Sparty. Přestože jim v úvodu ujel vlak, dokázali najít odpověď – dvěma brankami vyrovnal Jaroslav Kudrna. Sparťané si ale vedení rychle vzali zpět a podruhé se už Mountfieldu stejný kousek nepovedl, snížení Martina Pláňka mu k bodům nestačilo. Ve šlágru kola prohrál těsným poměrem 3:4 a padl po pěti triumfech.

Sparta předvedla výborný úvod

Po takřka třech týdnech pauzy mohli hradečtí trenéři zase využít reprezentačního obránce Bohumila Janka. Začátek bitvy na Spartě pro ně byl ale hodně těžký. Zvládli sice ubránit oslabení po faulu v první minutě, jenže domácím vydržela aktivita a v čase 5:59 ji využil dorážkou do prázdné brány Lukáš Klimek. Ten potvrdil, že se mu na Hradec daří, loni skóroval ve vzájemných zápasech hned třikrát – 1:0.

V deváté minutě bylo Východočechům ještě hůř, znovu se o to postaral třetí útok domácích. Statické rozestavení na modré čáře překonal Sabolič a práci slovinského forvarda dokonal Lukáš Cingel – 2:0.

Mountfield neměl ze hry do té doby prakticky nic, ale dvoubrankový rozdíl jeho soupeře celkem uspokojil. Najednou se tak před Filipem Novotným začali Hradečtí roztahovat a když dostali první přesilovku, udeřili zásluhou Jaroslava Kudrny. Nejstarší hráč sestavy se trefil nádherně z pravého kruhu – 2:1.

Z vyrovnání se Mountfield neradoval dlouho

První část nenabídla možná až tak atraktivní podívanou, jak by se od souboje třetího se čtvrtým očekávalo, ale po přestávce už hra nabrala kvalitní extraligové parametry. Na hradeckém týmu bylo znát, že si v kabině dodal sebevědomí. To ho dovedlo až k vyrovnání! Jaroslav Kudrna hledal před brankou Mertlovu hokejku, ale její práci vykonal lehající si Barinka, který si puk srazil do vlastní klece – 2:2!

Draisaitlovi svěřenci byli hodně nahoře, Sparta měla obrovské problémy. Pár desítek sekund po gólu měl obrovskou šanci Tomáš Knotek, ale neproměnil ji a přišel velký trest. Kantor měl zakrytý výhled při střele Adama Poláška, která zaplula do růžku – 3:2.

Domácí hokejisté tak znovu vedli, navíc vzápětí předvedli skvostnou přesilovku po vymyšleném Mertlově faulu. Na straně Mountfieldu ale v tu chvíli stálo velké štěstí. Pak se zase zvedl, navíc mu ve zbytku druhé třetiny pomáhala nepřesná muška Pražanů. Na střely vyhrál 14:9! Přesto byl stále o gól pozadu.

Drama se konalo, ale nic nezměnilo

Důležitý moment, který se nakonec ukázal být rozdílovým, přišel hned po startu třetí části. Tři sekundy po konci sparťanské přesilovky se trefil Marek Ďaloga, který prokázal na obránce velký um a pohotovost nečekaným bekhendem do bližšího růžku – 4:2.

Hradečtí borci se ale vzdát nechtěli. Obraz hry hodně ovlivňovaly početní výhody, Sparta byla proti čtyřem soupeřům nebezpečná, a co teprve Mountfield. Nejdřív tečoval Pláňkovu střelu Dej do tyče, pak se neurodilo ani z dalšího závaru druhé formace.

Nakonec se tahle pětka mohla radovat, čtyři a půl minuty před koncem vykřesal naději parádní bombou Martin Pláněk – 4:3. Jenže závěrečný tlak ani power-play se Lvům nepodařilo přetavit v další vyrovnání a soupeř z nejsilnějších jim ukončil sérii pěti vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 0 0 0 -2 2
Peter Frühauf 0 0 0 2 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 2 0 2 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 1 1 0 4
Martin Pláněk 1 0 1 -1 2
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -1 0
Dávid Skokan 0 1 1 -2 2
Tomáš Slovák 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 1 1 1 0
Collin Valcourt 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 -3 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 59 28 4 24 85,71 0 0

Ohlasy k utkání

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha):
Hradec byl velice dobrý a těžký soupeř. Věděli jsme, že mají velice dobře organizovanou obranu ve středním a obranném pásmu. Dostali jsme se do vedení 2:0 a mohli jsme přidat ještě nějaké góly, ale o vedení jsme přišli. Ve třetí třetině jsme měli přesilové hry, které jsme bohužel nevyužili. Byli jsme potrestáni a mohlo se stát, že by soupeř vyrovnal. Byl to vyrovnaný zápas a my si vítězství a tří bodů velice ceníme.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Výsledek je logická konsekvence těch šedesáti minut na ledě. My jsme zaostávali víceméně ve všem. Spíš jsme hráli dneska jako tým, který pětkrát za sebou prohrál, a ne jako tým, který pětkrát za sebou vyhrál. Sparta byla dneska lepší.