Zápasy
ne 2.11.2014 | Martin Voltr

Za 14 minut vymalováno! Hradec se před pauzou vrátil na čtvrté místo

Doma jsou hokejisté Mountfieldu takřka nezastavitelní. Potvrdili to v posledním zápase před reprezentační přestávkou, kdy hostili Karlovy Vary, a vítězství si zajistili skvostným startem. Po 14 minutách vedli 4:0! Takový náskok si i přes zlepšenou hru Energie nenechali protéct mezi prsty, vyhráli 5:2 a vrátili se zpátky před Pardubice na čtvrté místo tabulky.

Nejlepší hradecká třetina sezóny

Už samotný úvod ukázal, jak bude první třetina vypadat. Domácím hokejistům stačilo 34 sekund, aby poprvé dostali puk za záda Tomáše Závorky! Kudrna zavezl puk za branku a naservíroval ho Tomáši Mertlovi, který neměl problém bekhendem trefit prázdnou klec – 1:0.

Hosté pak hráli přesilovku, ve které Radek Duda trefil hradeckou tyčku. A toho musel pořádně litovat. Domácí jim totiž ukázali, jak početní výhodu využít, díky dorážejícímu Jaroslavu Kudrnovi. Potom přišla chvíle slávy pro dalšího hradeckého odchovance Lukáše Nedvídka, jenž byl znovu první u odraženého puku a svým premiérovým extraligovým gólem vyhnal Závorku z brány – 3:0.

A domácím to ještě nestačilo. Zatímco doma ještě nikdy v sezóně neskórovali víc než třikrát, teď se jim to podařilo překonat hned za čtrnáct minut! Krásnou střílenou přihrávku Šimánka poslal na místo určení znovu Jaroslav Kudrna, Habalovi vydrželo čisté konto přesně 21 sekund – 4:0.

Hosté se výrazně zvedli a hrozili

Hradečtí odcházeli do kabin hodně spokojeni. Po přestávce se však ukázalo, že až moc. Vůbec se nedokázali zkoncentrovat, Energie je sevřela a ve 23. minutě se radovala ze zaslouženého snížení, které obstaral dorážkou do růžku Vojtěch Tomeček – 4:1.

Druhá třetina nenabízela domácím příznivcům moc zábavy. Mountfield si během dvojice slepených přesilovek nedokázal vytvořit větší územní převahu a od té doby už měl zase víc práce Pavel Kantor.

Západočeši byli výrazně aktivnější, hradecký gólman musel vychytat Radima Hrušku či Radomíra Heizera. Ale když hosté opět zbytečně faulovali, za Habala zapadla schovaná střela Martina Pláňka. Hosté sice druhou třetinu na střely vyhráli 16:7, jenže stejně na jejím konci zase prohrávali o čtyři branky – 5:1.

Gólmani zářili, domácí si hlídali výhru

Úvod třetí části domácí kontrolovali mnohem líp. Hned začal Habala ostřelovat ze všech pozic, ale hostující mladík se postupně vytáhl k výbornému výkonu. To jako by pomohlo i jeho spoluhráčům v poli, kteří si ve 47. minutě počkali na okno v hradecké obraně. Za jejími zády zůstal Radek Duda, který na Kantora vyzrál opět přesným bekhendem – 5:2.

Hradec mohl odpovědět z holí Mertla a Kukumberga, ale hlavně druhému jmenovanému nebylo přáno. Na svůj první extraligový gól tak pořád čeká.

Že se na stavu až do závěrečné sirény nic nezměnilo, bylo hlavně zásluhou gólmanů. Kantor vychytal tváří v tvář Balána a Heizera, Habal předvedl skvělé zákroky proti Kudrnovi či Koptovi. Hradec Králové každopádně na domácím ledě vyhrál pošesté v řadě a před reprezentační přestávkou si dodal patřičnou porci klidu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 1 1 0 2
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 2 1 3 2 0
Roman Kukumberg 0 1 1 0 0
Tomáš Mertl 1 2 3 2 0
Lukáš Nedvídek 1 0 1 -1 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 1 0 1 0 0
Tomáš Pospíšil 0 1 1 0 2
Dávid Skokan 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 1 1 1 0
Jiří Šimánek 0 1 1 1 0
Michal Tvrdík 0 1 1 -1 0
Collin Valcourt 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 36 2 34 94,44 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Poslední zápas jsme prohráli, takže dnes bylo důležité vyhrát. Byli jsme na utkání dobře připraveni a začátek se nám povedl. Ovšem že je potom třicet pět minut Kantor nejlepším hráčem na ledě, to se mi nemůže líbit. Budeme s tím něco muset udělat, protože od druhé třetiny jsme nehráli tak, jak bychom měli. Výhra je pro nás velice důležitá, jak moc, o tom se ještě pobavíme.

Jaromír Kverka st. (HC Energie Karlovy Vary):
Hrubě se nám nevyvedl vstup do utkání, kdy jsme domácím nestíhali prakticky v ničem. Bylo z toho vedení domácího týmu 4:0, tak jsme si vzali time-out, ale začali jsme hrát až od druhé třetiny. Myslím, že jsme potom nepředvedli špatný výkon, ale bohužel se s tím stavem nedalo už nic dělat. Už bylo rozhodnuto po první třetině.

Fotogalerie